zekker Napisano 4 Stycznia Napisano 4 Stycznia 48 minut temu, wskers napisał: Średnica rury jaką zaznaczyłeś na obrazku to 4 cm Czyli raczej żadna standardowa lampka nie będzie miała takiego uchwytu, kierownice zwykle mają 25-32mm. Ale przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł. Są lampki z mocowaniem typu GoPro, są obejmy na rury pod te kamerki, które powinny objąć 40mm. Będzie lepszy wybór lampek na baterie/akumulator, ale nie wiem jak wyjdzie ze stabilnością montażu, bo będzie trzeba przez kilka złączek zrobić. Kiedyś próbowałem zamocować kamerkę na goleni amortyzatora (około 38mm, uchwyt który mam ma jeszcze zapas) i ciągle mi opadała na wertepach. Być może lepsze złączki będą lepiej trzymać (ewentualnie lekkie zmatowienie papierem ściernym dla lepszego tarcia? w ostateczności klej oprócz mocowania lampki). Podsumowując mamy 3 opcje na razie: - dorobienie uchwytu, pałąka o średnicy kierownicy, tak żeby można było zastosować standardowe mocowania lampek - obejma do rur i lampki montowane do widelca - kiepskie na baterie, lepsze na dynamo lub do elektryków ale wymagają dorobienia zasilania - montaż typu gopro - kwestia stabilności, ograniczony wybór lampek Cytuj
JWO Napisano 4 Stycznia Napisano 4 Stycznia @zekker jeżeli chodzi o średnice to żaden problem wydrukować pierścienie na drukarce 3D. Nawet z najtańszego materiału będą spełniać zadanie. Nawiasem mówiąc moja lampka jest na ‚gumce’, działa niezależnie od średnicy. Jeszcże można uprząż jak do Gopro i lampka na piersiach. Kierunek niezależny od kręcenia głowa. Cytuj
spidelli Napisano 4 Stycznia Napisano 4 Stycznia @wskers nie wszystkie te lampki mocowane są do piasty, niektóre mają mocowania do widelca rowerowego - może to da się jakoś wykorzystać, idąc tropem wskazanym przez @zekker Chociaż jak się tam uda dorobić mocowanie to pewnie lepiej pełnoprawną lampkę zainstalować.... Cytuj
wskers Napisano 4 Stycznia Autor Napisano 4 Stycznia 24 minuty temu, JWO napisał: . Jeszcże można uprząż jak do Gopro i lampka na piersiach. Kierunek niezależny od kręcenia głowa. Obawiam się, że taka lampka byłaby niestety jeszcze gorszym rozwiązaniem niż czołówka, ponieważ o ile jestem w stanie stabilnie trzymać głowę w czasie jazdy, to niestety kręcąc ciągami nie jestem w żaden sposób trzymać stabilnie klatki piersiowej, gdyż ruchy rąk mimowolnie powodują ruchy klatki piersiowej. 2 godziny temu, zekker napisał: Podsumowując mamy 3 opcje na razie: - dorobienie uchwytu, pałąka o średnicy kierownicy, tak żeby można było zastosować standardowe mocowania lampek - obejma do rur i lampki montowane do widelca - kiepskie na baterie, lepsze na dynamo lub do elektryków ale wymagają dorobienia zasilania - montaż typu gopro - kwestia stabilności, ograniczony wybór lampek Najbardziej pasowałoby mi mocowanie od GoPro jednak jest jeszcze inny problem, niezależnie od zastosowanego rodzaju mocowania, a mianowicie muszę wziąć pod uwagę sposób tego montażu, jak również jego wielkość + wielkość samej lampki ( chodzi o wysokość ), gdyż praktycznie pewne jest to, że zamocowanie wysokiego mocowania i do tego wysokiej lampki uniemożliwi mi po prostu sprawne przesiadanie się z wózka i na wózek, a częsty montaż i demontaż byłby jednak dość kłopotliwy ( szczególnie demontaż ) 32 minuty temu, spidelli napisał: @wskers nie wszystkie te lampki mocowane są do piasty, niektóre mają mocowania do widelca rowerowego - może to da się jakoś wykorzystać, idąc tropem wskazanym przez @zekker Chociaż jak się tam uda dorobić mocowanie to pewnie lepiej pełnoprawną lampkę zainstalować.... Pokazane przez Ciebie na zdjęciu mocowanie byłoby na pewno również dobre, ale muszę wziąć jeszcze jedną kwestię pod uwagę, o której wspomniałem w tym samym poście odpowiadając na post @zekker Cytuj
nctrns Napisano 4 Stycznia Napisano 4 Stycznia 5 godzin temu, wskers napisał: To nie jest zaślepiona rurka, tylko element budowy hamulca do którego przymocowana jest klamra łącząca hamulec z ramą Inny model wózka, ale tu dobrze widać o co mi chodzi. To ewidentnie wygląda na zaślepkę, a hamulec jest na obejmie. A nawet jeśli to nie jest zaślepka, to przed albo za obejmą hamulca można coś również na obejmie dosztukować. Tylko trzeba kogoś z drukarką 3D albo spawarką. Cytuj
wskers Napisano 5 Stycznia Autor Napisano 5 Stycznia (edytowane) W swoim wózku posiadam dokładnie takie hamulce jak na poniższym zdjęciu i proszę mi wierzyć, że tam nie ma żadnej zaślepki, mimo że tak to wygląda. Mam ten wózek już kilka lat i znam w nim każdą śrubkę Poza tym montaż w tym miejscu czegokolwiek uniemożliwi korzystanie z hamulców. Edytowane 5 Stycznia przez wskers 1 Cytuj
zekker Napisano 5 Stycznia Napisano 5 Stycznia 14 godzin temu, JWO napisał: jeżeli chodzi o średnice to żaden problem wydrukować pierścienie na drukarce 3D. Nawet z najtańszego materiału będą spełniać zadanie. Nawiasem mówiąc moja lampka jest na ‚gumce’, działa niezależnie od średnicy Na druku 3d się nie wyznaję, ale faktycznie to też jest jakiś sposób. Ale większość tych gumek jest dostosowana do średnicy kierownicy. Tutaj mowa o rurce znacznie grubszej, nie wiem czy się znajdzie jakaś odpowiednio długa. 14 godzin temu, wskers napisał: Najbardziej pasowałoby mi mocowanie od GoPro jednak jest jeszcze inny problem, niezależnie od zastosowanego rodzaju mocowania, a mianowicie muszę wziąć pod uwagę sposób tego montażu, jak również jego wielkość + wielkość samej lampki ( chodzi o wysokość ), gdyż praktycznie pewne jest to, że zamocowanie wysokiego mocowania i do tego wysokiej lampki uniemożliwi mi po prostu sprawne przesiadanie się z wózka i na wózek, a częsty montaż i demontaż byłby jednak dość kłopotliwy ( szczególnie demontaż ) No przymiarkę musisz zrobić, bo trzeba też uwzględnić czy światło nie będzie niczym zasłonięte. Jak masz jakąś latarkę, może tą czołówkę, to zobacz w jakim miejscu najlepiej by było zamocować. Ja mam tego typu uchwyt: https://www.morele.net/xrec-roll-bar-uchwyt-do-rur-kierownicy-do-gopro-i-sjcam-gopro-hero-7-6684080/ Sam uchwyt wystaje 2-2,5cm od krawędzi rury, śruby też są dosyć długie i sporo miejsca zajmują. Gdyby dało się zamocować na górze jeszcze przed zagięciem rury w dół lub na samym początku gięcia, to nie powinny być potrzebne żadne dodatkowe złączki. Całość będzie wystawać tyle co obejma i lampka. Przy montażu niżej, trzeba by pewnie pójść w bok. Gdzieś na wysokości uchwytu hamulca raczej nie będzie mocno przeszkadzać (byle śruby obejmy nie "wbijały się" w nogę). Jak długie i jakiego typu złączki, to trzeba by już dobierać do lampki. Jakby pójść w stronę druku 3d i zrobić uchwyt z pałąkiem odchodzącym w bok, to lampki zwykle mają uchwyty pozwalające na szybki montaż/demontaż (wsuwane, przekręcane). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi