Skocz do zawartości

[Koła] DT E1800 - jakaś alternatywa w tej cenie ?

Yacko

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadły mi w oko takie koła:

https://allegro.pl/oferta/komplet-kol-dt-swiss-e1800-spline-23-12-100-700c-13655418327?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery-akc_pla_pmax&ev_campaign_id=17967208976&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAxqC6BhBcEiwAlXp455lunazUfaauRbtTCuZUouD-l_OeSwn5BHjBLWTeZIaC27WZvuVXLBoCej8QAvD_BwE

Na stożkach mi nie zależy - prędkości średnie maks 35 km/h, bardziej szukam dość trwałych i nie za ciężkich kół z dostępnymi częściami. Może ktoś z Was użytkował te koła i się wypowie ?

Bardzo dobra cena, nic lepszego nie znajdziesz

ew. poszukaj campagnolo scirocco, większy stożek, imo po prostu ładniejsze ale jeśli coś się stanie do będzie ciężej naprawić, może trafisz coś bębenkiem shimano w podobnej cenie

Edytowane przez Mihau_

19 godzin temu, Yacko napisał:

Wpadły mi w oko takie koła:

https://allegro.pl/oferta/komplet-kol-dt-swiss-e1800-spline-23-12-100-700c-13655418327?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery-akc_pla_pmax&ev_campaign_id=17967208976&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAxqC6BhBcEiwAlXp455lunazUfaauRbtTCuZUouD-l_OeSwn5BHjBLWTeZIaC27WZvuVXLBoCej8QAvD_BwE

Na stożkach mi nie zależy - prędkości średnie maks 35 km/h, bardziej szukam dość trwałych i nie za ciężkich kół z dostępnymi częściami. Może ktoś z Was użytkował te koła i się wypowie ?

Nyple aluminiowe dyskawalifikują te koła :)

12 godzin temu, Yacko napisał:

Trochę kół szosowych  DT miałem ot np R1900, czy RR1450 i taki Mavic Cosmic Elite zdecydowanie lepszy :D  Fajne koła , no ale sztywność jednak nie ta :)

Cytat

Nyple aluminiowe dyskawalifikują te koła

Dlaczego tak sądzisz? będą za słabe?

A moznaby te koła założyć do gavela? Widziałem,że Ty w terenie jeździsz na rowerze szosowym i zapewne masz koła szosowe zatem wnioskuję,że są wystarczająco trwałe?

Bo niewiele trzeba by zerwać gwint w aluminiowym nyplu nawet gdy ważysz te 70 kg :)

A zwinięte koła nawet ostatnio przerabiałem u jednego klienta :) na podjeździe puściły co? 2 Aluminiowe nyple :)  Gościu dobił gdzieś na dziurze i w sumie pancerna obręcz Remerxa Grand Rocka do wyciepania, bo się przez to zwinęła na tyle, że nie było sensu prostować :D I mogę takich historii z warsztatu  opowiadać, - bo niższa waga to sobie kupię, czy złoże na aluminiowych, a tu taka niespodzianka zaraz po wyjeździe ze sklepu :D 

Żeby było weselej, kolega przeplatał ostatnio DT-ki na aluminiakach , bo co wyjazd to  sie klientowi koła rozjeżdżały i ten zwariował , - "bo ile można korygować, Panie, co jest nie tak"? Aluminiowe nyple :D Nie powiem jaki model kół,  wiem tyle , że szosowe pod sztywną. Po przeplocie na mosiądz  problem momentalnie zniknął. I teraz najlepsze :D Różnica w wadze miedzy amelinium , a mosiądzem wyniosła raptem 15 gram  xD Ważone same nyple  z zestawu kół xD . Czy to się opłaca tak celebrycić i świrować  na pewnym, punkcie? Ale klientów nie brakuje to i producenci nawet składają, a co :D

W erze kiedy szosa  to czasy kiedy koła musiały znieść walenie 100 kilogramowca na 9-ciu barach , po kalafiorach, czy sekcjach brukowych oponą już dawno minioną, to koła musiały spełniać większe normy wytrzymałościowe. Obecnie jeździ się na flaku nawet 35C więc tutaj teoretycznie  te kryteria mogły by zostać popuszczone i zapewne w wielu przypadkach są, pomimo, ze obecnie wytrzymałość wielu obręczy , jak i całych setów się zwiększyła, jednak nadal to nie dotyczy najlżejszych sportowych kół.

Do gravela na aluminiakach tym bardziej nie :)

Tak moje wszystkie szosy na gonki gravelowe, to najnormalniejsze w świecie szosy na odpowiednich oponach  niekoniecznie gravelowych :) W imprezach na których jeżdżę  w okresie jesienno wiosennym raczej preferuję bieżniki przełajowe :) Zaś latem bywa, że jada najzwyklejsze w świecie czyste szosy :) 

Ale to już jak to się mówi, co kto lubi :)

@kaido2 dzięki za wyjaśnienie, sam zaczynam się rozglądać za kołami szosowo, gravelowymi ale takimi w których mozna wymienić endcapy na qr. Wiem,że piasty DT na to pozwalają a wiesz może co z Novatecami też można? W tym przypadku nie zalezy mi bardzo na wadze (ale takie do dwóch kg byłyby mile widziane)a właśnie wytrzymałosci, mają być do 3 ram dwie na sztywne osie a jedna pod qr.  Jest coś co masz sprawdzone i mógłbyś podpowiedzieć?

2 godziny temu, kaido2 napisał:

Nyple aluminiowe dyskawalifikują te koła :)

Trochę kół szosowych  DT miałem ot np R1900, czy RR1450 i taki Mavic Cosmic Elite zdecydowanie lepszy :D  Fajne koła , no ale sztywność jednak nie ta :)

Cosmic twoim zdaniem lepsze ? Piasty również ?

Jeżeli chodzi o wspomniany Cosmic z uwagi na  sztywniejszą i moim zdaniem lepszą konstrukcję pod kątem szosy to tak, ale  tyczy się to tylko przypadku obręczy 13-ki pod oponę 23 i ciśnienie  zdecydowanie wyższe jakie nabijesz do szerszej opony  zwłaszcza pod tubelessa. Tutaj pewne kwestie można pominąć :) natomiast co do piasty  to co w niej jest nie tak?

Nigdy nie miałem problemu z ichnimi piastami. Koła po przebiegu ( jedne 35 tys km i drugi zestaw 20 koła) nadal jada na oryginalnych łożyskach :) jedyne o czym trzeba pamiętać to od czasu do czasu przesmarować wewnątrz ślizg, średnio co 1500- 2000 km( tak podaje producent), choć tak naprawdę wszystko zależy od warunków w jakich się jeździ. Jak masz pewne doświadczenie to wyczujesz kiedy. Ja smarowałem co 10 tys km i to nie dlatego , ze jeździłem tylko w suchym, tylko te piasty są dość przyzwoicie uszczelnione jednak oliwka po takim przebiegu jak najbardziej może zniknąć z powierzchni :)

Jednak z tego co pamiętam to szukasz kół  do klocka ;) A Cosmic to już suma x 2.  Jeżeli miałbym kupować koła do tej kwoty to chociażby podlinkowane kiedyś Koozery, zresztą na cx1800 jeżdżę i już też trochę na nich nabiłem :)

45 minut temu, Przecietny napisał:

sam zaczynam się rozglądać za kołami szosowo, gravelowymi ale takimi w których mozna wymienić endcapy na qr.

Jeżdże na tym:

https://pl.aliexpress.com/item/4001076996892.html

Endcapy można zmieniać sobie do woli. Waga 1,7 kg z tego co pamiętam, lżejsze  były tylko przełajowe Pasaki jeżeli chodzi o koła pod tarcze, ale tych już dawno nie widziałem w ofercie zaś same koła mistrzostwo świata , jeździło to po wszystkim i zero korekt, wymiany łożysk, czy walniętych szprych przez 30 koła :)

Novateca można konwertować  poprzez zmianę ośki z odpowiednimi końcówkami, ale , czy do wszystkich piast? Mam koła na Novatecu, ale jeszcze w tym nie grzebałem, bo nie ma potrzeby :)

• +1 pomógł 1

A czy uważasz, że  podstawowe dobre  koło w amelinium na łożyskach maszynowych to musi kosztować? No to się bardzo mylisz. :D No chyba, że mówimy za takie samo ale z odpowiednią naklejką Fulcrum , Vison( chińskie FSA)  :)

Tak na szybko pokażę kółeczko po ostatnich testach. Na maszynach, przyszło idealnie proste, naciąg wszędzie ten sam, cięższe, bo gruba pancerna obręcz od Circle  :) Po wymianie nypli z alu na mosiądz masz kółeczko malina do tłuczenia po korzeniach ( na tych obręczach to się kraterów natłukłem) :D 

https://allegro.pl/oferta/kolo-rowerowe-tylne-obrecz-disc-do-kaset-8-9-rzedowych-tarcza-28-29-12012488133

Ile to kosztuje?

xD

Edytowane przez kaido2