Skocz do zawartości

[Smarowanie] korzystanie ze smaru w kartuszu

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba się wygłupiłem bo zakupiłem smar w kartuszu 400g, myśląc ze są to kartusze pasujące do maszynki do wyciskania silikonu, a to jest jakiś inny system. 

Jak korzystać z tego kartusza w celach rowerowych? Mam to wydłubywać łyżką na patyku? Jak z tego nabić mini- smarowniczkę z Lidla / Park Toola?

Może ktoś już to przerabiał i ma patenty

smar.jpg

@kamilmozej kombinowałem i wyszło, że najlepiej z tych kartuszy do smarowniczki lidlowej nakłada się patyczkiem do badania gardła. Można kupić za drobne sporą paczkę. W smarach Motorexa (duża puszka) jest zmyślny patent pod kątem tych małych smarowniczek. Można próbować zrobić coś podobnego do kartusza, ale nie bardzo mam pomysł jak to pchać od drugiej strony. 

Screenshot_1.jpg

Te smarownice do kartridży są zaprojektowane do smarowanie przez tzw. kalamitki czyli stosunkowo duże ciśnienie przy niewielkim przepływie. Napełnianie pojemnika malej smarownicy np

image.png.4674c2371d245d66476757c1687c10df.png

trwałoby dość długo. Polecałbym raczej napełnianie szpatułką, łyżką lub jak napisał @Dokumosa wciskając denko kartridża młotkiem (ja właśnie tak robię)

Edytowane przez Garlock

12 godzin temu, Dokumosa napisał:

Dobry smar. Tak, można nabić tym każdą smarownicę przeznaczoną do smaru. Ja stosuję strzykawki 20ccm.

Wybrałem ten bo właśnie ktoś polecał na forum, zastąpi  Orlenowskiego ŁT43 do łożysk

7 godzin temu, Eathan napisał:

@kamilmozej kombinowałem i wyszło, że najlepiej z tych kartuszy do smarowniczki lidlowej nakłada się patyczkiem do badania gardła. Można kupić za drobne sporą paczkę. W smarach Motorexa (duża puszka) jest zmyślny patent pod kątem tych małych smarowniczek. Można próbować zrobić coś podobnego do kartusza, ale nie bardzo mam pomysł jak to pchać od drugiej strony. 

na początek skoro kartusz jest pełen mógł bym zacząć szerokim patyczkiem po lodach. A taki podobny patent  jest w kartuszach Richmannasmar3.jpg.3a94dc108bc5c3760177dca8ba92bcd3.jpg

5 godzin temu, Dokumosa napisał:

Trzonkiem młotka opartego na stole.

W kartuszu nie ma chyba typowego tłoka,  trzeba dobrać odpowiedni trzonek albo celować w środek aby nie przekręcić denka, dobrze myślę? 

5 godzin temu, ChuChu napisał:

Pędzelek lub strzykawka.

Pędzelek sprawdza się najlepiej, bo i tak musisz rozsmarować go po powierzchni.

pędzelek pewnie dobry jest do gwintów i mechanizmów ja zamiast strzykawki będę nabijać mini smarowniczki

4 godziny temu, pecio napisał:

Do tych 400g kartuszy są takie smarownice -

Jak masz fula to w niektórych są porty do wstrzykiwania smaru właśnie z takich smarownic.

Nie mam takie dużej  smarownicy, ale co ciekawe widziałem kiedyś pedały właśnie z portami do wstrzykiwania smaru

Edytowane przez kamilmozej