Skocz do zawartości

[Do 5000] pierwsze enduro

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, przymieżam się do zakupu pierwszego Enduro i w oko wpadły mi trzy sprzęty

1.Slopeduro: YT Capra 2017 L 4500zł

Amortyzator: rock shox 35 gold

Damper: marzocchi rc2?

Korby: deore xt

Łańcuch: sram

Jedyne co wzbudza moje zastrzeżenia to damper: nie znalazłem żadnej informacji na jego temat, istnieje co prawda seria CR jednak to są sprężynowe, a na zdj wyraźnie był powietrzny.

2. Enduro Canyon strive 27,5 L 4900 

amortyzator: Fox Performance 36 170 mm,

damper: Cane Creek DB Inline 160 mm,

hamulce: Shimano Xt,

napęd: Shimano Xt 1x10, 

+sztyca reg.

3. Trailówka Giant Trance 2 L 4700

Amortyzator: Fox 34

Damper: Fox Float

Hamulce: Shimano 4 tłoki

Korba: SLX

Napęd: Shimano XT 

Myślałem nad slopeduro ze względu na pancerność konstrukcji. Ale z drugiej strony canyona niewielkim kosztem też moge przerobić na slope'a jednocześnie zachowując kasetę i przerzutki.

No i ta trailówka - myślicie że jakieś lekkie hopy dało by się na niej skoczyć? Czy to raczej sprzęt na leśne dukty?

Żodyn, same trupy.

Dozbierać kasy bo takie trupy to studnia bez dna. 

Chociaż w sumie, do slopa to byle by nie pękło przy niedolocie. Co nie zmienia faktu, że amortyzacja w 8 letnich sprzętach będzie na 99% wymagała wkładu pieniędzy. Canyona bym od razu odpuścił ze względu na shapeshister, jak slope to ma być prościuch.

Edytowane przez XYZPV

• Mod Team
Cytat

Co nie zmienia faktu, że amortyzacja w 8 letnich sprzętach będzie na 99% wymagała wkładu pieniędzy.

A niby dlaczego? Jak właściciel dbał i serwisował regularnie to nie będzie.

Ale jak się nie kupuje używki od dobrego znajomego to zawsze jest kupowanie kota w worku.

• +1 pomógł 1

Liczba lat nie ma żadnego znaczenia. Widywałem prawie trupy po pół roku eksploatacji. Oczywiście użytkownik wybitny paprok. Co nie zmienia faktu, że wróżenie z samego opisu to gorzej jak ze szklanej kuli a po drugie z takich roczników trzeba brać raczej tylko po znajomości by nie wpaść na minę. 

A teoretycznie ile kosztowało by przywrócenie takiego trupa do życia?

A co sądzicie o polygonie d7?

Wiem że taka średnia półka ale przecenka z 9 na 4.5 kusi

No ale to wciąż trailówka, wytrzyma jakeś loty czy nie?

Edytowane przez MikZak