osiek Napisano Wtorek o 15:48 Udostępnij Napisano Wtorek o 15:48 (edytowane) Witam Od kiedy zacząłem swoją rowerową przygodę czyli od roku 2019 jeżdżę rowerem Cross Hexagon 8.0 jeszcze z napędem 3x. Rozmiar ramy M19, koła 29. Od wiosny do jesieni śmigałem na nim maratony oraz sporo zwykłych wypadów rekreacyjnych po lasach, szutrach, szosach. W tym roku przejechałem nim również trasę Szczecin - Tallin. Rower dopasowany świetnie, wygodny itd. Przyszła jednak pora na zmianę ponieważ czuję że nowy sprzęt pozwoli mi na lepszą zabawę podczas maratonów i na osiągnięcie lepszych wyników. Jednak jeżdżę dla siebie, dla zabawy a nie żeby walczyć o miejsca. Poczytałem sporo postów na forum i napaliłem się na Meridę Big Nine 500 Light. Problem polega jednak na tym że chciałbym kupić rower na raty a nie ma go praktycznie nigdzie poza jednym sklepem gdzie odsetki są kosmiczne. Z kolei tam gdzie udało mi się go znaleźć to pojawia się w rozmiarze M(17). Nawet gdybym chciał kupić używany z portalu aukcyjnego problem jest ten sam. Porównałem go sobie do mojego Crossa i wydaje mi się że będzie jednak za mały (mój wzrost to 180cm, 72kg wagi). Czy może jednak się mylę, co o tym sądzicie? Druga sprawa jest taka że chciałbym rower z napędem 2x oraz sztywnymi osiami. 2x dlatego że jednak według mnie do mieszanej jazdy na maratonie jest zdecydowanie lepszy. Jeździłem na 1x i jakoś mnie nie przekonuję. A na całej reszcie się kompletnie nie znam ponieważ uwielbiam jeździć ale ale co tam mam pod sobą to już mnie nie szczególnie porywa Może jakieś inne modele/producenci, co proponujecie ? Edit: Znalazłem jeszcze taką aukcję, co myślicie? https://www.olx.pl/d/oferta/merida-big-nine-500-lite-roz-l-CID767-ID11Gdtb.html Edytowane Wtorek o 15:58 przez osiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano Wtorek o 18:04 Udostępnij Napisano Wtorek o 18:04 Jak nie ma kasy, to pożycz tysiaka od Babci, weź kumpla co się zna na rowerach i pojedźcie obejrzeć, może kupić, np taki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano Środa o 09:17 Udostępnij Napisano Środa o 09:17 500 Lite w tym przedziale cenowym nie ma imho konkurencji na polskim rynku, taniej i lepiej to tylko za granicą. Tak poza tym to super rower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano Środa o 12:00 Udostępnij Napisano Środa o 12:00 20 godzin temu, osiek napisał: chciałbym rower z napędem 2x oraz sztywnymi osiami Gatunek na wymarciu... 20 godzin temu, osiek napisał: pojawia się w rozmiarze M(17). Nawet gdybym chciał kupić używany z portalu aukcyjnego problem jest ten sam. Porównałem go sobie do mojego Crossa i wydaje mi się że będzie jednak za mały (mój wzrost to 180cm, 72kg wagi). Czy może jednak się mylę, co o tym sądzicie? Nie skreślałbym 17-tki. Ja przy 179 cm wybrałbym z pewnością właśnie ten rozmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano Środa o 12:18 Udostępnij Napisano Środa o 12:18 Ja mam 182 i Meridę mam L. M'ka była za mała - mierzone przed zakupem na sklepowym placyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano Środa o 21:35 Udostępnij Napisano Środa o 21:35 (edytowane) Ja mam 177cm i Big Nine Lite (300 ale zmodyfikowany :)) mam w rozmiarze M. Też się wahałem ale mam trochę krótsze nogi niż przeciętne dla tego wzrostu i w L byłem już pampersem przy samej ramie Z modyfikacji pozycji jedynie lekko zwęziłem kierownicę. Najlepiej oczywiście byłoby się przymierzyć - podzwoń może po sklepach z Meridą w okolicy, te rowery się jezcze czasami trafiają. Nie mudi być Big Nine Lite 500, może być 300 lub Limited ( z napędem 1x) - rama i geometria będzie ta sama. Np: https://www.twojamerida.pl/pl/searchquery/big+nine+lite/1/desc/5?url=big,nine,lite https://www.bikeatelier.pl/szukaj?controller=search&s=big+nine+lite 12 godzin temu, michalr75 napisał: 500 Lite w tym przedziale cenowym nie ma imho konkurencji na polskim rynku, taniej i lepiej to tylko za granicą. Tak poza tym to super rower. Z jedną uwagą: w fabrycznej konfiguracji nie jest on niestety aż taki Lite... (i ta waga rosła w kolejnych rocznikach - zmiana Deore M6000 na M5100, Maxxisy drutowe w miejsce zwijanych itp..). Edytowane Środa o 21:37 przez wr81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano Środa o 21:45 Udostępnij Napisano Środa o 21:45 @wr81to prawda, ale nawet w fabrycznej wadze ładnie się zwija ten rower w terenie. Ile urwiesz w ramach modyfikacji to Twoje, mi się udało zejść do 11,5kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano Środa o 22:02 Udostępnij Napisano Środa o 22:02 Wymieniając wszystko Ale spokojnie u mnie po hamulcah i amorze w tę zimę wpadaj,a nowe koła i napęd... @Turysta05 Ta czerwona za 1999 to nie jest Lite a zwykły Big Nine (osie qr, inna geometria itp..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi