PanZielony Napisano 12 Grudnia Udostępnij Napisano 12 Grudnia Cześć, przymierzam się do zakupu swojego pierwszego roweru od lat i zdecydowałem się postawić na gravela. Biorąc pod uwagę swój budżet oraz aktualne możliwości, wybór padł na Rometa Aspre 1 2024. Problemem okazało się to, że nie jestem pewien jaki rozmiar ramy powinienem wybrać. Mam około 182cm wzrostu. Według oficjalnej tabeli Rometa powinienem wziąć rozmiar L (56). Natomiast swoją pierwszą gravelovą przejażdżkę odbyłem na wypożyczonym Aspre 1 2023 w rozmiarze M (54) i wydawał się być okej - co prawda po kilku godzinach odczuwałem delikatny ból w plecach ale zakładam, że było to związane ze specyficzną/nową pozycją oraz niewysportowaną sylwetką (od lat pracuję przy komputerze, nie jestem typem sportowca i właśnie chciałbym to zmienić zakupem roweru). Niestety nie mam porównania do innego rozmiaru a okoliczne sklepy nie mają już na stanie tego modelu. Porównałem na "papierze" geometrię modelu Aspre 1 2024 oraz Aspre 1 2023. Te wydają się być niemal identyczne więc i rozmiary powinny być takie same. Jak myślicie, który rozmiar Aspre 1 2024 powinienem wybrać M (54) czy L (56)? Załączam zdjęcie swojej pozycji na Aspre 1 2023 w rozmiarze M (54) + zdjęcie ustawienia siodełka + porównanie geometrii ram Aspre 1 2023 oraz Aspre 1 2024. Z góry bardzo Wam dziękuję za wszelkie rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 12 Grudnia Udostępnij Napisano 12 Grudnia Cytat Biorąc pod uwagę swój budżet oraz aktualne możliwości, wybór padł na Rometa Aspre 1 2024. A ja bym tam wolał https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-felt-broam-60-pd38835/ przynajmniej sztywne osie ma Cytat Załączam zdjęcie swojej pozycji na Aspre 1 2023 w rozmiarze M (54) + zdjęcie ustawienia siodełka Siodełko za wysoko i za bardzo przesunięte do przodu. Cytat Jak myślicie, który rozmiar Aspre 1 2024 powinienem wybrać M (54) czy L (56)? Który chcesz, do obydwu się dopasujesz, na M bardziej sportowa pozycja, na L trochę bardziej wyprostowana Tutaj tak naprawdę kluczowa jest wysokość ramy a nie długość, długość sobie "wyregulujesz" ewentualną wymianą mostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 13 Grudnia Udostępnij Napisano 13 Grudnia (edytowane) Dokładnie tak jak pisze @Mihau_ - w większej ramie masz trochę wyżej kierownicę (większy stack o 2 cm), czyli pozycja będzie bardziej wyprostowana, bardziej "rekreacyjna". Większą odległość do kierownicy można skompensować krótszym mostkiem (a nie przesunięciem siodełka do przodu jak na zdjęciu). Ja mam 183 cm i tak właśnie zrobiłem - kupiłem w marcu Kellysa Soot 50 w rozmiarze L (57) chociaż wg specyfikacji też pasował M (55) właśnie dlatego, że chciałem bardziej rekreacyjną geometrię bo się nie ścigam tylko uprawiam kolarstwo romatyczne i wymieniłem mostek na 2 cm krótszy ponieważ na orygialnym podczas jazdy ręce naturanie układały mi się w górnym chwycie na kierownicy około 2 cm przed łapami klamek. Natomiast mam też mtb, Kellys Gate 30, i tutaj wziąłem mniejszy rozmiar, M, bo chciałem bardziej "sportową" pozycję. Ja bym też rozważył tego Felta w tej cenie w porównaniu z Rometem Edytowane 13 Grudnia przez Greg1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi