PanZielony Napisano 12 Grudnia 2024 Napisano 12 Grudnia 2024 Cześć, przymierzam się do zakupu swojego pierwszego roweru od lat i zdecydowałem się postawić na gravela. Biorąc pod uwagę swój budżet oraz aktualne możliwości, wybór padł na Rometa Aspre 1 2024. Problemem okazało się to, że nie jestem pewien jaki rozmiar ramy powinienem wybrać. Mam około 182cm wzrostu. Według oficjalnej tabeli Rometa powinienem wziąć rozmiar L (56). Natomiast swoją pierwszą gravelovą przejażdżkę odbyłem na wypożyczonym Aspre 1 2023 w rozmiarze M (54) i wydawał się być okej - co prawda po kilku godzinach odczuwałem delikatny ból w plecach ale zakładam, że było to związane ze specyficzną/nową pozycją oraz niewysportowaną sylwetką (od lat pracuję przy komputerze, nie jestem typem sportowca i właśnie chciałbym to zmienić zakupem roweru). Niestety nie mam porównania do innego rozmiaru a okoliczne sklepy nie mają już na stanie tego modelu. Porównałem na "papierze" geometrię modelu Aspre 1 2024 oraz Aspre 1 2023. Te wydają się być niemal identyczne więc i rozmiary powinny być takie same. Jak myślicie, który rozmiar Aspre 1 2024 powinienem wybrać M (54) czy L (56)? Załączam zdjęcie swojej pozycji na Aspre 1 2023 w rozmiarze M (54) + zdjęcie ustawienia siodełka + porównanie geometrii ram Aspre 1 2023 oraz Aspre 1 2024. Z góry bardzo Wam dziękuję za wszelkie rady! Cytuj
Mihau_ Napisano 12 Grudnia 2024 Napisano 12 Grudnia 2024 Cytat Biorąc pod uwagę swój budżet oraz aktualne możliwości, wybór padł na Rometa Aspre 1 2024. A ja bym tam wolał https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-felt-broam-60-pd38835/ przynajmniej sztywne osie ma Cytat Załączam zdjęcie swojej pozycji na Aspre 1 2023 w rozmiarze M (54) + zdjęcie ustawienia siodełka Siodełko za wysoko i za bardzo przesunięte do przodu. Cytat Jak myślicie, który rozmiar Aspre 1 2024 powinienem wybrać M (54) czy L (56)? Który chcesz, do obydwu się dopasujesz, na M bardziej sportowa pozycja, na L trochę bardziej wyprostowana Tutaj tak naprawdę kluczowa jest wysokość ramy a nie długość, długość sobie "wyregulujesz" ewentualną wymianą mostka Cytuj
Greg1 Napisano 13 Grudnia 2024 Napisano 13 Grudnia 2024 (edytowane) Dokładnie tak jak pisze @Mihau_ - w większej ramie masz trochę wyżej kierownicę (większy stack o 2 cm), czyli pozycja będzie bardziej wyprostowana, bardziej "rekreacyjna". Większą odległość do kierownicy można skompensować krótszym mostkiem (a nie przesunięciem siodełka do przodu jak na zdjęciu). Ja mam 183 cm i tak właśnie zrobiłem - kupiłem w marcu Kellysa Soot 50 w rozmiarze L (57) chociaż wg specyfikacji też pasował M (55) właśnie dlatego, że chciałem bardziej rekreacyjną geometrię bo się nie ścigam tylko uprawiam kolarstwo romatyczne i wymieniłem mostek na 2 cm krótszy ponieważ na orygialnym podczas jazdy ręce naturanie układały mi się w górnym chwycie na kierownicy około 2 cm przed łapami klamek. Natomiast mam też mtb, Kellys Gate 30, i tutaj wziąłem mniejszy rozmiar, M, bo chciałem bardziej "sportową" pozycję. Ja bym też rozważył tego Felta w tej cenie w porównaniu z Rometem Edytowane 13 Grudnia 2024 przez Greg1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi