Piottro1 Napisano wczoraj o 06:26 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:26 Remontuję starszy rower i muszę wymienić manetki. Obecnie są obrotowe ale uszkodzone. Będę szukał takich z dźwigniami góra/dół. Nigdy nie miałem do czynienia z takim sprzętem i dlatego zapytam tutaj jak postępować z tym tematem. Czy mogę sobie dobrać obojętnie jakie manetki (Shimano, Sram) zachowując tylko odpowiednią ilość biegów (3x7)? Czy jednak manetki muszę dobrać do przerzutek, które są zamontowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano wczoraj o 07:04 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:04 Z tego co pamiętam to shimano i sram stosuje różne skoki linki, nie wiem czy we wszystkich grupach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piottro1 Napisano wczoraj o 07:29 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 07:29 Ok, czyli jeżeli przerzutki Shimano (takie mam) to rozumiem, że dobieram manetki też Shimano (obojętnie jakie, zachowując tą samą ilość przełożeń 3x7) i powinno wszystko działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano wczoraj o 08:50 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:50 Sram miał ciąg linki 1:1 a shimano 2:1, ale sram miał też manetki pod przerzutki shimano kompatybilne z ciągiem 2:1. Lewa manetka pod przednią przerzutkę srama i shimano ma taki sam ciąg linki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano wczoraj o 09:37 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:37 Obecnie dostępne manetki Shimano 7x to poziom niższy supermarketowy, lepiej kup jak najlepsze dostaniesz 8x ( to też już standard supermarketowy, ale "wyższy"). Ostatni bieg będzie pusty i tyle, albo kup 8 rzędów, tylko najpierw musisz sprawdzić co tam masz - wolnobieg czy kasetę, bo były kasety 7 rzędów. A według mnie jeśli zależy Ci na dobrej pracy napędu to przejdź na 9 rzędów z tyłu - możesz dostać wtedy manetkę Alivio SL- M 3100 która jest już przyzwoita i założyć przerzutkę Deore M592 - nie wiem jaką masz tam przerzutkę i na ile zużytą ale na 7- 8 rzędów w przyszłości nie kupisz nic przyzwoitego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piottro1 Napisano wczoraj o 09:43 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 09:43 Mam wolnobieg a przerzutki to Shimano jakiś Sis, ale nie mogę odczytać. Pewnie do wymiany. Dziękuję bardzo za Wasze rady i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano wczoraj o 10:14 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:14 36 minut temu, PiotrWie napisał: Obecnie dostępne manetki Shimano 7x to poziom niższy supermarketowy, lepiej kup jak najlepsze dostaniesz 8x ( to też już standard supermarketowy, ale "wyższy"). Ostatni bieg będzie pusty i tyle, albo kup 8 rzędów, tylko najpierw musisz sprawdzić co tam masz - wolnobieg czy kasetę, bo były kasety 7 rzędów. A według mnie jeśli zależy Ci na dobrej pracy napędu to przejdź na 9 rzędów z tyłu - możesz dostać wtedy manetkę Alivio SL- M 3100 która jest już przyzwoita i założyć przerzutkę Deore M592 - nie wiem jaką masz tam przerzutkę i na ile zużytą ale na 7- 8 rzędów w przyszłości nie kupisz nic przyzwoitego. Deore M592 z powodzeniem działa na 7 i 8 rzędach. Osobiście mam w 7 biegowym wolnobiegu i zakładałem do kilku 8 rzędów, działa bdb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano wczoraj o 14:26 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:26 Przerzutka będzie działać nawet na 4 rzędowym wolnobiegu sprzed 40 lat, ale manetki to badziew, 7 rzędowe większy, 8 rzędowe trochę mniejszy ale dopiero przy 9 da się kupić przyzwoite - z grupy Alivio. Jeśli oryginalnie było 7 rzędów to 9 wejdzie bez problemów. Stary SIS to raczej też badziew, jeśli chcesz trochę pojeździć tym rowerem bez kłopotów to przemyśl wymianę całego napędu - bądź ( taniej) jeśli nie planujesz większych górek założenie z tyłu 9 rzędów i zablokowanie przodu na środkowej tarczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano wczoraj o 14:50 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:50 (edytowane) Zupełnie się nie zgodzę. Shimano ma obecnie bardzo przyzwoite manetki rapidfire, które działają naprawdę lekko, precyzyjnie i wcale nie mają dużego skoku jałowego. Mam nawet stare XT (3x8, jeszcze pod canti), a takie tanie SL-M 315 mam w Madani Cabrero i byłem zaskoczony ich dobrą ergonomią i precyzją. Sam mechanizm jest wystarczająco solidny, dźwignie również (stalowy rdzeń oblany plastikiem, na pewno się nie złamie). Plastik wyświetlaczy (dość cienki i wiotki) nie ma większego znaczenia. Mechanicznie wersje na 7, 8 czy 9 raczej się nie różnią (oczywiście poza liczbą kliknięć i długością ciągniętej linki). Komplet 3x7 można kupić poniżej stówki. KOMPLET dźwigni przerzutek Manetek SHIMANO Altus SL-M315 3x7 z linkami - SLM-315 3x7 - 16954170244 - Allegro.pl Edytowane wczoraj o 14:52 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu A długo już jeździsz na tych SL-M 315? Bo już od dawna części Shimano niewiele różnią się "organoleptycznie". Tyle że zawsze były różnice w jakości materiałów - części Made in China dość szybko się poddawały - wyrabiały się wewnętrzne elementy, te Made in Singapur ( a od 21 wieku in Malasia ) były trwalsze zaś niewiele różniące się zewnętrzne Made in Japan prawie niezniszczalne. Ale może to się zmieniło - nie jestem zorientowany bo od dawna unikam części z niższych grup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu (edytowane) Od niedawna, bo rower mam od września, ale 1300 km już przejechane i na razie nic złego nie zauważyłem. A jestem z tych, którzy non stop klikają manetką i wykorzystuję całą kasetę. Nie zakładam, że będą mieć podobną trwałość jak stare XT czy nawet Alivio, ale pod względem samego działanie naprawdę nie mogę im nic zarzucić. Moim zdaniem to taki idealny stosunek jakość/cena, Shimano to potrafi. Najtańsze, jak te: Manetka przerzutki Shimano Tourney 7rz SL-TX50 PR - ESLTX50R7AT - 16479763064 - Allegro.pl, to właśnie takie plastikowe badziewie i już lepsze obrotowe, ale te cyngle M315 czy nawet klamkomanetki EZ-Fire jak takie KLAMKOMANETKI SHIMANO ACERA ST-EF500 3x7 +LINKI 2 PALCE MTB - EF510 - 14325535092 - Allegro.pl są już przyzwoite. W crossie mam podobne (3x8) już kilkanaście lat i wciąż działają sprawnie (z przerzutką Ultegra 6700 i kasetą 8rz), w turystyce szosowej i lekkim terenie są ok. Ale pod względem ergonomii w terenie moim zdaniem lepsze są typowe rapidfire, czyli z dźwignią pod palec wskazujący pod kierownicą. Ta dźwignia pod kciuk w M315 też jest już lepiej wyprofilowana (bardziej łukowato) i ustawiona pod lepszym kątem. No i nie przesadzajmy, manetkę za te 50 zł można po paru latach wymienić na nową jak się zużyje, byle była dostępna (mam nadzieję że Shimano choć jeden model na 7-8 biegów będzie klepać jeszcze przez parę lat). Edytowane 20 godzin temu przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Sram Grp shift MRX Comp 3x7 pracują perfekcyjnie z Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi