Zindo Napisano Niedziela o 20:54 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:54 Hejka, Chcę zmienić swojego staruszka - retro mtb GT z '99 z bomberem na 26 calowych kołach na coś nowszego. Będę jeździł po TPK plus okolice Gdańska. Na TPK MTB HT a nawet fula by się wykorzystało za to okolice Gdańska to na krosie bym obleciał. Nie znam się na obecnych trendach, geometriach Nie trenuję, nie startuję w zawodach. Chciałbym aby dawał dużo frajdy z jazdy i nie był zbyt drogi w eksploatacji W swoim rowerze rzadko już korzystam z zębatki 44z, najczęściej 32z i 22z na podjazdy z kaseta 11-32. Moja waga 76, wzrost 170. Raczej chciałbym coś kupić stacjonarnie żeby przymierzyć i zrobić parę kółek. Z trailówek to Orbea Laufey czy Kross 6.0 2024 ? Mógłby być mtb byle nie wyścigówka - mam zalecenia pozycji około 60 st. Proszę Was o poradę czego szukać a może czego unikać. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano Niedziela o 21:13 Udostępnij Napisano Niedziela o 21:13 (edytowane) Jakby mogła być marka wysyłkowa z Niemiec to, może full: https://www.bike-discount.de/en/radon-skeen-trail-al-7.0-1 Jeżeli pozycja determinowana jest przez problemy z kręgosłupem, to o fizjoterapii nie będę się rozpisywac. Natomiast tylnie zawieszenie pozwoli oszczędzić kręgosłup. Edytowane Niedziela o 21:20 przez Enadxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zindo Napisano Niedziela o 21:41 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 21:41 @Enadxx Ostatecznie mogło by być. Mam obawy co z gwarancją (większe zamieszanie) oraz koszt serwisu fulla. Problemów jako takich z kręgosłupem nie mam. Lekarz powiedział że przy słabych mięśniach powinienem mieć mniej więcej pozycję 60 st. Na ile miał rację nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano Niedziela o 22:06 Mod Team Udostępnij Napisano Niedziela o 22:06 Wzmacniaj więc mięśnie, a full'a raczej odpuść - nowy w tym budżecie będzie ciężki i raczej średnio/słabo wyposażony, jednak droższy w serwisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zindo Napisano Niedziela o 22:26 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 22:26 @KrissDeValnor Podana kwota dotyczy HT na fulla bym dorzucił wiecej $. Byłoby wygodniej ale drożej w utrzymaniu, szczególnie ze o amortyzacje trzeba dbać dzisiaj bardziej niż kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano Niedziela o 23:35 Udostępnij Napisano Niedziela o 23:35 Podrzucam do przemyślenia: https://www.scott.pl/produkt/1859/13393/Rower-Scale-Gravel-20 Jaka będzie cena naprawdę okaże się jak będą dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano Poniedziałek o 07:36 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:36 (edytowane) 10 godzin temu, Zindo napisał: Z trailówek to Orbea Laufey czy Kross 6.0 2024 ? Mógłby być mtb byle nie wyścigówka - mam zalecenia pozycji około 60 st. Takie wymagania wyjściowe sugerujące problem z kregosłupem a tutaj się całkowicie sztywne rowery pojawiają w propozycjach... ciekawe czy ktoś zaproponuje eskera za chwilę. Co do fulli to w obecnym momencie zdarzają się blisko zakładanego budżetu np. https://www.pepper.pl/promocje/rower-full-mtb-giant-trance-1-fox34-fox-dps-928209 (już nieaktualne co prawda - sam się przymierzałem). To oczywiście przykład trochę być może za bardzo trailowy jak na zastosowanie. Tutaj na przykład coś lżejszego w formie - niestety ponownie za granicą i sklep mniej znany. https://www.rockmachine-germany.de/Black-Deals/Orbea-Oiz-H30-29R-Fullsuspension-Mountain-Bike.html?listtype=search&searchparam=h30 Co do większych kosztów utrzymania fulla oczywiście zgoda. P.S. Jeżeli ktoś chce niezobowiązująco poprzymierzać się i zrobić kilka kółek to polecam stacjonarne sklepy Centrum Rowerowego - niestety tylko Warszawa i Wrocław. Jest dość szeroki wybór i tor testowy w sklepie, dodatkowo sprzedawcy nie są denerwująco nachalni i mozna samemu rózne rowery "pomacać". Edytowane Poniedziałek o 07:44 przez wr81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano Poniedziałek o 07:45 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:45 (edytowane) Ten Trance był w świetnej cenie, na szczęście znajomy zdążył kupić w zeszłym tygodniu. Tu jest pełna rozmiarowka, tylko "trochę" drożej: https://www.bike-mailorder.com/giant-trance-1-hematite-black-chrome Świetnym wyborem jest też Rose: https://www.rosebikes.pl/rose-ground-control-3-2702037?product_shape=*blue+haze To bardzo uniwersalny rower na super kołach. Jako że marka wysyłkowa to z gwarancją problemów nie będzie. W TPK bylem w te wakacje i jak masz takie tereny pod nosem to tylko full. Niestety żaden rower w pełni zawieszony, nie spełnia kryterium taniego w eksploatacji. Edytowane Poniedziałek o 07:45 przez NerfMe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano Poniedziałek o 10:12 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:12 Mieszkam na przedmieściach Gdyni/Gdańska i jeżdżę po TPK. Jeśli miałbym mieć tylko jeden rower to byłby to full o skoku 120-130mm. Nie da się dojechać gdziekolwiek w naszym lesie, żeby po drodze nie mieć okazji wskoczyć na singla... Pytanie czy chce się na te single wskakiwać 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zindo Napisano Poniedziałek o 20:26 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:26 @chrismel Dzięki, na TPK jednak się nie nada za dużo korzeni. Mam a właściwie miałem (ktoś pożyczył na wieczne nieoddanie) sztywniaka na miasto i sobie bardzo chwaliłem. @NerfMe Giant i Rose mi się podobają do trójmiejskiego mam kilkadziesiąt metrów i dotychczas na tym starym mtb jeździłem. @KSikorski Na single chętnie 😀 Bardzo mi się podobało na tych pod Smrkiem ale tam gładko wiec HT dał radę. Przy ściankach w górę czy w dół się blokuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano Poniedziałek o 20:59 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:59 Możesz sobie wypożyczyć różne rodzaje MTB w decathlonie lub w DRE Rowery i objeździć lokalne trasy by sobie wyrobić zdanie... W Oliwie Abrahamówkę, Stare NS`y i Choinkowego na przykład. W Sopocie wybór tras z katalogu Big Foot Works. W Gdyni publiczny singiel "Gdynia Trails" za rivierą + wybór tras szkoleniowych i nie tylko z Epi Trails. W Rumii lokalne Epi Trails i Jagodowa. Wszystko powyższe nie wyczerpuje 50% potencjału TPK, ale daje jako taki ogląd czego się spodziewać i pozwala dobrać sprzęt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zindo Napisano 12 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 12 godzin temu Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomysły 🙂 Postaram się wypożyczyć rower i pojeździć, potem podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu https://www.bunnyhop.de/FAHRRAD/MTB/Giant-Trance-1-Hematite.htm?a=article&ProdNr=GIA2201042204&p=6 Jakby co to Trance wrócił w rozmiarze M i L. Sklep sprawnie realizuje zamówienia i bez problemów wysyła do Polski. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Właśnie sam miałem napisać. Aż sam się łamię, przy zielonym wytrzymałem a tutaj ceglasty wrzucili.. (eh wchyba ten zilony ładniejszy ..).No i jak zwykle na granicy rozmiarów (178cm, przekrok 81...). Koła x1700, Pike ultimate i mniej pancerne Maxisy z amazonu do ew. podmianki czekają, co by odelżyło i jeszcze bardziej dopasowało ten rower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Jak masz koła dt do tego to rower idealny. Znajomemu właśnie zielony przysłali a zamawiał w piątek;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Zamówiłem , ale nie opłaciłem (jeszcze) M. Muszę spróbować sie jutro przymierzyć do M i L... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi