Sarathi Napisano 27 Listopada 2024 Napisano 27 Listopada 2024 (edytowane) Witam Zmieniłem sobie kasete w trenażerze na taką samą jaką mam na zwykłym kole, bo poprzednia różniła się ilością ząbków i delikatnie źle chodziła, ale ta to już jest jakaś tragedia. Kiedy zaczynam pedałować to słychać chrobotanie i drży mi pod stopami... Sprawdzałem czy kaseta jest dobrze dokręcona i czy łańcuch nie jest rozciągnięty (pokazuje mi 0,5) łańcuch ma z 600km... Łańcuch dobrze wyczyściłem przed założeniem na nową kasete. Jeśli chodzi o regulacje to była dopiero co robiona, hak przerzutki prosty, na zwykłym kole działa idealnie Kręciłem też kasetą bez łańcucha i chodziła normalnie. Czy może jest to kwestia przejechaniu X kilometrów i sie sama ułoży? Edytowane 27 Listopada 2024 przez Sarathi Cytuj
Sarathi Napisano 27 Listopada 2024 Autor Napisano 27 Listopada 2024 (edytowane) mam zmienić łańcuch na nowy? W takim razie polecacie jakiś dobry? bo najwidoczniej ten co mam nie jest dobrej jakości (shimano cn hg53 9 rzędowy) Czy ten bedzie dobry https://www.centrumrowerowe.pl/lancuch-kmc-x9-silver-grey-pd13927/ ? Edytowane 27 Listopada 2024 przez Sarathi Cytuj
Dokumosa Napisano 27 Listopada 2024 Napisano 27 Listopada 2024 Kmc x9, cn-hg93. Ważne żeby był oryginalny. Zmieniając.kasetę zawsze trzeba zmienić łańcuch. Cytuj
Sarathi Napisano 27 Listopada 2024 Autor Napisano 27 Listopada 2024 Kupiłem kmc x9, rozumiem że jak zmienie łańcuch to tez będe musiał regulować przerzutki czy niekoniecznie? Co zabawne, jak korzystałem z innej kasety (nowej) na trenażerze to wszystko chodziło gładko... Cytuj
Dokumosa Napisano 27 Listopada 2024 Napisano 27 Listopada 2024 0,5% na łańcuchu to już całkiem spore wyciągnięcie, szkoda niszczyć kasetę Cytuj
kaido2 Napisano 28 Listopada 2024 Napisano 28 Listopada 2024 Przy 9s jeszcze żadne, niektóre nowe tyle wykazują. Degradacja kasety następuje powyżej 0,7% , w wyższych grupach dochodzi precyzja działania stąd wymiana już przy 0,5 KMC x9 to obecnie jest szmelc. Z 9-kowych ogólnodostępnych, które trzymają jakiś poziom to HG93. 18 godzin temu, Sarathi napisał: Jeśli chodzi o regulacje to była dopiero co robiona Kontrolę i ewentualną regulacje( zazwyczaj w tym przypadku jest ona drobna) wykonuje się zawsze w przypadku zmiany kasety i nie ważne , że jest ona nawet taka sama. 16 godzin temu, Sarathi napisał: Co zabawne, jak korzystałem z innej kasety (nowej) na trenażerze to wszystko chodziło gładko... Bo tu istotną role odgrywa nieraz profil i frezowanie zębów ułatwiające zmianę przełożeń. Niejednokrotnie bywa, że kaseta innego producenta posiada dużo lepszą kulturę pracy jak Shimano, które obecnie przy niskich grupach stoi na tragicznym poziomie. Cytuj
spidelli Napisano 28 Listopada 2024 Napisano 28 Listopada 2024 19 godzin temu, Sarathi napisał: bo poprzednia różniła się ilością ząbków Duża ta różnica? Cytuj
Sarathi Napisano 28 Listopada 2024 Autor Napisano 28 Listopada 2024 poprzednia miała 11-13-15-17-19-21-24-28-32T a aktualna ma 11-12-14-16-18-21-24-28-32T 4 godziny temu, kaido2 napisał: Przy 9s jeszcze żadne, niektóre nowe tyle wykazują. Degradacja kasety następuje powyżej 0,7% , w wyższych grupach dochodzi precyzja działania stąd wymiana już przy 0,5 KMC x9 to obecnie jest szmelc. Z 9-kowych ogólnodostępnych, które trzymają jakiś poziom to HG93. Kontrolę i ewentualną regulacje( zazwyczaj w tym przypadku jest ona drobna) wykonuje się zawsze w przypadku zmiany kasety i nie ważne , że jest ona nawet taka sama. kupiłem już kmc x9 i przyjdzie jutro, wiec sobie już odpuszczę inny łańcuch, i tak będę musiał jechać do serwisu, bo za cholerę kasety nie mogę odkręcić z koła żeby założyć nową kasetę która będzie czekała na regulacje z nowym łańcuchem. Cytuj
spidelli Napisano 28 Listopada 2024 Napisano 28 Listopada 2024 (edytowane) Spoko, to stopniowanie się zmieniło, myślałem że chodzi o zmianę liczby zębów na największej koronce i ew. przeliczenia ogniwek na nowo.... Edytowane 28 Listopada 2024 przez spidelli Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi