Maciorra Napisano 7 Grudnia Udostępnij Napisano 7 Grudnia Nie mam fotek, ale kiedyś porównywałem tą samą oponę na obręczy 23mm i 27.5mm - róznica w klockach zerowa, na ściance między 1 a 2 mm... PB też robiło porównania: https://www.pinkbike.com/news/rim-widths-comparison-test-mountain-bike.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 7 Grudnia Udostępnij Napisano 7 Grudnia 4 godziny temu, uzurpator napisał: Mogę nakręcić filmik, jeżeli chcesz Nie ma potrzeby. Jakoś tak wyszło, że przez całe swoje życie też nazakładałem się przeróżnych opon na różne obręcze, ale zazwyczaj było tak, że w rowerach gdzie zwracałem jakąś tam uwagę na szerokość opon i trakcję, obręcze były dwie takie same, jako komplet... Wszystkie inne (czyli zimówki, mieszczuchy albo jakieś ulepy cudze i paździerze) nie były nidgy warte takiej rozkminy. Dopiero przesiadka na mulleta, czyli całkiem niedawno, trochę to zmieniła, przy czym też nie sprawiła żadnego problemu z wyborem, zakupem ani montażem opon. Tam oponki mnie tak nie zaskoczyły jak w obecnym "daily XC", czyli tym na zdjęciu poniżej: Ogólnie muszę przyznać, że na rowerze mi odbija dosyć mocno "korba" i pomimo tego, że jeżdżę tym po bułki i do roboty, to jednak trakcja mi się przydaje, bo to najczęściej jest dalekie od zwykłej jazdy stałym tempem. Co zrobić... Każdy ma jakieś wady większe lub mniejsze . Po tym, że wypowiedzi o marginalnych różnicach w stosunku szerokości obręczy do opon się powtarzają, wnioskuję że nie miałem wcześniej świadomości o tym, jakie rzadkie trafiło mi się zjawisko z aż taką dużą różnicą. Myślałem, że brać rowerowa z tego forum napotyka takie zagadki na co dzień... Nie planuję się wykłócać tu o swoje racje, bo nie ma absolutnej potrzeby. @uzurpator Twoje rozumowanie wraz z tym schematycznym rysunkiem, jest dla mnie jak najbardziej logiczne. Po prostu bazuję na tym co pokazywała mi moja suwmiarka. Widocznie przyczyna leży gdzieś indziej, niż w samej szerokości obręczy i planuję to w najbliższym czasie jeszcze raz i ze spokojem sprawdzić. Pierwsze moje podejrzenie pada na to, że akurat ta obręcz Bontragera, czyli AT-550, jest jakimś archaicznym dziwadłem, które wciąga oponę za swój rant głębiej od innych modeli i w moim założeniu, to właśnie realnie zmniejsza jej ogólny rozmiar, w tym też szerokość i ogólny profil. Na zdjęciu roweru to chyba nawet widać. Z tyłu to był całkiem całkiem balon, a przód jakiś taki chudy się na tym wydaje... Ehhh... Nie ma to jak koledzy z forum... Zamiast zajmować się ogrodem na jesień albo szukać kandydatek na żonę, to będę w sobotę wieczorem X razy zdejmował i zakładał tą samą oponę tylko po to, żeby wrócić do tego co było na początku. Fotki będą jak obiecałem, ale myśli krążą bardziej wokół kupna do garażu kompresora, bo zdrowo się tam nadymam ręczną pompką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi