Matee Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu Hej Wam. Obecnie jeżdżę na Treku Dual Sport 3 Gen 4, super rower do jazdy z dziećmi, asfalt, podłączenie przyczepki itd. Lecz ostatnio bardziej ambitnie zacząłem jeździć głownie po lasach (Kabacki + Kampinos) i tutaj ten rower się średnio już spisuje. Amor nie wyrabia, wszystko się telepie i po 20km mam dość. Podjazdy gdzie są liście, konary i kamienie to udręka. Padł pomysł na nowy rower który lepiej się sprawdzi w w/w warunkach. Jako że mam salon Treka przy sobie i dobra relacje padło na tą markę. Rozważam Procaliber 8 lub Procaliber 9.5 Nie wiem czy jest duża różnica między alu a carbonem czy będzie większa różnica między osprzętem m6100 a SLX, proszę pomóżcie Jestem dość wysoki 192 cm i 93 kg wagi, może to jest ważne. Jeśli są inne warte rozważenia opcje to dajcie znać, ale musi być serwis w Warszawie, nie chce mi się wysyłać roweru do Szczecina albo Czech ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu (edytowane) Moim zdaniem warto dołożyć do 9.5. Karbon w HT jest zawsze "in plus". M6100 jest przyzwoite, to znaczy do rekreacji więcej nie potrzeba, jednak te hamulce to już patologia i wypadało by założyć przynajmniej M6100 + przyzwoite tarcze. Edytowane 15 godzin temu przez KNKS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Ja bym chyba jednak wolał wersję alu bo poza karbonową ramą reszta osprzętu jest lepsza w Procaliber 8 - napęd, amortyzator, hamulce i tarcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matee Napisano 14 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 14 godzin temu No to chyba jest tak że jak zajadę osprzęt to wymieniam na lepszy po 2 latach a rama zostaje ze mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Za 7 jak ma być Trek , to 9.6 . Oczywiście nie w PL. Pierwszy lepszy link : https://www.huebel-bonn.de/_Procaliber_9.6_XL_29_Volt/Raw_Carbon.html?now=843 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Ten 9.6 nie akurat droppera, jeżeli to ważne. A ja chciałem dopytać o coś innego i wykorzystam okazję: czy ma ktoś z Was porównanie tego magicznego IsoSpeed do normalnej ramy? Amator, a właściwie amatorka, odczuje coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Mam kumpla z 9.7, nie czuję kompletnie żadnej różnicy poza taką, że koledze czasem zaskrzypi 😁 Jak go kupił to nawet jeździliśmy testowo, ja obok i starałem się dojrzeć jakąkolwiek pracę tego połączenia, ale to jest nierealne. Isospeed po prostu minimalnie tłumi jakieś drgania i nierówności, ale w sumie to nie wiem jakie. Przecież siodełko, sztyca i podsiodłówka są nadal tak samo zestawione, więc zwykłe dziury odczuwa się dokładnie tak samo bo to nie pracuje góra-dół tylko jeśli już to przód tył. Zapytałem mojej amatorskiej dupy i jest ona zdania, że to jest niemierzalne. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Dropper w Kampinosie ? No nie jest niezbędny według mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Zakup kompozytowej ramy połączonej z Judy Gold i osprzętem Deore nie ma najmniejszego sensu. Do tego Judy ma górne golenie o średnicy tylko 30 mm, więc przy twojej wadze może okazać się zbyt wiotka. Procaliber 8 ma lepszy osprzęt, który da Ci więcej niż kompozyt i sztywniejszy widelec, na goleniach 32 mm. Wymień tylko manetkę zmiany biegów na XT i masz solidny rower na lata. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlatan Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 1 godzinę temu, marcin_ostrów napisał: Dropper w Kampinosie ? No nie jest niezbędny według mnie Absolutnie nie jest niezbędny, ale sytuacyjnie się przydaje. Ja nie jestem jakimś zawodowcem i mistrzem kontroli nad rowerem, i na niektórych krótkich ale dość stromych zjazdach z jakichś wydm na pewno poprawia u mnie wrażenia ze zjeżdżania. Bez droppera da się wszystko albo prawie wszystko zjechać w Kampinosie, ale jak już jest, to zastosowanie się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi