mily20001 Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu Witam wszystkich, Od pewnego czasu zająłem się remontem starego roweru, między innymi w celu używania go z trenażerem. Niestety po wyczyszczeniu i wymianie łańcucha mam problem z przeskakującym łańcuchem, nawet jeśli przerzutka jest dobrze ustawiona (ustawiałem nawet pod jeden konkretny bieg żeby łańcuch był w idealnym położeniu) łańcuch "podskakuje" na kasecie. Na początku winiłem o to przerzutkę - małe kółka miały dość duże luzy, więc postanowiłem ją zmienić (swoje już przejechała). Po wymianie efekt nadal występuje, z tą różnicą że na 7 - ostatnim - biegu wszystko jest ok, natomiast na pozostałych jest jeszcze gorzej niż było przed wymianą przerzutki. Dodam że podskakiwanie występuje tylko przy mocniejszym naciskaniu pedałów, jednak na tyle lekkim że jestem w stanie to odtworzyć kręcąc pedałami ręką. Tutaj można zobaczyć krótki filmik przedstawiający problem z dwóch perspektyw: Czy to może być wina źle dobranego łańcucha? Czy może coś z kasetą? Hak przerzutki jest chyba zintegrowany z ramą, więc nie ma opcji żeby go wymienić, natomiast też nie wygląda na bardzo pokrzywiony, więc nie wiem czy to on może być powodem takiego zachowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 godziny temu Mod Team Udostępnij Napisano 23 godziny temu Stary rower - wymieniamy łańcuch i kasetę. Tutaj kaseta jest zużyta, dlatego nowy łańcuch przeskakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu W tym rowerze jest jeszcze wolnobieg 7-ka, kosztujący jakieś 40 zł. Założyć nowy i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Wygląda jak gdyby jedno ogniwo łańcucha się zbuntowało. Spinka czy pin? Sprawdź podejrzane ogniwko czy chodzi płynnie i luźno. Jeśli nie spróbuj je rozruszać, daj kropelkę olejku, poruszaj na boki. Miałem to samo i pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mily20001 Napisano 12 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 12 godzin temu Dziękuję za odpowiedzi, wolnobieg kupiony, jak do mnie dotrze do wymienię i zobaczę czy to pomoże. Ogniwa w łańcuchu ruszają się ok, ale jeszcze się upewnię po południu. To inne ogniwo to spinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi