tocusiek Napisano 16 Listopada Udostępnij Napisano 16 Listopada Cześć. Stoję przed wyborem 1 elektryka. W moim budżecie znajdują się dwa rowery o zbliżonej konfiguracji. Różnią się między innymi widelcem. Droższy rower posiada Fox 36 Float Rhythm 7 (2-pozycyjny amortyzator GRIP - 150 mm) a parę euro tańszy Fox 36 AWL (amortyzator RAIL, stożkowy, 1- 150 mm) Jaka jest różnica, który jest lepszy? Jest jeszcze trzeci gracz, ale już droższy na widelcu Fox 36 Float (3 pozycje z mikroregulacją - 150 mm) Czytałem tutaj na forum, że Rhythm jest budżetowy i słaby a ten rower podoba mi się właśnie najlepiej. Ewentualnie na co warto zmienic - najlepiej od razu po zakupie. Nie skacze, jeżdżę głównie po prostej, lasach, górach. Jazda raczej bez szaleństw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 16 Listopada Udostępnij Napisano 16 Listopada Jeśli nic się nie zmieniło to Rail był do tej pory najbardziej podstawowym tłumikiem, stosowanym w widelcach Marzchozzi. Według strony Foxa seria AWL jest przeznaczona do elektryków. Od siebie dodam że jeżdżę na podstawowym Rhytmie z Gripem, tylko 34, moim zdaniem to bardzo dobrze pracujący widelec, niekiedy brakuje mu trochę sztywności w mega trudnym terenie. Nie byłby pierwszą rzeczą, która bym zmieniał w nowym rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Listopada Udostępnij Napisano 16 Listopada W AWL jest chasiss z Rhythma (dlatego tyle waży) i bieda-tłumik Rail. 36 vs 34 sztywność znacząco poprawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 16 Listopada Udostępnij Napisano 16 Listopada Rythmy maja słabszą anodę niż Performance/Performance Elite, którą jest łatwiej uszkodzić, więc ja bym ich unikał. RAIL to najprostszy tłumik Foxa. 3 pozycje + mikroregulacja (wolnej kompresji) oznacza tłumik FIT4. Daj linka do tego roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tocusiek Napisano 16 Listopada Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada (edytowane) Są to te dwa modele, które biorę pod uwagę, SLX jako pierwszy, Race na 2 miejscu. 1. https://www.cube.eu/pl-pl/cube-stereo-hybrid-one44-hpc-slx-800-slabgrey-n-orange/802500 2. https://www.cube.eu/pl-pl/cube-stereo-hybrid-one44-hpc-race-800-blackline/802400 a ten model tez biorę pod uwagę, lecz różnica cenowa to 5000zł zł od modelu SLX - https://www.cube.eu/pl-pl/cube-stereo-hybrid-one44-hpc-tm-800-dustyolive-n-gold/802700. Tutaj też boję się o nowego AXS, bo też są podzielone opinie. Dlatego myślę, czy warto kupić model 1 i jeździć. (głównie lasy, górki, tereny górzyste. Nie skacze, szybko nie jeżdżę) lub kupić też 1 i sprzedać damper i widelec i kupić coś lepszego. Czyli Rythm będzie lepszy od AWL ? Edytowane 16 Listopada przez tocusiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Listopada Udostępnij Napisano 16 Listopada 31 minut temu, Galvatron napisał: Rythmy maja słabszą anodę niż Performance/Performance Elite, którą jest łatwiej uszkodzić, więc ja bym ich unikał. I identyczną mają AWL. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tocusiek Napisano 16 Listopada Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada a może bardziej w tym kierunku ? https://www.cube.eu/pl-pl/cube-stereo-hybrid-one77-hpc-slx-800-blackline/803300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 16 Listopada Udostępnij Napisano 16 Listopada Jak jazda bez szaleństwa to skok 170mm nie jest potrzebny. AWLa producent kieruje zaś bardziej do rowerów SUV (dla grubego Niemca) a nie w góry. Tłumik Grip w Rythmie działa gładko i jest ok, Rythm jest prostszy ale przynajmniej wiele się nie popsuje złymi ustawieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tocusiek Napisano 16 Listopada Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada a ten damper ? A jak wymienić damper i widelec to na co z niskim nakładem finansowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano Sobota o 12:09 Udostępnij Napisano Sobota o 12:09 A co w obecnych jest nie tak ? Przy jeżdzie bez szaleństw . A jak się upierasz , to z tyłu float x performance elite/factory / Super Deluxe Ultimate / Ohlins TTX2 Z przodu albo 36 performance elite , albo do pary z rs Pike/Ultimate w wersji rc2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tocusiek Napisano Sobota o 14:09 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 14:09 36 performance elite to ponad 5k 😆 chyba ze jakis inny model znalazlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano Sobota o 15:31 Udostępnij Napisano Sobota o 15:31 Widelce Fox w sklepie a w gotowych rowerach to dwa światy. Rzadko wymiana ma sens. Ale nawet proste foxy to już wyższa półka, a najlepsze tłumiki to jednocześnie duży potencjał i ból głowy. Wiem, bo mam grip 2 i życia nie starczy na idealne ustawienie (choć przyznam, że na tabelkowych ustawieniach jest już dobrze). Poza tym najwyższe modele widelców mogą się wydawać gorsze, bo co jest zoptymalizowane do wyczynu, jest zwykle mniej wygodne w turystyce i rekreacji. Grip 2 ma przewagę nad Grip na przerażającym zjeździe, ale nie na leśnej dróżce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tocusiek Napisano Sobota o 16:04 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 16:04 @Wojcio chcesz powiedzieć, że seryjne są lepsze od tych kupionych luzem? Jeżeli jestem zielony w tym, jakim sposobem ustawie to sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano Sobota o 16:10 Udostępnij Napisano Sobota o 16:10 Mówię tylko o cenie. Fox musi sprzedawać fabrykom znacząco taniej niż sklepom. Jeszcze bardziej Ohlins. Jak za 14k bez promocji pamiętam rower, którego zawias sklepowo stoi 10k to widzisz w czym rzecz. Dlatego mi się podoba Propain, gdzie można wybrać zawias niezależnie od osprzętu. A co do ustawienia to instrukcje Foxa i ustawienia domyślne są ok. Ale jak chcesz to poprawić i masz 6 regulacji (powrót szybki i wolny, kompresja szybka i wolna, tokeny i powietrze) to jest to dziura bez dna. Przy Rythm trzeba tylko dobrać ciśnienie by był właściwy SAG, oraz ustawić powrót według tabelki. Kompresji można nie ruszać, chyba, że do przyblokowania. Łatwe i pewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi