Skocz do zawartości

[Rama] Pęknięcie - co dalej? Śmietnik, próba reanimacji, jeździć obserwować?

Rekomendowane odpowiedzi

Pacjent -  Soot od Kelly's.

Któregoś pięknego dnia, ogarniając rower spostrzegłem rysę w okolicy spawu tylnych widełek z rurą podsiodłowę. Początkowo myślałem, że to może spękany lakier, więc idąc za radą z jednej z grup rowerowych usunąłem lakier, żeby zobaczyć co się dzieje pod nim. Ucieszony, że pod spodem nic nie ma, kontynuowałem użytkowanie. Niestety, problem po jakimś czasie 'powrócił' - przy usuwaniu jedynie został zamaskowany. Wygląda to tak:

rama.thumb.jpg.fd59a191f2d6624564fcb2461adb5bb5.jpg

Przed zdrapaniem lakieru:

rama2.jpg.cabea20321ed878cb8b8fbc7b06b3640.jpg

Jeżdzę już z tym jakiś czas ale muszę w końcu coś z tym zrobić... Jak myślicie co dalej? Pierwsza myśl to śmietnik, a może nie przejmować się i dalej kręcić korbą.... Jestem zły bo miałem odświeżyć napęd i dalej śmigać. Sprzedać w całości nie sprzedam, na części też - komu potrzebny zużyty napęd??? Frameset + nowe elementy napędu = nowy rower... Jestem trochę w kropce, bo w cenie w jakiej nabyłem ten rower nie kupię nic równie dobrego obecnie. 

Edytowane przez pekaes

Soot 70, Apex 1/11. Przerzutka już błaga o litość po kilku wywrotkach i 4 sezonach zimowych, myślałem też nad kasetą + ew. przednią tarczą. suport też zaczyna domagać się większej uwagi. Gumy od klamkomanetek -  do wymiany. I pewnie jeszcze coś się znajdzie. 

Edytowane przez pekaes

39 minut temu, pekaes napisał:

Soot 70, Apex 1/11. Przerzutka już błaga o litość po kilku wywrotkach i 4 sezonach zimowych, myślałem też nad kasetą + ew. przednią tarczą. suport też zaczyna domagać się większej uwagi. Gumy od klamkomanetek -  do wymiany. I pewnie jeszcze coś się znajdzie. 

Jak ci geometria ramy pasuje to kup jakiegoś używanego soot'a, weź ramę, resztę sprzedaj, wyjdzie ci to może 1500 zł

Wymian osprzętu nie liczę bo i tak musiałbyś to zrobić

Rama na śmietnik albo pospawać i trenażer...swoją droga jestem ciekaw czy w takich przypadkach nie przyszłyby z pomocą kleje nowej generacji (wysoceadhezyjne potrafią mieć większą siłę niż spaw- no bo część aut jest już po części klejona) albo żywice. Wiadomo trzeba by mieć dostęp do technologii zarezerwowanej dla przemysłu, ale może...ciekawe co przyniesie przyszłość w tej kwestii.

Doświadczenie mówi mi, że człowiek się nabiega, narobi a efekt będzie taki se.. dopiero druga lub trzecia sztuka wyszłaby jak należy.

W sumie rama accent furious pro kosztuje około 1200zł brutto, cała reszta będzie na 90% pasować. To chyba najbardziej ekonomiczna droga rozwiązania zagadnienia.

Daj to pod jakiś palnik, przejeździj zimę obserwując czy się nie rozłazi a przez te kilka miesięcy odłóż trochę floty przy okazji szukając możliwie najlepszego zamiennika.