Skocz do zawartości

[15000zł full xc/maraton] Canyon Lux WC CF6 czy Giant Anthem Pro 3

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam czegoś do amatorskiego XC/ maraton, pośmigać po Beskidach. Chcę przejść z HT na nowy rower. 

Przeglądając rynek zainteresowały mnie dwa modele:

Giant Anthem Pro 3 - sid, dobra rama, karbonowe koła, serwis i gwarancja na miejscu / minus napęd deore, brak manetki do blokowania tylnego dampera

Canyon WF CF 6 - aktualnie ciężko z dostępnością, ciekawa konfiguracja, brak serwisu na miejscu, 

Czy ktoś z Was ma porównanie, jeździł na którymś modelu. Może coś innego w podobnym budżecie? 

Hamulce MT410 w anthemie to jest... niezrozumiałe.
Niby wymienić hamulce i tarcze to nie jest wielki koszt przy cenie roweru, ale ja bym wolał kupić rower kompletny.

Osobiście szukałbym roweru, który mieści dwa bidony.

W przypadku braku dostępności luxa WC rozważyłbym Lux Trail CF6.

Przyznaje Anthem jest strasznie dziwnie skonfigurowany, na plus teraz cena w okolicach 14000zł, Canyon też ostatnio zrobił się mało atrakcyjny z cenami i rabaty daje mniejsze, sporo osób narzeka też na jakość, że to już nie ten sam Canyon co na początku jak wchodzili na rynek. 

Jeżeli autor pytania może kupić rower za granicą to osobiście polecam największy sklep rowerowy w DE : https://www.fahrrad-xxl.de/fahrraeder/mountainbikes/fully/cross-country/

Poza www mają sporo sklepów stacjonarnych blisko granicy z PL, sam tam wiele razy kupował,m z dostawą do PL i Nidy nie było problemu.

Odnośnie Anthema to dwa lata użytkowałem jeszcze na zawiasie MAESTRO i była bajka. Z tego co czytam to w nowym jest nowy zawias Flex Point i na zagranicznych forach jest doceniany. Ma niedogodności w postaci osprzętu, ale myślę,, że można zaakceptować i po czasie wymienić. Tutaj robotę robi sama rama i zawias Giant, ale to moja opinia i nie trzeba się z nią zgadzać :)

6 godzin temu, KSikorski napisał:

Budżet +/- 15 tysięcy brutto, czy tak?

tak

nic nie piszecie o canyonie... dwa czy brak manetki do blokowania dampera to probem na podjazdach? jeśli podjazd jest w terenie po korzeniach to chyba lepiej żeby damper działał, jeśli jakiś sztywny podjazd asfaltem to chyba lepiej jakby go zblokować

7 godzin temu, KSikorski napisał:

Osobiście szukałbym roweru, który mieści dwa bidony

Gdyby to była jedyna przeszkoda, można zakombinować:

image.thumb.png.3bcd11d8ea3bffc90b3023c73f1c0518.png

Ok. 30 zł bez kosztów przesyłki na znanym portalu, jeszcze nie chińskim. Założyłem z ciekawości do swojego fulla i zostało.

Aplikacja:

image.thumb.png.96109090f75f10d0079da7faf7ed062e.png