Roballinho Napisano Poniedziałek o 11:24 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:24 Zaczynąłem zabawę z kołami. Mam jakiś stary klucz 6 w 1, ale szukam, czegoś lepszego. 1. Jakie są trzy najpopularniejsze rozmiary nypli? 2. Czy lepiej kupić klucz dedykowany do danego rozmiaru, czy bardziej uniwersalny z kilkoma rozmiarami w jednym narzędziu? 3. Które konkretnie klucze są warte uwagi, a które omijać szerokim łukiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano Poniedziałek o 12:13 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:13 (edytowane) Na pewno dobre jakościowo. Zjechać nyple tanim kluczem to nie problem, problem jest potem z ich wymianą. Tutaj nie warto oszczędzać tych 20 czy 30 złotych, szczególnie, że w domowych warunkach będzie to właściwie wieczne narzędzie. Ostatnio @bastard83 kupił Super B, wyglądają przyzwoicie, to klony Park Toola, którymi centrowałem koła na serwisie i były całkiem spoko - może już używał i będzie mógł coś na ich temat powiedzieć. Edytowane Poniedziałek o 12:17 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano Poniedziałek o 12:22 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:22 Osobiście preferują klucze, które łapią nypel za 4 ścianki: Ale najważniejsze, żeby klucz był dokładnie wykonany i łapał nypel bez luzów. Wtedy ryzyko "obrobienia" nypla jest minimalne. Te najtańsze, odlewane (bez obróbki mechanicznej powierzchni przylgowych) niestety maja spore luzy i potrafią bardzo łatwo skancerować nypel. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano Poniedziałek o 12:53 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:53 Ja najczęściej używam takiego jak niżej. Mam takie dwa, niestety ten kupiony później jest ciaśniejszy - nieco słabiej się nim pracuje. Rower szprycha klucz do szprych stali nierdzewnej srebrny klucz szprycha rowerowa roweru do wysokiej jakości regulacji pierścienia o wysokiej wytrzymałości - AliExpress 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano Poniedziałek o 13:22 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:22 Na pewno odradzam najtańsze, obrobisz nypel i będzie bieda. Te zaproponowane przez @Garlock wyglądają świetnie. Ja używam Park Tool z serii SW. Zdają egzamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano Poniedziałek o 19:45 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:45 6 godzin temu, Dokumosa napisał: Ja najczęściej używam takiego jak niżej. Mam takie dwa, niestety ten kupiony później jest ciaśniejszy - nieco słabiej się nim pracuje. Rower szprycha klucz do szprych stali nierdzewnej srebrny klucz szprycha rowerowa roweru do wysokiej jakości regulacji pierścienia o wysokiej wytrzymałości - AliExpress 18 Mam identyczny i po zapleceniu 2 kompletów kół stwierdzam, że wolałbym taki jak proponuje @Garlock Już mówię dla czego - zaplatanie to mechaniczna, powtarzalna praca, klucz czasem nie myśląc za dużo zakłada się na nypel i tu bardzo fajnie jak jest tylko jedna opcja włożenia i nie można się pomylić. Kilka razy zdarzyło mi się ten mój uniwersalny klucz obrócić i włożyć stroną, która nie pasowała, zazwyczaj kończyło się to tym, że zauważyłem, że coś nie gra, raz porysowałem nypel dookoła i musiałem go wymienić. Ze względu na to, że szybciej pracuje się dedykowanym i jest mniejsze ryzyko porysowania nypli, brałbym dedykowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano Poniedziałek o 20:05 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:05 (edytowane) Ja używam właściwie tylko 3,2mm mam oznaczone to gniazdo w kliczu czerwonym, permanentnym markerem. Mam też klucze parktool (sw-40) oraz ice-toolz wyglądającego jak ten pillar powyżej, ale dla mnie są mniej poręczne. Ciekawie prezentuje siè ten sapim ale jakoß nie trafiĺem na takiego 3,2. Edytowane Poniedziałek o 20:09 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano Poniedziałek o 20:35 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:35 (edytowane) Od siebie polecam Parka, ale tylko i wyłącznie modele SW-20, oraz SW-22. Tańsze są nieporęczne, po prostu do niczego. A w/w to najlepsze klucze, z jakich korzystałem. Wszelkie DT Swiss, Sapim, etc. mają ostre krawędzie i potrafią rysować carbonowe obręcze kiedy nypel nie wystaje na odpowiednią wysokość (bo np. ścianka obręczy ma różną grubość ze wzgl. na niedokładne wykonanie). Ponadto przy serwisowym użytkowaniu szybko się rozkalibrowują (DT są chyba z plasteliny). Niestety ostatnio Park z jakiegoś powodu wycofał te klucze z oferty zostawiając jedynie najtańsze. Ale można je wciąż kupić. Edytowane Poniedziałek o 20:36 przez Punkxtr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano Wtorek o 06:18 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:18 17 godzin temu, TheJW napisał: Na pewno dobre jakościowo. Zjechać nyple tanim kluczem to nie problem, problem jest potem z ich wymianą. Tutaj nie warto oszczędzać tych 20 czy 30 złotych, szczególnie, że w domowych warunkach będzie to właściwie wieczne narzędzie. Ostatnio @bastard83 kupił Super B, wyglądają przyzwoicie, to klony Park Toola, którymi centrowałem koła na serwisie i były całkiem spoko - może już używał i będzie mógł coś na ich temat powiedzieć. Myślę że do domowego warsztatu będą dobre, klucz wchodzi ciasno na nypla a to chyba dobrze. Jak wspominałem miałem Proksa zaplotłem nim koło ale kilka nypli niestety objechałem, nie wiem czy to wina klucza czy moje zerowe doświadczenie w zaplataniu. Ten Prox sprawdzi się na dłuższym wyjeździe czy ultra i właśnie w takim celu go kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano Wtorek o 07:13 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:13 To raczej wina klucza, mam ten sam, zaplotłem na nim 2 koła, po 2 latach przy centrowaniu - gdy jest większy opór przy lekko zastanym nyplu to lekko potrafi go objechać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano Wtorek o 15:54 Udostępnij Napisano Wtorek o 15:54 Te najtańsze klucze z nacięciami na kilka rozmiarów nypli niestety często nie trzymają wymiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano Wtorek o 17:11 Udostępnij Napisano Wtorek o 17:11 Przeciez PROX to największy syf jaki istnieje. Kosztuje tyle co kupa i warty jest też tyle co kupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi