Skocz do zawartości

[Jaki rozmiar ramy] Damska szosa Sensa

opcio

Rekomendowane odpowiedzi

hej,
do sklepu mam daleko, a potrzebuję zadecydować o rozmiarze ramy: 48 lub 51

Wzrost 163cm, przekrok 76cm.

Rower Sensa Emilia Disc 105:
https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-sensa-emilia-disc-105-pd41755/?v_Id=227528

Geometria:
https://www.sensabikes.com/media/68/79/b3/1722322731/emilia_disc_geo.pdf

Co ciekawe różnica w geometrii sprowadza się głównie do długości rury podsiodłowej 48 lub 51cm. Pozostałe wymiary różnią się o max kilka mm. 

Edytowane przez opcio

Cytat

Co ciekawe różnica w geometrii sprowadza się głównie do długości rury podsiodłowej 48 lub 51cm.

Ale dla ciebie to właśnie będzie kluczowy parametr.

Producent nie podaje przekroku ale tak licząc pobieżnie promień koła 340mm - bb drop 45 mm + długość podsiodłowej 480 mm daje cirka 775 mm od podłoża do góry podsiodłówki. Wiadomo, że dojdą ci jeszcze buty a rura nie jest ona połączona z poziomą na samym szczycie ale jednak jakiś sloping tam jest. IMO jeśli masz mieć jakikolwiek zapas to w grę wchodzi wyłącznie 48 ale i tak dla pewności skontaktowałbym się ze sklepem/dystrybutorem żeby wziął ktoś miarkę w łapę i po prostu zmierzył przekrok.

https://www.bike-discount.de/en/cube-attain-race-tealgrey-n-ice

https://www.fahrrad.de/products/cube-attain-slx-cotton-n-grey-2025

• +1 pomógł 1

Dzięki za podzielenie się uwagami. Mi też wstępnie bliżej było koncepcyjne do 48, ale postanowiłem zapytać tutaj, a nóż ktoś ma Sensę Emilia w 48 lub 51.

Jeden z dystrybutorów sugeruje ramę 51, ale nie ma roweru na stanie.

Producent odpisał, żeby kontaktować się z dystrybutorem.

Został mi jeszcze drugi dystrybutor, może tam uda się zmierzyć.

14 godzin temu, Mihau_ napisał:

Producent nie podaje przekroku ale tak licząc pobieżnie promień koła 340mm - bb drop 45 mm + długość podsiodłowej 480 mm daje cirka 775 mm od podłoża do góry podsiodłówki.

Obliczenia są błędne. Odległość końca podsiodłeowej od podłoża musi być mierzona w pionie, a Ty dodajesz do siebie dwie wartości: jedną mierzoną w pionie (promień koła minus bb drop) i drugą mierzoną pod kątem (długość podsiodłowej). To, co chcesz obliczyć, da się zrobić, ale inaczej:

[odległość końca podsiodłowej od podłoża] = 340 [zakładany promień koła] - 46 [BB drop] + cos(90 deg - 74,5 deg) * 480 [podsiodłowa C-T] co daje nam 756,54 mm. Zresztą jak się wpisze wymiary tej sensy do jakiegoś kalkulatora geometrii, to wyjdzie podobnie (poniżej część wymiarów jest wykoncypowana lub wzięta z sufitu bo w tabelce z geometrią ich nie ma, ale i tak nie wpływają na to, czego szukamy):

image.thumb.png.ea03b86d1facf499a5d4f445ecfb5177.png

No i te 756-7 dotyczą odległości do końca podsiodłowej (C-T) a rura górna będzie jeszcze niżej (C-C podsiodłowej obstawiam na 435 mm) , więc przekrok (standover height) przynajmniej na pewnym odcinku rury górnej będzie mniejszy...

@opcio jeżeli te tabelki z geo są wiarygodne, to w sumie rzeczywiście różnica między 48 a 51 sprowadza się większego slopingu / wygięcia (bo ta górna rura na zdjęciach wygląda na formowaną z lekkim łukiem) rury górnej, żeby mieć dwa rowery z różnymi wartościami przekroku. Reszta wydaje się pomijalna. Jeżeli kąty są te same, reach ten sam, to nawet w rozmiarze 51 odległość suport-przednia oś będzie ta sama, więc ewentualny toe overlap ten sam. Brałbym zachowawczo rozmiar 48...

Acha... nie rozumiem, dlaczego CR opisuje rozmiary inaczej niż w tej tabelce z geo w PDFie: 51,5 zamiast 48 i 52 zamiast 51, bo same wymiary są już te same...

• +1 pomógł 1

XD

Obliczenia nie są błędne tylko przybliżone, zajęły, w totalnym przeciwieństwie do twoich, 10 sekund a wniosek jest ten sam😂 Nie wiem gdzie sens poświęcać czas na dokładne wyliczenia danej, która nic nie zmienia bo nadal nie wiesz na jakiej wysokości jest 

Nie wiem czy XD 🙂 Przybliżać można wartości przy zachowaniu właściwej metodologii. Jak na wstępie przyjmujesz niewłaściwą metodologię, to nie ma mowy o żadnych przybliżeniach, tylko po prostu strzelasz i akurat ustrzeliłeś 77,5 cm...

A czy wnioski są te same...? No cóż, Tobie wyszło, że pewnie ten przekrok będzie  na granicy, jak się doda jeszcze buty itp..., Ja zakładam, że skoro wysokość podsiodłowej wyjdzie 2 cm niżej niż strzeliłeś, to i przekrok będzie niżej gdzieś właśnie ten centymetr czy dwa poniżej granicy. Dla zainteresowanej ten centymetr czy dwa może zrobić dużą różnicę.

Niepotrzebnie wkleiłem screena z BGC, bo dużo cyferek może gubić. A obliczenia w zakresie dodawania, odejmowania i mnożenia to jest 10 sekund. Choć przyznaję, że rozkmina, czy zastosować sin(x) czy cos (x), zajęła minimalnie więcej - tyle, żeby sprawdzić definicję w necie, bo od podstawówki człowiek zapomniał, ale w XXI w. to nie problem...

• +1 pomógł 1

Cytat

A czy wnioski są te same...? No cóż, Tobie wyszło, że pewnie ten przekrok będzie na granicy, jak się doda jeszcze buty itp..., Ja zakładam, że skoro wysokość podsiodłowej wyjdzie 2 cm niżej niż strzeliłeś, to i przekrok będzie niżej gdzieś właśnie ten centymetr czy dwa poniżej granicy. Dla zainteresowanej ten centymetr czy dwa może zrobić dużą różnicę.

Tak, wnioski są te same - jeśli będzie pasował to na styk i bez fizycznego zmierzenia roweru nic nie można zakładać.

Dzięki wszystkim za wpisy.

@kemot1974 tak, pisałem do nich wcześniej, doradzili 51, ale nie mieli na stanie roweru, aby pomierzyć na żywo

@HSM 6 z matmy! Byłem dziś w CentrumRowerowe w Waw i zmierzyłem dla rozmiaru 48 wysokość górnej rury mniej więcej pośrodku jej długości, przed siodełkiem: ~76cm. Górna rura ma wygięcie ku górze, zatem jej wysokość nie obniża się liniowo na odcinku kierownica->rura podsiodłowa.

Celuję w rozmiar 48.