Skocz do zawartości

[płaskostopie] jakie buty i pedały oraz czy kinezjotaping

Stefcshg

Rekomendowane odpowiedzi

Płaskostopie poprzeczne, pogorszyło się po dwóch sezonach kariery solo na rowerze ze wszystkimi osiągnięciami, aż w końcu i z tym.

Z tego co ostatnio widziałem na YouTube, to chyba wszelkie zmiany w aparacie szkieletowym (kostnym, chrzęstnym, więzadłowym? - bo nie mięśniowym) będą nieodwracalne, a widziałem też tam, że w stopach to właśnie więzadła z wiekiem, 'rozluźniają się', powodując taką niestabilność tamże, że się to jeszcze bardziej "rozłazi" (na boki, ale i w sumie wzdłuż). Ogólnie brak predyspozycji, więc czy to warto mi odpowiadać... jakoś to spróbuję zebrać i tu napiszę. ...Było warto przez te miesiące!  Najważniejsze chyba - jakie buty zanim "co następnego wysiądzie" (już wysiadło - kciuki i trochę nadgarstki, tam nie ma mięśni, a powinny być podobno w przedramionach, żeby się tak nie działo, no ale jak nie ma, to nie ma).

Na obrazku widać, że zewnętrzna część pedałów ma 31 mm, a wewnętrzna 29 mm - że niby aby stopa nie zjeżdżała? Natomiast nie zaznaczyłem, że środek pedału tj. przy samej osi, ma grubość 26 mm, czyli jakby sporo mniej, tu już różnica będzie 2-3 mm - jednak czy to ma jakiś wpływ na zapadanie się przedniego łuku stopy? :icon_question:

...Kinezjotaping - ostatnio dwa razy, chyba za późno się zdecydowałem spróbować, nie bardzo pomaga, ale i pewnie nie umiem. Czyli to będzie pewnie: zapalenie stawu śródstopno-międzypalilczkowego małego palca - bardziej prawy, że aż ostatnio nie bardzo mogę chodzić... a aktywności powinny być różnicowane z tego co już chyba, a może na pewno, wiem z YT... https://youtu.be/Ur7HYYAIcS4?si=6tKbWUb66DU6eEPP&t=1184 - między innymi też stąd - że kardio ma być.

Buty miałem - jedne do biegania, że niby lekkie i najtańsze - jakby "minimalistyczne"... cenowo 😏 (dobrze, że nie barefooty) albo trekkingowe - te już ze sztywną podeszwą i szerokie z przodu, bo nawet gdzieś dawno temu przeczytałem, że takie są dla osób z poprzecznym platfusem zalecane. No i to ta miękkość (w sumie to próbowałem jakieś 3-4 pary z kategorii "miękkość") oraz szerokość doprowadziły do tego co jest. Kilka też par odesłałem,  ludzie na Allegro piszą, żeby brać Shimano o numer większe, a mi się teraz zdaje, że Shimano wie co robi, a może tam trzeba tym ludziom wkładkę, albo ten 'taping' :icon_question:. Natomiast ja w życiu używałem niedobre obuwie, z braku kasy preferowałem taniość i byle jakość, nie umiałem dbać o to co trzeba, co trwa do dziś, ale widzę, że czasy się zmienily i już nie ma tu na forum takich pomysłów żeby jeździć np. w butach piłkarskich. https://allegro.pl/oferta/buty-turfy-do-pilki-noznej-skorzane-adidas-copa-pure-3-tf-czarne-r-40-16570556670

Scott MTB SHR-Alp Flat Lace

Buty wpinane w pedały Shimano SH-MT701 MTB r. 40 BOA

Buty wpinane w pedały Shimano SH-ME702 MTB

Buty rowerowe Suplest Flatpedal Sport wiązane czarne r. 40

SHIMANO SH-ET501 no nie ma z czarną podeszwą

Shimano SH-ET701 i to jest raczej trochę drogo, choć chyba dobre buty

Które w powyższych nadawałyby się do jazdy na pedałach platformowych, może warto jednak takie z metalowymi pinami? Spd się raczej boję, że się wywalę, a winylowe to już parę razy o asfalt, kamień, albo o krawężnik (jeden rower typu fittness, drugi miejski-trekking, 95 % po szosie, znaczna część asfaltów mocno podniszczona). No i tyle, czyli nic szczególnego. Dziękuję.

Pedały VP-872 9-16.png

Przeczytałem, ale nie wyczytałem jaki jest w zasadzie problem po za "pogorszyło się".

Mam płaskostopie zdiagnozowane jeszcze w przedszkolu. Na codzień do chodzenia używam wkładek korekcyjnych, ale do roweru ich nie używam. Od 19 lat tylko i wyłącznie SPD z fabrycznymi wkładkami i nigdy nie przyszło mi do głowy by doszukiwać się kłopotów w swoim płaskostopiu.

Nie filozofuj bo wyjdziesz jak Zabłocki na mydle  - dobrze ludzie piszą  : koniecznie trzeba brać Shimano  o NUMER WIĘKSZE (mam kilka par różnych modeli butów Shimano). To jest po prostu azjatycka numeracja (mniejsza). Dobieraj wg tabeli rozmiarów shimano  , np

https://www.centrumrowerowe.pl/buty-szosowe-shimano-sh-rc100-pd23981/

ja mam stopę 28cm - normalnie nosze buty 43-44. Wg tabeli shimano  rozmiar 45 ma 28.5cm.  I te są na mnie dobre. 44 jest za mały.

Edytowane przez dfq

@Stefcshg  zainwestuj w  profesjonalne wkładki  robione przez ortopedę na zamówienie po pomiarach i skanach. Takie wkładki możesz przenosić do w zasadzie każdego buta.   W butach np. Shimano z najwyższej półki  serii 9xxx masz namiastkę takiej wkładki bo możesz ją modelować dodatkowymi elementami. W Giro też jest takowa opcja ale jako dodatek.  Wkładki speca  body geometry sobie daruj jedno wielkie g...no.

Edytowane przez pecio

Mam płaskosotopie i używałem różnych konfiguracji butów i wkładek:

SPD:

• Shimano SH-M089 + wkładki Specialized Body Geometry (czerwone)
  • Bontrager Evoke

Platformy:

• Specialized 2FO Roost Flat
  • Five Ten Freerider Pro + wkładki Specialized Body Geometry (czerwone)

Pierwsze wkładki miałem dobrane do butów Shimano na bike fittingu, a potem już eksperymentowałem samemu. Okazało się, że niektóre buty wymagały wkładek, a w innych było mi wygodnie z fabrycznymi.

Jeśli szukasz butów na platformy z pinami, to obydwa modele (Spec i 5.10) bez wahania polecam.