Skocz do zawartości

[Adapter] hamulca tarczowego do ram bez mocowania

XYZPV

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

Mam stary rower, jakiś Trek 26", na cantileverach, chcę tam zamontować coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/a2z-dm-uni-adapter-hamulca-tarczowego-do-ram-bez-mocowania-15826830117?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=17566159677&gad_source=1&gclid=CjwKCAiA9vS6BhA9EiwAJpnXw8kiFP9XwY57vTe1xPMPw9VFe6yn63FRr2hT2txUZWpbWIRHMIEWxhoCi-IQAvD_BwE

Tylko, że z Ali bo są 1:1 takie same za 1/3 ceny. Czy jest to coś warte? Ktoś używa takiego wynalazku? Nie ma problemu z osiowością lub przemieszaniem się zacisku? Rower ma służyć do przemieszczania się z punktu A do B, więc wymagań wielkich nie mam. 

3 godziny temu, RabbitHood napisał:

To jest hamulec - to ma być pewne. Zwłaszcza jak to jest rower po bułki z biedronki.

No właśnie, po bułki, od konkretów to ja mam właściwe sprzęty, zawsze mam jeszcze przód, więc bez przesady. Pytam bardziej czy nie krzywi się i nie denerwuje ciągłym ocieraniem o tarcze itp. To mnie interesuje najbardziej zanim to zamówię. 

Jeśli chodzi o robotę i kasę to domniemam, że miałeś na myśli SFR Bikes - oczywioście znam tego gościa który lubi sprzedawać kopie Santy bądź Scora :). I oczywiście to nie wchodzi w grę, tylko po taniości. I jakbym chciał spawać to prawie na miejscu prawdopodobnie mogę załatwić sobie to u Karpiela :)

Czemu nie V-brake? Bo nienawidzę hamulców szczękowych, jakichkolwiek. Kropka. Wolę nie mieć nic na tyle niż mieć hamulec szczękowy. I tak chyba zrobię, zostawię sam przód i będzie najprościej.

Edytowane przez XYZPV

Dziwna logika. Załóż vbrake dobrej klasy a nie jakieś alhongi czy inne cuda, dobry pancerz, klocki i najważniejsze - klamkę Avid FR-5. Zobaczysz że to świetny hamulec na suche warunki. Kolega ma szczęki Deore. Zmieniłem mu klocki na 3CC, nowe pancerze shimano i klamki avid. Gość waży 120kg, treking z kołem 28". Jest naprawdę zadowolony. Hamuje to lepiej niż MT410 z tarczą 160mm w podobnym rowerze. Wszystko opisuję z własnego doświadczenia.

Edytowane przez sky87

18 godzin temu, XYZPV napisał:

Rower ma służyć do przemieszczania się z punktu A do B, więc wymagań wielkich nie mam. 

Taaaa, adapter za "150", do tego zacisk, klamka, koło tarcza....przecież za tyle to kupisz już rower na tarczowych hamulcach skoro nie masz wielkich wymagań. I to na kole 28/9 a nie 26

Tylko, że lubię tą ramę :)

Jest ze mną prawie 20 lat, to nie chodzi tak naprawdę o oszczędności tylko sentyment, a po bułki to może też nie do końca, pod sklepem tego roweru nie mam zamiaru zostawiać, tylko gdzieś do pracy etc. Zresztą nie o tym jest temat, proponuję zakończyć offtop co mi się opłaca a co nie opłaca. Mogę sobie iść kupić fitnesa za 10k bo mnie stać ale nie o tym jest ten temat. 

Temat jest stricte techniczny, liczyłem na wypowiedzi kogoś kto miał z tym styczność. 

Podrzucę pomysł obręczowych hamulców Magura. HS11 nie jest takie drogie, nie trzeba zmieniać koła, działa zacnie. Miałem takie Magury kilkanaście lat - nie ciekło, hamowało.  Jeden rower 26” konwertowałem na tarcze, ale mechanik mnie zniechęcił do adapterów (także ceną całej zmiany) i miałem hybrydę - z przodu tarcza, z tyłu V. 

@clavdivs zacytuje sam siebie:

21 godzin temu, XYZPV napisał:

Także wiem o tym dobrze :), to dokładnie te same produkty co z linku ale wrzuciłem pierwszy lepszy link z brzegu. 

@Wojcio Znam te Magury, tu nie chodzi o moc, ja po prostu mam awersję do wszelakich obręczówek za ich wrażliwość na niecentryczność koła, jakie by nie były, lekka centra i cyk hamowanie pulsacyjne. Wiecie, po 6 latach jazdy praktycznie wyłącznie na endurówkach, z hamulcami o wysokiej mocy i precyzyjnej modulacji V-ki są po prostu... no nie wiem jak to ująć :). 

MT200 na olx można mieć za stówkę komplet bo nikt tego nie chce i każdy się pozbywa, kwestia tylko wsadzenia tego w ramę, przedni "amor" na mocowanie, problem tylko jest na tyle.

Edytowane przez XYZPV

9 godzin temu, Wojcio napisał:

Jak masz koła pod tarcze to inna rozmowa.   

Kół nie mam, ale od czego mamy  Aliexpress :)

Dobra temat bez sensu, chciałem unowocześnić ten rower z sentymentu ale po prostu założę tarczówkę na przód a tył zostanie bez niczego. Może kiedyś się dospawa mocowanie jak mnie najdzie taka ochota.