radoo Napisano Środa o 16:57 Udostępnij Napisano Środa o 16:57 (edytowane) Cześć. Siostra szuka nowego roweru. Główne wymagania: niezbyt agresywna geometria, w miarę lekki (poniżej 12kg?), napęd 1x (10 lub więcej), rama z niską górną rurą w stylu damki, raczej bez amortyzatora, opony min 40mm. Budżet okolice 5k. Wstępnie do rozważenia jest trek dual sport 3 gen 5, może coś z serii trek fx, liv thrive, cube hyde. Macie może coś jeszcze podobnego do polecenia? Edytowane Środa o 16:58 przez radoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano Środa o 18:35 Mod Team Udostępnij Napisano Środa o 18:35 Sprawdź Cube Nulane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano Środa o 20:13 Udostępnij Napisano Środa o 20:13 Zerknij na ofertę firmy Kona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano Czwartek o 08:17 Udostępnij Napisano Czwartek o 08:17 Ja jestem wielkim promotorem Cube Nulane i bardzo często go polecam bo sam mam Cune SL Road czyli poprzednika Nulane - niestety widzę, że ktoś mnie wyprzedził i już go polecił . Polecam jednak nie wersję bazową na Clarisie ale Cube Nulane Pro, który wg mnie jest chyba najlepszym, wręcz wzorcowym przykładem tzw. grawela z prostą kierownicą, bo tak teraz producenci nazywają fitnessy. Rower ten ma bardzo dobry napęd (grawelowy) Shimano GRX 2x10, ze sprzęgłem w tylnej przerzutce wię nie telepie na wybojach, karbonowy widelec, hydrauliczne hamulce, sztywne osie i mieści opony 40mm+ (fabrycznie wychodzi na oponach 40mm) - wszystkie współczesne rozwiązania jakie powinny być we współczesnym rowerze. Poza tym możesz popatrzeć też na rowery fitness/hybrydowe Marin - nie będą one tak dobre osprzętowo jak Cube ale bardzo mi się podobają wizualnie. Koniety też zresztą patrzą na wygląd a nie na osprzęt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HSM Napisano Czwartek o 09:42 Udostępnij Napisano Czwartek o 09:42 Panowie @Greg1 @KrissDeValnor, @radoo założył ten temat zniechęcony twardymi przełożeniami w Canyonie na Nexusie 8, który już, tuż tuż miał być kupiony. A tam był gatesowy pasek i w ogóle... więc jakby przyjąć go za punkt odniesienia, to z Cube'a można patrzeć na Hyde Pro albo Editor Race (też mają pasek, też Nexusa 8 i zdecydowanie lepiej pomyślane przełożenie 46/22) i nawet SRP jest w poniżej 5000 zł, tylko niestety są cięższe od tego Canyona Commutera... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoo Napisano Czwartek o 11:28 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 11:28 (edytowane) Tak, tego cuba na pasku też widziałem. Generalnie w przypadku canyona bardzo dużym plusem był kolor i to, że się podobał wizualnie, co jak wiadomo też bywa istotne. Trochę może niesłusznie obawiam się paska, jako coś trudniejszego do serwisowania i mniej popularnego. Nigdy nie miałem do czynienia z takim napędem, przez co generalnie moje polecenia idą trochę bardziej w kierunku zwykłych przerzutek. Edytowane Czwartek o 11:35 przez radoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano Czwartek o 14:25 Udostępnij Napisano Czwartek o 14:25 Był tu na forum kolega @Liftlodz, który był użytkownikiem i orędownikiem napędów na pasek ale była jakaś drama, już nie pamiętam o co chodziło, i "się wypisał". Teraz widziałem, że się udziela na konkurencyjnym forum roweroweporady.pl więc się możesz tam też zarejestrować i zapytać o szczegóły związane z paskami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano Czwartek o 17:22 Mod Team Udostępnij Napisano Czwartek o 17:22 Ciekawe, bo kolega od pasków miał czyste konto, i w ostatnich postach nic się raczej nie działo 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HSM Napisano Czwartek o 17:50 Udostępnij Napisano Czwartek o 17:50 Ale tu chyba chodziło nie o to, że jemu podziękowano, tylko sam podziękował z udziału na forum...Takie odejście w angielskim stylu. A co do pasków, to wielkiej filozofii nie ma... Tylko napinanie może być bardziej kłopotliwe od łańcucha (kiepskie napięcie jest chyba głównym powodem zdecydowanie szybszego zużycia, gdzie zgłaszane przebiegi są dalekie od tych marketingowych), ale i tak uważam, że jest warto... zwłaszcza w typowym mieszczuchu, który ma służyć dzielnie często i krótko, bez zbędnych zabiegów... Jest u nas na forum taki wątek: a kolega @szy ma dużo doświadczeń z paskiem - tych jasnych i tych ciemniejszych... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi