fittime Napisano 26 Listopada Udostępnij Napisano 26 Listopada (edytowane) Proszę o pomoc, bo im więcej czytam i szukam tym gorzej z decyzyjnością. Mój wzrost 179cm Waga 80kg Do tej pory jeżdżę na Lazaro Integral v3 z 2018r - rozmiar L. Szukam uniwersalnego gravela lub x roada? Którym komfortowo i w miarę szybko pojadę na asfalcie, ale również nie będą mi straszne drogi mniej utwardzone. Głównie śmigam po asfaltach 80% - 20% szuterki, jakieś polne drogi - bez ciężkiego terenu. Nie szukam roweru do wielkiego bikepackingu - raczej krótsze trasy do 100km jednorazowo. Waham się tak naprawdę miedzy eskerem 5.0 2023 - a Superior X-ROAD Comp GR Nigdy nie jeździłem na jednym blacie - nie wiem czy bym wolał 1 czy 2 blaty. Eskera można znaleźć na Apexie 1x11 lub GRX 2x10 Superior to GRX 1x10 Z eskerem mam problem co do wyboru rozmiaru jestem idealnie M/L co do superiora chyba M ? Raczej odrzucam Eskera 5.0 2024 na nowej ramie - mniej mi się podoba - geometria zdecydowanie bardziej terenowa - oraz opony 45mm - wydaję mi się że nie potrzebuje takiego szerokiego kapcia - celuje w okolice 40mm Dziękuje za każdą pomoc, jeżeli macie inne propozycje rowerów - bardzo chętnie rozważę😀 Edytowane 26 Listopada przez fittime Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 27 Listopada Udostępnij Napisano 27 Listopada Cytat Nigdy nie jeździłem na jednym blacie - nie wiem czy bym wolał 1 czy 2 blaty. Na asfalt lepiej sprawdzi się 2x, będziesz miał ciaśniej upakowane przełożenia, jazda będzie płynniejsza. Cytat Waham się tak naprawdę miedzy eskerem 5.0 2023 - a Superior X-ROAD Comp GR Osobiście stawiałbym na superiora jeśli nie potrzebujesz jakichś ponadprzeciętnych "możliwości terenowych" Cytat Superior to GRX 1x10 Bo patrzysz na "gravela" a superior na tej samej ramie składa zarówno gravela jak i szosę. W wersji "szosowej" masz napędy 2x, tiagrę albo 105 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-superior-x-road-comp-pd35447/?v_Id=239701 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-superior-x-road-issue-pd34384/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fittime Napisano 27 Listopada Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada Dzięki za odpowiedź. Wiem, że SUP ma wersje szosowe, ale nie interesują mnie te napędy - nie chce dokupować kompletu kół lub opon - więc te szosy odpadają. To ma być rower już gotowy do jazdy w każdych warunkach. Co do rozmiaru Eskera 5.0 2023, jaki byście zalecali do mojego 179cm /80kg ? Jestem Idealnie pomiędzy M/L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fittime Napisano 29 Listopada Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada Mógłby ktoś pomóc z wyborem rozmiar Krossa w na starszej ramie? (2023) 179cm/80kg Bardziej M czy L ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 29 Listopada Udostępnij Napisano 29 Listopada L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacko Napisano 30 Listopada Udostępnij Napisano 30 Listopada (edytowane) Kross i Superior ciężkie ramy - może Silex 400 od Meridy ? Mi się bardzo podoba Corratec, ale hamulce mechaniczne i mało opinii o nim: https://allegro.pl/oferta/rower-gravel-corratec-allroad-a2-l-niebieski-49-cm-15808058435 Edytowane 30 Listopada przez Yacko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 30 Listopada Udostępnij Napisano 30 Listopada Ciężkie, czyli ile? W rowerze gravelowym waga ramy gra jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacko Napisano 30 Listopada Udostępnij Napisano 30 Listopada Ponad 2kg waga ramy Krossa Gen II z tego co pamiętam. W każdym waga ma znaczenie, chyba, że tylko zjeżdżasz z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 30 Listopada Udostępnij Napisano 30 Listopada Praktyka pokazuje że nie ma, więc po co brać pod uwagę parametr który daje wartości homeopatyczne wartości i głupio zawężyć wybór. Ridley kenzo, tam rama wazy w okolicach 1700g, podobnie Giant revolt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacko Napisano 30 Listopada Udostępnij Napisano 30 Listopada Moja praktyka pokazuje, że waga ma znaczenie, szczególnie na podjazdach, przy krętym terenie, gdzie często trzeba przyspieszać i rzecz oczywista - łatwiej rower przenosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi