RafalG Napisano 29 Listopada 2024 Napisano 29 Listopada 2024 Cześć. Cześć. Przeprowadziłem serwis amortyzatora zgodnie z filmem https://www.youtube.com/watch?v=3ZobsHOuM9I punkt po punkcie. Jedynie z barku klucza do zaworu nie wykręciłem go tylko spuścilm powietrze naciskając iglicę. Po reozebraniu nie zdejmowałem też oringów bo wszystko było jak nowe. W sumie serwis sprowadził się do wymiany oleju i uzupełnienia smaru. Po złożeniu napompowłem amortyzator do 80 psi. Wydawał mi się znacznie twardszy niż przed serwisem i nie działała blokada. Spuściłem powietrze i już potem nie mogłem napompować amortyzatora. Zawór chyba nie puszcza powietrza do środka. Pomóżcie co mam z tym zrobić. Jest jeszcze szansa jakoś to ogarnąć czy już tylko serwis? Spróbuję jeszcze wymienić środek w wentylu , może wytedy uda się napompować. Ale co zrobić z tą niedziałającą blokadą? A jak robiłem próbę kiedy jeszcze były zdemontowane dolne lagi to blokada działała. Nie wiem czy nie za duzo pokręcilem tą śrubą od blokady. Ona ma dużo większy zakres obrotu nież pozwala na to założony kapsel. Pomocy plizz. Cytuj
sky87 Napisano 29 Listopada 2024 Napisano 29 Listopada 2024 Oringi warto zdjąć żeby sprawdzić czy nie są zniszczone. Skoro takie czary się dzieją o musisz rozebrać to jeszcze raz. Komorę powietrzną również. A blokada nie działa bo albo źle odpowietrzyłeś, albo w niewłaściwy sposób złożyłeś. Tłumik zrób dokładnie jak na tym filmie: https://tech.ridefox.com/bike/service-procedures/915/2017-2023-grip-damper-rebuild-(32mm,-34mm,-36mm,-and-38mm) Jeśli tłumik wcześniej działał to możesz pominąć rozbieranie shaftu i oddzielanie go od komory olejowej, po prostu zalej i odpowietrz jak na filmie. Cytuj
RafalG Napisano 30 Listopada 2024 Autor Napisano 30 Listopada 2024 (edytowane) Zalałem olej w ilości dokładnie 157ml. U mnie to wygląda inaczej. Spróbuje wyciągnć tłumik i wykręcić ten pręcik który powoduje blkadę i wtedy założyć, Edit Włożyłem tłumik bez pręcika tak jak na filmie. Dolałem kapkę oleju do komory wsadziłem tłumik al olej niw wyłyną górą tak jak na twim filmie. Wkręciłem pręcik i blokada działa ale słabo. Jest różnica przy lekkim dociśnięciu roweru al przy mocniejszym juz nie blokuje. Sprawdzałem jeszcze raz wszystko złożone prawidłowo. Tłumik nie rozbierany, ale bkolada działała. Po wyczyszczeniu i zalaniu nowego oleju przestała działać. Edytowane 30 Listopada 2024 przez RafalG Cytuj
sky87 Napisano 30 Listopada 2024 Napisano 30 Listopada 2024 Jeśli się olej nie wylał górą to dalej jest źle. Poza tym nie wystarczy tylko wlać olej, trzeba go odpowietrzyć i dopiero dolać do pełna. Zacznij od nowa, takie prace na odwal się nie mają prawa się udać. To jest bardzo prosty do ogarnięcia tłumik. Jeśli wg powyższej procedury zrobisz i nie zadziała to oddaj na serwis. Cytuj
RafalG Napisano 30 Listopada 2024 Autor Napisano 30 Listopada 2024 OK Dzięki temet ogarnięty dolałem 10ml jeszcze i olej poszedł górą. Teraz wszystko jet jak należy. Dzięki. Cytuj
sky87 Napisano 30 Listopada 2024 Napisano 30 Listopada 2024 Super! Na przyszłość nie patrz ile wlałeś ml, to jest zależne od konkretnego tłumika. Fox bardzo fajnie ma pokazane i opisane serwisówki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi