sobek_ Napisano 27 Listopada Udostępnij Napisano 27 Listopada Chciałbym coś poskakać na xc ale nie wiem czy rama nie walnie, też nie raz jak próbowałem to leciałem na glebe, rower kupiłem używany, nie zwróciłem uwagi na to że jest xc a poprzedni właściciel normalnie skakał robiąc do tego triki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 28 Listopada Udostępnij Napisano 28 Listopada Większość markowych rowerów do XC spełnia wymogi kategorii trzeciej wg ISO 420, to jest uskoki do 60cm z prędkością do 40km/h z założeniem poprawnej techniki ich pokonywania. Nie wiemy natomiast czy faktycznie masz rower XC czy może rower rekreacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 28 Listopada Udostępnij Napisano 28 Listopada Skoro poprzedni właściciel skakał i do tego robił triki, to chyba można 😅 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano Czwartek o 10:03 Udostępnij Napisano Czwartek o 10:03 Wszystko można, co najwyżej zrobisz to pierwszy i ostatni raz 😁 A na poważnie, to na czym uczyło się ostrzejszej jazdy w latach dziewięćdziesiątych? Wsadzało się "lepszy" (w ówczesnego punktu widzenia, bo dzisiaj to nieraz strach byłoby na to wsiadać) amortyzator do ramy XC marki "małtyn bajk", wpychało siodełko na maksa, podmieniało kierownicę na szeroką (też oczywiście no-name) i huzia na hałdę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano Czwartek o 10:33 Udostępnij Napisano Czwartek o 10:33 Jaki konkretnie masz rower? Współczesne, wyścigowe rowery XC muszą znieść katowanie, w tym zeskakiwanie z momentami dużych uskoków (dropów) na trasach, które czasami przypominają trasy do DH. Jeśli jednak masz starszy rower, projektowany z myślą o zdecydowanie łatwiejszych trasach albo, co gorsza, rower typowo rekreacyjny, to latanie na nim może się skończyć pęknięciem/złamaniem ramy, mostka lub kierownicy (i poważnym wypadkiem), nie mówiąc już o tym, że koła, napęd i amortyzacja na dłuższa metę tego nie wytrzymają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano Czwartek o 12:21 Udostępnij Napisano Czwartek o 12:21 Można, tylko trzeba mieć dobre ubezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano Piątek o 08:23 Udostępnij Napisano Piątek o 08:23 A ja powiem tak. Każda zabawa grawitacyjna może doprowadzić do pęknięcia ramy, rozwalenia amortyzatora, urwania pedału czy korby. Trzeba to zawsze mieć wkalkulowane. Wiadomo, że sprzęt porządny, dopasowany do skoków wytrzyma więcej i ryzyko strzelenia jest mniejsze, ale jest zawsze, zwłaszcza jak się popełnia błędy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi