janus7 Napisano Piątek o 13:03 Udostępnij Napisano Piątek o 13:03 (edytowane) Jako, że jest teraz dużo wyprzedaży w internecie zainteresowałem się rowerem marki Cube, konkretnie modelem Cube Stereo Hybrid One44. Oba koła są 29 calowe. Czy zmiana na mulleta skopie geometrię? Przykładowy model Edytowane Piątek o 13:06 przez janus7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano Piątek o 13:21 Udostępnij Napisano Piątek o 13:21 A jaki ma być tego cel ? Ja bym nie ruszał, korbami będziesz orać ziemię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janus7 Napisano Piątek o 13:29 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 13:29 Cytat A jaki ma być tego cel ? Rower jest zwrotniejszy, żwawszy, no i bardziej mi się podoba. 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano Piątek o 13:51 Udostępnij Napisano Piątek o 13:51 Jak Ty zadajesz tego typu pytania to uja wiesz czy jest zwrotniejszy czy nie. Tak powiadają i tak pisz. Po drugie masz tam kawał gumy w postaci Hansów 2,6 więc wrzuć coś węższego i też będziesz miał żwawiej. A jak chcesz mieć do jazdy poza szutrami, asfaltami z tyłu średnie koło to trzeba kupić albo gotowca albo konwertowalną z 29er w tą stronę ramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janus7 Napisano Piątek o 14:56 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 14:56 (edytowane) Tak się składa, że jeździłem na mullecie i co nieco wiem, a ten model jest przykładowy, jakbyś przeczytał ze zrozumieniem, a nie ten konkretny. Mają też opony 2.4. Edytowane Piątek o 21:23 przez sznib nie cytujemy posta poprzedzajacego w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano Sobota o 11:25 Udostępnij Napisano Sobota o 11:25 Zwróć uwagę, że eSka pod 27,5" ma mniejszy BB drop o 19mm od wersji pod 29" oraz damper z innym skokiem. Jak zmienisz koło na mniejsze to, jak wspomniano wyżej, będziesz częściej stukać pedałem w glebę. Należałoby wrzucić krótsze korby (ale wtedy siodło idzie w górę) i najlepiej damperem zadbać o podniesienie suportu. Niby rama posiada regulowany kąt nachylenia ale z tego co znalazłem w minutę, bo dłużej nie chciało mi się szukać, to jest to osiągalne zaledwie na łożyskach sterowych. Wrzucając mniejsze koło z tyłu należałoby utrzymać ostrzejszy kąt (który i tak się wypłaszczy przez obniżenie tyłu) żeby suport nie leciał dalej w dół. Guma 2.8" na zadzie też by dobrze robiła. Ale najlepiej napisał @Tyfon79 - znajdź sobie sprzęt bliższy ideałowi bo na przeróbki pójdzie wincyj hajsów niż zdobyłeś czarnopiątkowego rabatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano Sobota o 14:37 Udostępnij Napisano Sobota o 14:37 (edytowane) Na zwrotność wpływa nie rozmiar koła, lecz długość tylnego trójkąta i baza kół. Rowery na małych kołach były zwrotniejsze, bo były krótsze. Włożenie mniejszego koła z tyłu do 29era nie spowoduje że stanie się zwrotniejszy- rama zachowa długość tyłu taką, by zmieściło się koło 29. Mullet ma sens gdy jest od początku projektowany do takiego użytku (np. Dartmoor rockbird) lub ma "fasolkę" (flip chip) do zmiany geometrii, w tym punktu kotwiczenia tylnej osi. Edytowane Sobota o 14:39 przez KSikorski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano Sobota o 23:28 Udostępnij Napisano Sobota o 23:28 Wygląda na typowy trolling. Miałem jeszcze kilka słów dopisać ale szkoda "szczempić ryja". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janus7 Napisano 17 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 17 godzin temu Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Generalnie odpuszczam temat. SOBEK82 idź do lekarza, bo teorie spiskowe ci widocznie zaszkodziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Jeden z głupszych tematów… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi