Skocz do zawartości

[2024] piasta DT Swiss z dynamem

KrissDeValnor

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Piasta DT Swiss 350 SP PL-7 jest dostępna w cenie 175 euro, co stawia ją na równi z podobnym modelem Shutter Precision.

Cóż za ironia... Tak jakby to DT PL-7 dziwnym trafem nie było łudząco podobne do Shutter Precision PL-7... Hmm... zgadnijmy... Czyżby DT sprzedawało ze swoimi kołami, pod swoją marką po prostu przemetkowane SP. Co za nowatorskie i innowacyjne posunięcie!

A tak w ogóle koncepcja oświetlenia z dynama - zwłaszcza w kontekście wymienionym w tych linkowanych wyżej marketingowych materiałach - czyli do ultra, bikepackingu i tych spraw... w czasach, kiedy jest naprawdę mnóstwo systemów oświetlenia milion razy lepszych i kiedy te 3-4 W z dynama nie robi na nikim wrażenia, skoro są lamki bateryjne jaśniejące mocą 10 W w trybie świateł mijania i nawet ponad 20 W w trybie świateł drogowych, i to niezależnie jak szybko jedziesz (a takie dynamo pokazuje maks swoich możliwości dopiero przy stałej szybkiej jeździe) to jest naprawdę śmiech na sali, że odkrywa się dynamo jako nie widomo jak wielkie coś...

Przecież to rebrand Shutter Precision. No dobra, trochę przemodelowali żeby były proste szprychy.

@leejoonidas

A po co chcesz się dostawać do łożysk?
Mam PD-8 z nabitymi prawie 28k km, całorocznie po mieście. Nic nie grzebane we wnętrzu, bo po prostu działa.

@HSM

I ile czasu te 10W mijania świeci? 2-3h? Jeżeli wybierasz się w trasę na kilka dni, to ile zapasu baterii chcesz brać?
Z dynama masz zasilanie cały czas jak jedziesz, a lampki osiągają przyzwoitą jasność od początkowych kilkunastu km/h, pełną w okolicach 15km/h (z gorszymi dynamami w okolicach 20km/h).
A te 3W z dynama, potrafi zawstydzić rozkładem światła niejedną dedykowaną lampkę na baterię.

11 minut temu, HSM napisał:

Cóż za ironia... Tak jakby to DT PL-7 dziwnym trafem nie było łudząco podobne do Shutter Precision PL-7... Hmm... zgadnijmy... Czyżby DT sprzedawało ze swoimi kołami, pod swoją marką po prostu przemetkowane SP. Co za nowatorskie i innowacyjne posunięcie!

No ale oni nigdzie tego nie ukrywają... Nawet na oficjalnej stronie piszą o SP PL-7, na prezentowanych zdjęciach piasty jest też widoczne logo SP.

Edytowane przez TheJW

7 minut temu, zekker napisał:

I ile czasu te 10W mijania świeci? 2-3h? Jeżeli wybierasz się w trasę na kilka dni, to ile zapasu baterii chcesz brać?
Z dynama masz zasilanie cały czas jak jedziesz, a lampki osiągają przyzwoitą jasność od początkowych kilkunastu km/h, pełną w okolicach 15km/h (z gorszymi dynamami w okolicach 20km/h).

Świeci tak długo, jak dużą baterię posiadasz... 🙂 Jak podepniesz taką z 10 Wh to pewnie z 8 godzin, jak taką 14 Wh to już z 12 godzin ciągłej pracy...

Ja nie twierdzę, że dynamo samo w sobie jest złe nie ma współcześnie żadnych sensownych zastosowań..., ale dziś, kiedy są też inne rozwiązania, których dawniej nie było, to dynamo już tak nie błyszczy na firmamencie rozwiązań oświetleniowych co kiedyś - a przynajmniej nie tak - co gra słów - tak jasno...

Piszesz o przyzwoitej jasności od początkowych kilkunastu km/godz. No właśnie wyobrażam sobie takiego ultrasa, który podjeżdża jakiś morderczy wielokilometrowy "climb" na jakimś TCRze albo innym Tourze, akurat w środku nocy, w konkretnym zmęczeniu i jego lampka na dynamo coś tam się żarzy, ledwo co oświetlając drogę, tylko dlatego, że pcha ten rower w tempie kilku km/h...

7 minut temu, zekker napisał:

A te 3W z dynama, potrafi zawstydzić rozkładem światła niejedną dedykowaną lampkę na baterię.

No tak, warto porównywać porównywalne... Jak bierzesz lampkę na dynamo, która przy 3 W potrafi zawstydzić rozkładem światła niejedną bateryjną, to weź też taką bateryjną, która będzie w podobnych pieniądzach i wykonaniu co ta na dynamo... A wówczas się okaże - że z baterii na tych 3 W jest tak samo (na pewno nie gorzej, może lepiej, bo strumień jest ciągły i nie zależy od kręcenia kołem), a takie 3 W przy odpowiednio dużej baterii to starczy ho, ho, ho... Są lampki bateryjne, które mają najniższy tryb pracy - świateł do jazdy dziennej - właśnie w okolicach 2 W (co daje im z 200 lumenów odpowiednio ukształtowanej wiązki) i  na wspomnianych wyżej bateriach 10/14 Wh działają nieprzerwanie 35 czy niemal 50 godzin. 

17 minut temu, zekker napisał:

A po co chcesz się dostawać do łożysk?

Po to żeby je wymienić jak padną. Kilka lat temu miałem ochotę kupić dynamo od Shuttr-a, ale po przeczytaniu kilku opinii na anglojęzycznych stronach o kiepskich łożyskach odpuściłem i jeszcze sposób rozbierania tej piasty zniechęcił mnie i kupiłem Shimano DH-UR700.

Co do samego dynama jest to świetne rozwiązanie szczególnie gdy ktoś jeździ dużo po ciemku i nie ma czasu pamiętać o ładowaniu jakieś bateryjki. Niestety ale zimą bateryjki szybko tracą swoją energię od niskiej temperatury, kilka razy zawiodła mnie taka lampka, a do domu miałem dwadzieścia kilka kilometrów.