Lukaszek83 Napisano Środa o 19:03 Udostępnij Napisano Środa o 19:03 (edytowane) Witam serdecznie, jestem zielony w tematyce rowerów dla tego prośba o pomoc. Chciałbym kupić rowery dla całej rodzinki na rekreacyjne wypady:) trasy to 70% po lesie 30% po ścieżkach rowerowych Potrzebuję 3 rowery: - Męski na wzrost 180 cm - Damski na wzrost 155 cm - dziecięcy (dla chłopca 7 lat) na wzrost 120 cm - z przerzutkami Zależy mi na tym aby wszystkie rowery miały hamulce tarczowe - specyfiki napędów, przerzutek czy hamulców nie ogarniam dlatego liczę że coś doradzicie... to mają być rowery do rekreacji 2-3 wypady w tygodniu po 20-30 kilometrów. Jeśli to możliwe to idealnie by było aby cena była w okolicy 2000 zł - 2500 zł - max 3000 zł za sztukę Proszę doradźcie coś na sensownych podzespołach. Pozdrawiam Edytowane Środa o 19:17 przez Lukaszek83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano Środa o 21:13 Udostępnij Napisano Środa o 21:13 Trasy leśne będą biegły po ścieżkach turystycznych i ogólnie po utwardzonych trasach? W rowerze dziecięcym na wzrost ~120 cm hamulce tarczowe to całkowity bezsens. Ja tu widzę dwa crossy + sztywne mtb na kołach 24". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaszek83 Napisano Czwartek o 06:37 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 06:37 Cześć, Trasy leśne to raczej ścieżka wzdłuż jeziora... momentami utwardzona gruzem, momentami zwykła dróżka leśna, zdążają się też wystające korzenie i dziury. Generalnie młody ma teraz kellys wasper 16 i te hamulce v-brake to jakaś masakra.... co chwilę muszę mu regulować bo się "przesuwają" dlatego chciałem tarczowe aby mieć spokój Możesz mi podesłać jakieś linki żebym wiedział czego szukać? Chodzi mi o to jakie przerzutki (Shimano ma tyle wersji że tego nie ogarniam) to samo z hamulcami .... i co to znaczy "sztywne mtb"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano Czwartek o 07:13 Udostępnij Napisano Czwartek o 07:13 (edytowane) Sztywne mtb znaczy bez amortyzatora, żebyć dziecku 7 lat nie kupił kloca 15 kg, którego nie będzie w stanie utrzymać ani podnieść. Jęśli hamulce v-brake się co chwila się przesuwają to albo nie umiesz ich przykręcić albo Twój młody nieźle pomiata tym rowerem Z "dorosłych" rowerów w zakładanym budżecie kupisz jakiegoś crossa na napędzie Altus/Alivio (przeważnie 3x9) albo nowym Cuesie (przeważnie 2x9) i hydraulicznych hamulacach, np. Romet Orkan 5, Kross Evado 4, Ghost Square Cross, Kellys Phebe 30 - wszystkie te wymienione przeze mnie modele występują w wersjach damskich i męskich, żebyście mogli mieć takie same rowery i żeby żona Ci nie mówiła, że jakiś sh*t jej kupiłeś a sobie lepszy Edit. Widziałem promocję na damskiego Krossa Evado 7 na Deore 3x10 i powietrznym amortyzatorze poniżej 3tys. zł na stronie Centrum Rowerowego Edytowane Czwartek o 07:35 przez Greg1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano Czwartek o 09:18 Udostępnij Napisano Czwartek o 09:18 2 godziny temu, Lukaszek83 napisał: co chwilę muszę mu regulować bo się "przesuwają" dlatego chciałem tarczowe Zobaczysz co Cię czeka w przypadku mechanicznych hamulców tarczowych U mnie oboje dzieci lata na Treku Wahoo, w podobnej cenie będzie KuBikes, rzuć okiem na inny dział forum https://www.forumrowerowe.org/forum/251-dziecięce/ Dla dziecka -niezależnie od zaawansowania- V-brake to najlepsze rozwiązanie. Co do rowerów cross to zajrzyj do Decathlona, np Riverside 500 lub 700. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano Czwartek o 14:14 Udostępnij Napisano Czwartek o 14:14 7 godzin temu, Lukaszek83 napisał: co chwilę muszę mu regulować bo się "przesuwają" Normalne hamulce V-brake działają bezproblemowo. Ale normalne oznacza że są np. Shimano, mają aluminiowe klamki i zaciski a nie plastikowe. Dla dziecka zawsze szukasz roweru jak najlżejszego i jak najprostszego, hamulce v-brake, brak przedniej przerzutki i amortyzatora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi