kamilmozej Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu Chyba się wygłupiłem bo zakupiłem smar w kartuszu 400g, myśląc ze są to kartusze pasujące do maszynki do wyciskania silikonu, a to jest jakiś inny system. Jak korzystać z tego kartusza w celach rowerowych? Mam to wydłubywać łyżką na patyku? Jak z tego nabić mini- smarowniczkę z Lidla / Park Toola? Może ktoś już to przerabiał i ma patenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu Dobry smar. Tak, można nabić tym każdą smarownicę przeznaczoną do smaru. Ja stosuję strzykawki 20ccm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu @kamilmozej kombinowałem i wyszło, że najlepiej z tych kartuszy do smarowniczki lidlowej nakłada się patyczkiem do badania gardła. Można kupić za drobne sporą paczkę. W smarach Motorexa (duża puszka) jest zmyślny patent pod kątem tych małych smarowniczek. Można próbować zrobić coś podobnego do kartusza, ale nie bardzo mam pomysł jak to pchać od drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Trzonkiem młotka opartego na stole. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Pędzelek lub strzykawka. Pędzelek sprawdza się najlepiej, bo i tak musisz rozsmarować go po powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Do tych 400g kartuszy są takie smarownice - Jak masz fula to w niektórych są porty do wstrzykiwania smaru właśnie z takich smarownic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Zmyślne... Można za pomocą tej smarownicy napełniać te małe z Lidla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu (edytowane) Te smarownice do kartridży są zaprojektowane do smarowanie przez tzw. kalamitki czyli stosunkowo duże ciśnienie przy niewielkim przepływie. Napełnianie pojemnika malej smarownicy np trwałoby dość długo. Polecałbym raczej napełnianie szpatułką, łyżką lub jak napisał @Dokumosa wciskając denko kartridża młotkiem (ja właśnie tak robię) Edytowane 11 godzin temu przez Garlock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 9 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowane) 12 godzin temu, Dokumosa napisał: Dobry smar. Tak, można nabić tym każdą smarownicę przeznaczoną do smaru. Ja stosuję strzykawki 20ccm. Wybrałem ten bo właśnie ktoś polecał na forum, zastąpi Orlenowskiego ŁT43 do łożysk 7 godzin temu, Eathan napisał: @kamilmozej kombinowałem i wyszło, że najlepiej z tych kartuszy do smarowniczki lidlowej nakłada się patyczkiem do badania gardła. Można kupić za drobne sporą paczkę. W smarach Motorexa (duża puszka) jest zmyślny patent pod kątem tych małych smarowniczek. Można próbować zrobić coś podobnego do kartusza, ale nie bardzo mam pomysł jak to pchać od drugiej strony. na początek skoro kartusz jest pełen mógł bym zacząć szerokim patyczkiem po lodach. A taki podobny patent jest w kartuszach Richmanna 5 godzin temu, Dokumosa napisał: Trzonkiem młotka opartego na stole. W kartuszu nie ma chyba typowego tłoka, trzeba dobrać odpowiedni trzonek albo celować w środek aby nie przekręcić denka, dobrze myślę? 5 godzin temu, ChuChu napisał: Pędzelek lub strzykawka. Pędzelek sprawdza się najlepiej, bo i tak musisz rozsmarować go po powierzchni. pędzelek pewnie dobry jest do gwintów i mechanizmów ja zamiast strzykawki będę nabijać mini smarowniczki 4 godziny temu, pecio napisał: Do tych 400g kartuszy są takie smarownice - Jak masz fula to w niektórych są porty do wstrzykiwania smaru właśnie z takich smarownic. Nie mam takie dużej smarownicy, ale co ciekawe widziałem kiedyś pedały właśnie z portami do wstrzykiwania smaru Edytowane 9 godzin temu przez kamilmozej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowane) Typowy kartusz nie ma tłoka. Tłok jest w smarownicy (plunger): Kartusz z jednej strony ma kapturek (pod nim widać smar) i ta strona jest wkładana w rurę smarownicy. Po zwolnieniu pręta wchodzi on w smar a tłok pcha do góry smar. Kartusz na drugim końcu ma dekielek otwierany tak jak puszka z piwem. Po otworzeniu zostaje pierścień, który siedzi na rurce: więc tam nie włożysz żadnego tłoka. Ja zrywam kapselek, otwieram kartusz z drugiej strony i wpycham zwinięty w kulkę kawałek jakiejś szmaty (zadziała jako tłok) i trzonkiem od młotka wypycham stosowną ilość smaru do pojemnika minismarownicy. P.S. Są też kartusze wkręcane w smarownice i w nich denko działa jak tłok (jak w tubach z silikonem) Ale ja nigdy w ręku takiego kartusza nie miałem. Smary jakie używałem występowały tylko w klasycznych kartuszach. Edytowane 9 godzin temu przez Garlock 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 9 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowane) @Garlock sporo wyjaśniłeś,. Właśnie szkoda że nie kupiłem kartusza z tłokiem. Ale podsunąłeś mi pomysł aby zamiast zwiniętej w kulkę szmaty przełożyć tłok ze zużytego kartusza po silikonie. O ile wymiarami podejdzie Edytowane 8 godzin temu przez kamilmozej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowane) Można spróbować. Albo użyć jakiejś plastikowej buteleczki (jak będzie trochę mniejsza to nawinąć na nią trochę taśmy izolacyjnej). Albo włożyć krążek wycięty z grubej tektury itp. itd. Ale ja tę mninismarownicę napełniam góra 2x w roku, więc nie chce mi się bawić w udoskonalanie systemu napełniającego 😁 P.S. Mobile nie stosuje kartuszy wkręcanych. Jeśli chcesz używać tego smaru to musisz go kupić w standardowych kartuszach (albo w wiadrach, kegach czy beczkach) Edytowane 8 godzin temu przez Garlock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowane) @kamilmozej w mobilach na spodzie jest zrywalne zabezpiexzenie pod którym jest tłok. Edytowane 7 godzin temu przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowane) Dokumosa ja tego jeszcze nie zrywałem, myślałem że pod zabezpieczeniem nic nie ma Mobil Grease XHP222 Edytowane 6 godzin temu przez kamilmozej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi