Ginur0 Napisano 12 Grudnia Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia Nadal nie podjąłem decyzji, na celowniku są: Cube Nulane [2x8 Claris] Bergamont Sweep 4 [2x8 Claris] Bergamont Sweep 6 [2x10 Tiagra] Felt Verza Speed 20 [2x10 Tiagra] Cube Nulane [1x9 Cues] Specialized Sirrus X 3.0 [1x9 Microshift Advent] Polygon Path F4 [1x10 Tiagra] (najcięższy, 12kg wagi) Lub rozwiązanie na pasku, tutaj waga bliżej 13kg: Cube Hyde Pro 2025 [Nexus 8] 12,5kg Cube Hyde Pro 2024 [Nexus 8] 13,5kg Cube Hyde Race [Alfine 8] 11,5kg Cube Editor Race [Alfine 8] 12,5kg Marin Presidio 3 [Nexus 8] 12,5kg Nie ukrywam, że korci mnie rozwiązanie na pasku z racji bezobsługowego napędu, z drugiej strony obawiam się ewentualnego serwisu takiego Afline 8 (koszt nowej piasty to około 800zł), zakładając że żywotność takiego napędu to 15.000 km, to przy moich przebiegach wynosi około 5 lat. Po tym czasie załóżmy że przychodzi wymiana piasty (800zł), paska (300zł), korby (500zł), i zębatki (400zł). Całość wyjdzie 2000zł, co dzieląc na 5 lat wychodzi około 400zł rocznie. W tym samym czasie przy rowerze na łańcuchu będzie trzeba co sezon wymienić łańcuch + kasetę (150-200zł), zapewne co drugi sezon przerzutkę + korbę (400-500zł), do tego czas poświęcony na czyszczenie napędu (chyba że będziemy jedynie smarować), to wychodzi w skali 5 lat około 1500zł, a w przypadku Tiagry nawet tyle samo co Alfine. Mega ciężka decyzja, myślałem że mi sprawniej to pójdzie, chyba sam nie potrafię zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 12 Grudnia Udostępnij Napisano 12 Grudnia (edytowane) Cytat W tym samym czasie przy rowerze na łańcuchu będzie trzeba co sezon wymienić łańcuch + kasetę (150-200zł), zapewne co drugi sezon przerzutkę + korbę (400-500zł), do tego czas poświęcony na czyszczenie napędu (chyba że będziemy jedynie smarować), to wychodzi w skali 5 lat około 1500zł, a w przypadku Tiagry nawet tyle samo co Alfine. Łańcuch zrobi spokojnie 3000, kaseta zrobi spokojnie 10000, korba zrobi spokojnie 15000 Ogólnie fantazjujesz jeśli chodzi o koszty, zarówno jeśli chodzi o łańcuchowe napędy jak i paski, twoje wyliczenia nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Edytowane 12 Grudnia przez Mihau_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thunder1983 Napisano 12 Grudnia Udostępnij Napisano 12 Grudnia Niezłe wyliczenie z tym napędem 😂 Podczas, gdy Ty rozmyślałeś ja sobie skorzystałem z promocji i kupiłem jeden z Twoich typów 😅 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ginur0 Napisano 12 Grudnia Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 28 minut temu, Mihau_ napisał: Łańcuch zrobi spokojnie 3000, kaseta zrobi spokojnie 10000, korba zrobi spokojnie 15000 Ogólnie fantazjujesz jeśli chodzi o koszty, zarówno jeśli chodzi o łańcuchowe napędy jak i paski, twoje wyliczenia nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Jeżdzę w każdych warunkach pogodowych, więc przy aktualnej pogodzie to wystarczy przejechać 10km i już się syfu nazbiera, a jeżdżę nim codziennie, więc jedno zasycha, drugie już się przykleja. Przecież nie będę czyścił napędu dzień w dzień. Raz w tygodniu przetrę z grubsza ścierką i tyle. Stąd liczę że co sezon wymiana łańcucha i kasety bo piachu tam nie mało i wszystko pracuje. No ale dobra, to jest w sumie ten najgorszy scenariusz, ciężko powiedzieć czy nagle coś nie nawali, lepiej policzyć więcej niż się później rozczarować @Thunder1983 super, niech służy 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak56 Napisano 12 Grudnia Udostępnij Napisano 12 Grudnia Thunder1983 mógłbyś dodać zdjęcie ramy z boku? To jest XL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thunder1983 Napisano 12 Grudnia Udostępnij Napisano 12 Grudnia XL mały jak cholera 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano Piątek o 08:18 Udostępnij Napisano Piątek o 08:18 @Thunder1983 Piwnica miłośnika promocji, obok Felt Verza Speed 50 za 999 z CR 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thunder1983 Napisano Piątek o 08:29 Udostępnij Napisano Piątek o 08:29 @wr81 Byly dwa, został tylko żony 😅 Dsx 1 to nawet nie wyjechał na drogę, a poszedł pod młotek 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi