Skocz do zawartości

[4000-5000] gravel lub x road - Esker vs Superior

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc, bo im więcej czytam i szukam tym gorzej z decyzyjnością.

Mój wzrost 179cm Waga 80kg

Do tej pory jeżdżę na Lazaro Integral v3 z 2018r - rozmiar L.

Szukam uniwersalnego gravela lub x roada? Którym komfortowo i w miarę szybko pojadę na asfalcie, ale również nie będą mi straszne drogi mniej utwardzone. Głównie śmigam po asfaltach 80% - 20% szuterki, jakieś polne drogi - bez ciężkiego terenu. Nie szukam roweru do wielkiego bikepackingu - raczej krótsze trasy do 100km jednorazowo.

Waham się tak naprawdę miedzy eskerem 5.0 2023 - a Superior X-ROAD Comp GR

Nigdy nie jeździłem na jednym blacie - nie wiem czy bym wolał 1 czy 2 blaty.

Eskera można znaleźć na Apexie 1x11 lub GRX 2x10

Superior to GRX 1x10

Z eskerem mam problem co do wyboru rozmiaru jestem idealnie M/L co do superiora chyba M ?

Raczej odrzucam Eskera 5.0 2024 na nowej ramie - mniej mi się podoba - geometria zdecydowanie bardziej terenowa - oraz opony 45mm - wydaję mi się że nie potrzebuje takiego szerokiego kapcia - celuje w okolice 40mm

Dziękuje za każdą pomoc, jeżeli macie inne propozycje rowerów - bardzo chętnie rozważę😀

Edytowane przez fittime

Cytat

Nigdy nie jeździłem na jednym blacie - nie wiem czy bym wolał 1 czy 2 blaty.

Na asfalt lepiej sprawdzi się 2x, będziesz miał ciaśniej upakowane przełożenia, jazda będzie płynniejsza.

Cytat

Waham się tak naprawdę miedzy eskerem 5.0 2023 - a Superior X-ROAD Comp GR

Osobiście stawiałbym na superiora jeśli nie potrzebujesz jakichś ponadprzeciętnych "możliwości terenowych"

Cytat

Superior to GRX 1x10

Bo patrzysz na "gravela" a superior na tej samej ramie składa zarówno gravela jak i szosę. W wersji "szosowej" masz napędy 2x, tiagrę albo 105

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-superior-x-road-comp-pd35447/?v_Id=239701

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-superior-x-road-issue-pd34384/

Dzięki za odpowiedź. Wiem, że SUP ma wersje szosowe, ale nie interesują mnie te napędy - nie chce dokupować kompletu kół lub opon - więc te szosy odpadają. To ma być rower już gotowy do jazdy w każdych warunkach.

Co do rozmiaru Eskera 5.0 2023, jaki byście zalecali do mojego 179cm /80kg ? Jestem Idealnie pomiędzy M/L