Skocz do zawartości

[~6k] Pierwszy cross – Unibike vs Giant

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!
Przymierzam się do zakupu pierwszego roweru i mam problem z podjęciem decyzji. Po researchu padło na Gianta Roama 0/1 lub Unibike'a Xenona. Oba Gianty w podobnej cenie, ale raczej skłaniam się ku '0' ze względu na wygląd i lepsze opinie. Wśród Unibike'ów bardzo kusi mnie Xenon – na papierze nie ma się czego przyczepić, nie ma kompromisów, wydaje się, że niczego mu nie brakuje (amor powietrzny z blokadą na kierownicy, wszystko na najwyższym CUES'ie, waga podobna do Gianta), ale mam problem ze znalezieniem jakichkolwiek opinii. W kilku wątkach się on przewija jako możliwość zakupu, ale nie ma konkretnych "wrażeń". Czy ktoś ten rower posiada albo widział na własne oczy, albo ma chociaż opinie z drugiej ręki?

Cytat

Oba Gianty w podobnej cenie, ale raczej skłaniam się ku '0' ze względu na wygląd i lepsze opinie.

Z czego niby te "lepsze opinie" wynikają skoro te rowery są praktycznie tym samym ale z innym układem napędu - a to czy ktoś wybiera 1x11 czy 2x10 to kwestia indywidualnych potrzeb i preferencji.

Cytat

Wśród Unibike'ów bardzo kusi mnie Xenon – na papierze nie ma się czego przyczepić, nie ma kompromisów, wydaje się, że niczego mu nie brakuje (amor powietrzny z blokadą na kierownicy, wszystko na najwyższym CUES'ie, waga podobna do Gianta), ale mam problem ze znalezieniem jakichkolwiek opinii.

Ale jakich ty informacji w ogóle szukasz? Jakich "opinii"? To jest tylko kawałek taniego aluminium a dokręcone do niego części są powszechnie dostępne i każdy je montuje.

BTW 12,5 kg gianta i 13,5 kg unibike to nie jest rzecz, którą można bez refleksji pominąć.

Jakbym miał sam wybierać to raczej pomiędzy giantami, lepiej się to prezentuje jako całokształt, o wiele nowocześniej a czy weźmiesz napęd 1x czy 2x to już wyłącznie twoje preferencje.

Jeśli zdecydujesz się na 1x zerknij też na to https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-polygon-heist-x7 tak samo niczego mu nie brakuje a ma, jako jeden z niewielu crossów na rynku, sztywne osie