Mikolaj97 Napisano Poniedziałek o 21:03 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:03 Hej, Rozglądam się za Gravelem uniwersalnym, na asfalt, na szuter, do bikepackingu, na maratony, na dłuższe przejażdżki, na krótkie wypady - rower, który pozwoli mi komfortowo zrobić 200 km w ciągu jednego dnia i taki który nie jest ociężałym klocem (jak mój aktualny marin four corners). Warunkiem koniecznym jest GRX820 oraz karbon. Co myślicie o rowerach poniżej? Grizl CF SL 8 1by - https://www.canyon.com/pl-pl/rower-gravel/przygoda/grizl/cf-sl/grizl-cf-sl-8-1by/3697.html?dwvar_3697_pv_rahmenfarbe=R095_P10 - tutaj licze na jakąś promocje, jak to było między październikiem a listopadem, gdzie mozną go było wyrwać za 12k Merida SILEX 7000 25 - https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/4876-6510/silex-7000-25 - tego też mam opcje złapać za 13k. Jest coś innego wartego uwagi? Zastanawiałem się nad Cubem jak np. https://www.cube.eu/pl-pl/cube-nuroad-c-62-pro-willowgreen-n-black/830200. Jak się ma tutaj kaseta Shimano 105 CS-HG710, 11-36T do osprzętu GRX820? I jak wypada w stosunku do Meridy lub canyona? Z góry dzięki wielkie za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano Wtorek o 09:12 Udostępnij Napisano Wtorek o 09:12 Popatrz na Rose https://www.rosebikes.pl/rose-backroad-grx-rx820-1x12-2719082?product_shape=*evil+pepper+green 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano Wtorek o 09:42 Udostępnij Napisano Wtorek o 09:42 (edytowane) Doszło do tego, że producenci ze sprzedażą bezpośrednią, którzy nie muszą dzielić marżą ze sklepami, mają ceny wyższe niż firmy sprzedające "tradycyjnie". Z wyżej przedstawionych propozycji Cube wygląda najrozsądniej, szkoda tylko, że koła mają 21 szprych. Możesz zerknąć na Lepierre: https://www.lapierrebikes.com/be-en/o/crosshill-cf-60-2025/. Przez chwilę się nad Crosshillem zastanawiałem (innym modelem) i sprzedawca sam z siebie zaproponował 15% rabatu czyli cena nie byłaby zła. Edytowane Wtorek o 10:41 przez Chociemir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj97 Napisano Wtorek o 14:48 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 14:48 5 godzin temu, PawelW84 napisał: Popatrz na Rose https://www.rosebikes.pl/rose-backroad-grx-rx820-1x12-2719082?product_shape=*evil+pepper+green A jak ma sie Rose w porównaniu do takiego canyona lub meridy (osprzetowo)? I czy istnieje jakas polska dystrybucja? Podoba mi się ten Rose, ale jesli mimo wszystko, jesli Canyon lub merida wypadja lepiej, to pewnie wzialbym jeden z nich. Oczywiscie majac na uwadze ze oba z tych rowerow bylyby w podobnej cenie. Mam pewne obawy w przypadku zagranicznych zakupow, i bylbym spokojniejszy gdyby jednak rower mozna byloby kupic z polskiej dystrybucji. Chodzi o ewentualny kontakt ze sprzedawca (np. w przypadku gwarancji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj97 Napisano Wtorek o 15:12 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 15:12 Co to oznacza dla kola, jesli ma 21 szprych? Standardowo mają więcej? Zakładam, że jego wytrzymałość jest wtedy mniejsza, ale czy robi to rzeczywiście taką istotną różnice? Jak się ma tutaj kaseta Shimano 105 CS-HG710, 11-36T do osprzętu GRX820? Czemu nie zdecydowano się na kasete GRX, a wrzucono szosową 105, co to zmienia w kontekscie samej jazdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano Wtorek o 18:54 Udostępnij Napisano Wtorek o 18:54 Rose to ten sam model sprzedaży co Canyon. Nie wiem dlaczego rozróżniasz. Odnośnie pytań - kup rower który bardziej Ci się podoba, żadnego rzeczowego pytanie nie zadałeś które pozwalałoby jakoś Ci doradzić. Ja brałbym Rose. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker7 Napisano Wtorek o 20:10 Udostępnij Napisano Wtorek o 20:10 Kaseta 36T to kaseta dedykowana do graveli. W szosach u shimano stosuję się do 34T. Dobrze sparowali tą kasete z korbą 48-31. Jednoblatowy grx paruję się z kasetami MTB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano Środa o 07:43 Udostępnij Napisano Środa o 07:43 16 godzin temu, Mikolaj97 napisał: A jak ma sie Rose w porównaniu do takiego canyona lub meridy (osprzetowo)? I czy istnieje jakas polska dystrybucja? Podoba mi się ten Rose, ale jesli mimo wszystko, jesli Canyon lub merida wypadja lepiej, to pewnie wzialbym jeden z nich. Oczywiscie majac na uwadze ze oba z tych rowerow bylyby w podobnej cenie. Mam pewne obawy w przypadku zagranicznych zakupow, i bylbym spokojniejszy gdyby jednak rower mozna byloby kupic z polskiej dystrybucji. Chodzi o ewentualny kontakt ze sprzedawca (np. w przypadku gwarancji). Osprzet chyba sam możesz porównać między konkretnymi modelami. Pełna grupa osprzetu na pewno będzie droższa od mieszaniny przerzutek, korb czy kaset grawelowych z grupami szosowymi. Jesli boisz się zakupów przez neta to Rose i Canyon zasadniczo odpada. Chociaż wiem że jest jakiś sklep w Polsce który handluje uzywanymi Rose po remoncie. Na allegro sie wystawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj97 Napisano Środa o 15:05 Autor Udostępnij Napisano Środa o 15:05 19 godzin temu, olo850 napisał: Rose to ten sam model sprzedaży co Canyon. Nie wiem dlaczego rozróżniasz. Odnośnie pytań - kup rower który bardziej Ci się podoba, żadnego rzeczowego pytanie nie zadałeś które pozwalałoby jakoś Ci doradzić. Ja brałbym Rose. Rower ma mi służyć praktycznie do wszystkiego, dużo jeżdzę po asfalcie, ale rownie dużo po szutrach. Chce, żeby rower byl wygodny, ze względu na to, że Marin, którego posiadam i który z reguły powinien być komfortowy, wcale taki nie jest. Jeżdzę dużo po górach/wzniesieniach i robie trasy po 200km dziennie i nowy rower raczej będzie już zakupem na długie lata. Marinem zrobiłem ponad 12000 km w 3 lata i chce robić więcej. Z tego powodu chce mieć pewnosć, że przy moich 192 cm, rower który kupie takim jaki jest, będzie gotowy do jazdy i komfortowy w użytkowaniu (mam zamiar wykupić bikefitting, jednak dopiero wtedy, gdy odczuje, ze jest to niezbędne). A co możecie powiedzieć o tej Meridzie https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/4876-6510/silex-7000-25? Zakładając, że mógłbym go ją wyciagnąc za 13k, jest on lepszym wyborem niż Rose Backroad GRX RX820 1x12 lub Grizl CF SL 8 1by? Nie obawiam się zakupów przez neta, tylko bardziej kontaktu posprzedażowego, który canyon ma chyba lepszy, patrząc na fakt, że np. w Krakowie jest autoryzowany serwis Canyona, który pomaga z gwarancją roweru w przypadku ewentualnych problemów. O rose nic mi nie wiadomo. Z meridą jest podobnie, bo bikeatelier ma kilka salonów z szeroką ofertą Meridy i serwisem. Na ten moment najbliżej mi chyba do Rose, jednak czytałem ze mogą wystąpić problemy ze sztycą, a taka jest stworzona przez Rose i poza wszelkimi standardami, a wymiana moze byc drooga. Merida również mi się podoba, tylko czy cena nie jest zbyt wygurowana, w porównaniu do rose czy canyona, którego na promocji mozna wyrwac za 12k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano Środa o 19:23 Udostępnij Napisano Środa o 19:23 (edytowane) Sam mam Canyona, ale przy aktualnych cenach np. Cube'a, Lapierra czy Meridy nie widzę uzasadnienia dla jego zakupu (zupełnie inaczej wygląda to w przypadku SLX-a, ale to już inny budżet). Rose w ogóle bym nie brał pod uwagę. Jeśli "dużo jeździsz" po asfalcie to nie wiem czy napęd 2x nie byłby lepszy. Z wysyłkowych firm można jeszcze spojrzeć na Propaina Terrela: ma najnowsze standardy takie jak gwintowany suport (Merida chyba też), hak UDH i schowek w ramie. Do tego dochodzi -w ograniczonym zakresie- możliwość konfiguracji. Być może się mylę, ale wydaje mi się, że na Silexa chyba można byłoby uzyskać większy rabat. Cena Cube'a jest tak ustawiona i tak atrakcyjna, że z jakimkolwiek rabatem będzie ciężko. W relacji tego co rower całościowo reprezentuje do ceny Nuroad jest BARDZO atrakcyjny. Edytowane Środa o 20:03 przez Chociemir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbi Napisano Środa o 20:47 Udostępnij Napisano Środa o 20:47 Przy takich założeniach, jak opisałes (m.in. rower na długie lata), to kup Silexa. Przy takich przebiegach jakie robisz osprzet nie ma znaczenia aż tak, bo go za chwile zużyjesz. Rose ma zdaje sie "swoj" kokpit tez, jak bedziesz robił bikefitting, to moze sie okazać, ze masz kokpit caly do wymiany, bo nie ma wymiennych mostków (ale moge sie mylić czy nowe roczniki tez tak mają) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano Środa o 20:57 Udostępnij Napisano Środa o 20:57 5 godzin temu, Mikolaj97 napisał: jednak czytałem ze mogą wystąpić problemy ze sztycą, a taka jest stworzona przez Rose i poza wszelkimi standardami, a wymiana moze byc drooga. Owszem mają swoją sztycę, ale nigdy nie było z nią żadnych problemów, niemieckie fora również nic o tym nie wspominają. Cytat Rose ma zdaje sie "swoj" kokpit tez Nie ma. Backroad FF ma kokpit jednoczęściowy ale z wymianą nie ma jakiegoś problemu. Wszystkie wymiary są standardowe. W dniu 26.11.2024 o 10:42, Chociemir napisał: Doszło do tego, że producenci ze sprzedażą bezpośrednią, którzy nie muszą dzielić marżą ze sklepami, mają ceny wyższe niż firmy sprzedające "tradycyjnie". Zgadza się, sam jestem w szoku. Nowy Arcadex od Bianchi jest tańszy niż Grizl czy Backroad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano Czwartek o 08:09 Udostępnij Napisano Czwartek o 08:09 Na bikefitting idzie się przed zakupem roweru po to żeby kupić właściwy rower. Jaki masz rozmiar tego Marina? Może niewłaściwy i stąd brak wygody - powinieneś mieć XL. Trudno też Ci doradzić co to będzie "wygodny" rower - dla każdego powyższe oznacza co innego. Po to powinieneś zrobić fitting przed zakupem. Nie rozumiem przedmówcy @Serbi odnośnie szybkiego zużycia osprzętu - 12.000 km w trzy lata. Łańcuch do zmiany po dwóch latach. To gdzie to wielkie i szybkie zużycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano Czwartek o 10:47 Udostępnij Napisano Czwartek o 10:47 Przed zakupem to raczej na "bke sizing". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj97 Napisano Czwartek o 13:27 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 13:27 17 godzin temu, Chociemir napisał: Sam mam Canyona, ale przy aktualnych cenach np. Cube'a, Lapierra czy Meridy nie widzę uzasadnienia dla jego zakupu (zupełnie inaczej wygląda to w przypadku SLX-a, ale to już inny budżet). Rose w ogóle bym nie brał pod uwagę. Jeśli "dużo jeździsz" po asfalcie to nie wiem czy napęd 2x nie byłby lepszy. Z wysyłkowych firm można jeszcze spojrzeć na Propaina Terrela: ma najnowsze standardy takie jak gwintowany suport (Merida chyba też), hak UDH i schowek w ramie. Do tego dochodzi -w ograniczonym zakresie- możliwość konfiguracji. Być może się mylę, ale wydaje mi się, że na Silexa chyba można byłoby uzyskać większy rabat. Cena Cube'a jest tak ustawiona i tak atrakcyjna, że z jakimkolwiek rabatem będzie ciężko. W relacji tego co rower całościowo reprezentuje do ceny Nuroad jest BARDZO atrakcyjny. A co z dwoma blatami jest wartego uwagi w cenie 11-13? Mając na uwadze, że pomieści opony przynajmniej o rozmiarze 40c, a i mocowania na ramie byłyby mile widziane. Jeżeli canyon rzeczywiście bedzie jeszcze na takiej samej promocji jak ostatnio - 12k za Grizl CF SL 8 1by + rabat z kodem na 500 zł (mam takie 2, ale nie wiem czy mozna je ze sobą łączyć), to 11,5/11k już chyba wygląda atrakcyjnie, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano Piątek o 22:07 Udostępnij Napisano Piątek o 22:07 W dniu 27.11.2024 o 16:05, Mikolaj97 napisał: Marin, którego posiadam i który z reguły powinien być komfortowy, wcale taki nie jest Tak z ciekawości, jako posiadacz 3 rowerów tej marki, co to za model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi