adam.s0 Napisano Środa o 20:08 Udostępnij Napisano Środa o 20:08 Kochani! Niedawno zostałem właścicielem takiego roweru: https://allegro.pl/oferta/rower-trekkingowy-ghost-square-urban-l-pasek-gates-alfine-11-16118692813 Niestety nie wiem jak przyczepić do niego sakwy. Pytałem się gościa w serwisie i powiedział że standardowe sakwy będą ocierać o szprychy. Czy wiecie co można zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano Środa o 20:13 Udostępnij Napisano Środa o 20:13 Tu sobie poradzili montując koszyk: https://www.radverkehr.de/ghost-square-urban-langzeittest/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano Czwartek o 22:39 Udostępnij Napisano Czwartek o 22:39 Można nawiercić w bagażniku otwory i przykręcić jakąś poprzeczkę żeby go trochę upodobnić do normalnego . Myślę że śrubka M4 albo M5 wystarczy żeby solidnie trzymać poprzeczkę ,a jednocześnie nie osłabi za bardzo konstrukcji . Tylko najpierw trzeba się zastanowić jakie sakwy w ogóle da się na nim zamontować . Rurki mają kwadratowy przekrój i nie wiem czy np Ortlieby na to wejdą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano Piątek o 10:16 Udostępnij Napisano Piątek o 10:16 Dziwny patent, miałoby to sens, jeśli oferowaliby pasujące sakwy... Chyba że to tylko bagażnik do ładowania na górę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano Sobota o 16:18 Udostępnij Napisano Sobota o 16:18 Jak widzę takie "zintegrowane", "designerskie" i inne podobne wynalazki, to zmykam. Może to i fajnie wygląda, może nawet jest funkcjonalne, ale w razie jakiejś awarii, zużycia, będzie kłopot z wymianą, znalezieniem zamiennika. W dniu 21.11.2024 o 23:39, WaGiant napisał: Rurki mają kwadratowy przekrój i nie wiem czy np Ortlieby na to wejdą ? Trzeba by zmierzyć bok i przekątną, to by można coś wywnioskować. Ciekawe do czego są te śrubki na górnych rurkach. Producent przewidział montowanie tam czegoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smw44199 Napisano Sobota o 18:35 Udostępnij Napisano Sobota o 18:35 Tego nie ogarniam. Na górę już nic nie da się położyć. Jest w stanie ktoś mi wyjaśnić o co producentowi chodziło w tym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano Sobota o 19:16 Udostępnij Napisano Sobota o 19:16 (edytowane) W dawnych czasach dorabiałem sobie stelaż do przewożenia większych bagaży (np. torba podróżna w poprzek, duży plecak) na drutowym bagażniku Rometa Pasata. Robiłem taką ramkę ze stalowego pręta, kawałków sklejki, deseczek itp. Do bagażnika było to wiązane sznurkiem lub syntetyczną linką jaką można kupić na metry w sklepach budowlanych/narzędziowych. Działało. Tutaj tak samo bym wykorzystał istniejący bagażnik i dorobił do tego odpowiednią konstrukcję pozwalającą na zamocowanie sakw po bokach i na górze. Teraz zrobiłbym taką konstrukcję z bambusa. Takie bambusowe tyczki różnej średnicy można bez problemu kupić w sklepach ogrodniczych. Bambus to naturalny kompozyt, ma postać rurek, dzięki czemu jest sztywny i lekki. Można to dowolnie podocinać, powiązać sznurkiem nasączanym klejem typu "kropelka", wzmocnić jeszcze np. tkaniną z włókna szklanego i klejem epoksydowym. Poniżej kilka przykładów jakie cuda można z tego zrobić. Bamboo Bike Rear Rack : 7 Steps (with Pictures) - Instructables To już naprawdę wyrafinowana konstrukcja i do tego bardzo estetyczna (a zapewne też lekka i wytrzymała). Edytowane Sobota o 19:17 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano Sobota o 21:50 Udostępnij Napisano Sobota o 21:50 3 godziny temu, smw44199 napisał: o co producentowi chodziło w tym przypadku? Może mają/mieli w ofercie jakiś bagażnik/dynks? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano wczoraj o 08:47 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:47 Tylko nie idzie znaleźć śladu po tym. Dogrzebałem się z kolei do jakichś zdjęć z zamocowaną sakwą. Nie wygląda, żeby była jakoś blisko szprych i miała się wkręcać. Tarcza hamulcowa jednak ma niewiele zapasu. https://www.pedelecforum.de/forum/index.php?threads/ghost-square-urban-2.50771/ Trzeba by przymierzyć się z jakimiś sakwami i zobaczyć czy faktycznie będzie problem ze stabilnością i wpadaniem w koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi