Skocz do zawartości

[kask] Kask rowerowy szosowy Van Rysel Roadr 500

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko!
Czy ktoś używa albo używał i może się podzielić swoimi wrażeniami na temat kasku Van Rysel Roadr 500? To jest kask z Decathlonu, dostępny tutaj: https://tiny.pl/2-jpbhy6 Jest tam w sumie sporo opinii, także tych negatywnych :) W sumie skłaniam się do zakupu, chociaż nie ma siateczki na owady, co jest w sumie małym minusem. A tak poza tym ma chyba wszystko czego od kasku rowerowego trzeba oczekiwać. No może oprócz MIPS, ale tutaj czytałem zdania są podzielone.
Z góry dzięki za info!

Kup, przymierz, pochodź po domu i najwyżej oddasz. Każdy ma inną głowę i inne odczucia. Wg mnie z kaskiem jak z siodełkiem. Każdemu pasuje coś innego. Ja, przy próbie zastąpienia mojego starego i ciężkiego kasku "letniego", przerzuciłem chyba z 7 kasków i ostatecznie zostałem ze starym 😀.

• +1 pomógł 1

Mam ten kask :)

Jeżdżę w czapkach więc siatka na owady mnie wsio ryba. Nie ma MIPS, ale jest INMOLD, a to przy dzwonie wystarcza przy dobrze wykonanym kasku. Ten jak i inne kaski Decowe z tego poziomu  jest dobrze wykonany i odpowiednio wytrzymały. Jeżeli chodzi o stosunek cena/jakość to jest akurat spoko.

• +1 pomógł 1

13 godzin temu, Mihau_ napisał:

330g w rozmiarze L to nieśmieszny żart

No śmieszny , jak wiele różnych danych z Decathlonu. Czasami się zastanawiam, czy ktoś trzyma tam rękę na pulsie, czy żyje to własnym życiem :D

3 godziny temu, KNKS napisał:

Czepiasz się... To tylko 110g więcej niż inne kaski 😁.

Ale ten na przykład niema mipsa i inmolda, a to przecież waży :D

orzech.jpg

• Haha 2

@chudzinki zgadzam się, ale jednak takie komentarze jak @kaido2 są pomocne, dlatego pytam :) Faktycznie zapomniałem że skoro kask nie ma daszka, to pewnie trzeba będzie stylówę zmienić i jeździć z czapeczką która będzie chronić dodatkowo przed słońcem i robić jako siatka na owady.

22 godziny temu, kaido2 napisał:

Ale ten na przykład niema mipsa i inmolda, a to przecież waży :D

orzech.jpg

Ten będzie idealny 😂 Dzięki za pomysł!

W dniu 27.11.2024 o 12:43, chudzinki napisał:

ostatecznie zostałem ze starym

5-6 lat temu kupiłem jakiegoś Rockridera za 89 zł. Mam go do dzisiaj ale w zeszłym roku kupiłem Abus Macator z Mips, ze 400 zł kosztował. Stary kask zakładam na MTB, mam do niego na stałe zamocowany na paskach uchwyt na lampkę Sigmy, jak jeżdżę po zmroku po lesie to wpinam lampkę i jeżdżę ze starym. Jak biorę gravela - to szykowny Abus ląduje na głowie.

Co do Abusa - zrobiłem w nim w dwa sezony kilka tys. km i powiem tak - jeden z moich gorszych zakupów, biorąc pod uwagę cena/wartość:

- okrawek siatki na owady przy najniższej linii otworów - widocznie w Abusie zakładają, że nikt nie pochyla głowy, ja niestety pochylam i mimo siatki robactwo wpada mi we włosy;

- marne wykonanie wyściółki - spruła się i rozwarstwia, tj. strona z rzepami zostaje przy skorupie, strona miękka rozlazła się. Powinni podpatrzeć jak to robi Decathlon w kaskach za 89 zł;

- na stronie Abusa akurat do tego modelu nie da się kupić wyściółki do wymiany;

- Mips trzeszczy i mnie irytuje... Nie kupiłbym tego kasku ponownie.

Także ten, też zostałem ze starym, zwłaszcza że przeżyje Abusa... OFC nie ma Mipsa ani (pseudo)siatki na owady ale jakoś mnie nie wkurza :)