Krunhy Napisano 14 Listopada Udostępnij Napisano 14 Listopada (edytowane) Zakładając, że wszystko inne się nie liczy, tylko wymagania zawarte w tytule czyli: - elektroniczne przerzutki (z wyłączeniem grx di2 11 rzędowy, bo klamkomanetki nie są "całkowicie" bezprzewowdowe) - napęd 2xN - schowek w ramie Ile jestem w stanie najniżej zejść z ceną, aby nabyć taki rower? Edytowane 14 Listopada przez Krunhy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 14 Listopada Udostępnij Napisano 14 Listopada Cytat - schowek w ramie 😂😂😂 BTW obawiam się, że roweru spełniającego wymagania nie da się kupić w tym kraju nikt nie wkłada sram 2x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krunhy Napisano 15 Listopada Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada (edytowane) Giant Revolt i Orbea Terra mają schowek w ramie, ale oba są po 25k i zastanawiam się czy znajdę coś taniej. Zakup z zagranicy w razie czego nie jest problemem. Być może powinienem sam złożyć taki rower, ale wtedy jaka rama? Edytowane 15 Listopada przez Krunhy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada Składanie od podstaw się nie zepnie z tym głupim wymogiem schowka, za mała dostępność ram i za wysokie ceny. Realnie, żeby ogarnąć to jak najtaniej trzeba kupić revolt advanced 3, wywalić grx, wsadzić rivala, sprzedać grx. Jak zrobisz to we własnym zakresie to wyrobisz się poniżej 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada No może być ciężko z tymi 15 . Weź pod uwagę że jak force , to już 2x12 , więc koła w zasadzie też. No albo kombinacje alpejskie z kasetami Shimano 12 na bębenek road ( o ile tam jest road a nie mtb oryginalnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada (edytowane) Godzinę temu, Mihau_ napisał: Składanie od podstaw się nie zepnie z tym głupim wymogiem schowka, za mała dostępność ram i za wysokie ceny. dlaczego głupie? wiedzę, że ostatnio na forum to najlepiej budżet nie za duży, nie za mały i najlepiej 0 wymagań osobistych, najlepiej budżet tak 6k, sensa, hydrauliki i wsio... a i sztywne osie Edytowane 15 Listopada przez Michal2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada Dlatego głupie bo w odróżnieniu od hydrauliki i sztywnych osi nie wpływają w żaden sposób na efektywność jazdy, są wyłącznie twoją fanaberią, której zrealizowanie za pomocą gotowych rozwiązań zdecydowanie przekracza twój budżet a przy okazji, nawet pomijając ceny, ogranicza wybór do garstki modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada dla jednego głupie dla innego nie, ja nie oceniam tak łatwo innych, i w tym przypadku nie jest to nie możliwe do zrealizowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada Mnie też ten schowek zaciekawił, dlaczego taki istotny, nie chciałem zaśmiecać tematu ale jak już zeszło na niego to się chetnie dowiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada pewnie po to, żeby nie było potrzeby wożenia dodatkowej torebki na krótkich trasach tak samo jak i "czysty" kokpit - kwestia przede wszystkim wizualna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlatan Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada (edytowane) Jak tak spojrzałem jak to wygląda, to w sumie bardzo fajny patent. No ale dziwna sprawa żeby robić z tego główne kryterium wyboru roweru... Edytowane 15 Listopada przez zlatan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada 4 minuty temu, hulk14 napisał: czysty" kokpit - kwestia przede wszystkim wizualna Chociaż jak się czasami coś czepia do kierownicy, jakieś torby bikepackingowe, liczniki itp. to kable nie przeszkadzają 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada Schowek upośledza ramę. Albo musi być cięższa albo będzie słabsza. To dziura ścianie rury, a rura zawdzięcza swoją sztywność właśnie kształtowi rury bez dziur z boku. Z drugiej strony jak bym miał schowek, to bym używał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krunhy Napisano 15 Listopada Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada (edytowane) Dzień dobry, śpieszę z wyjaśnieniem wątpliwości, generalnie gdybym miał brać rower bez podanego schowka to nie potrzebuje pomocy w szukaniu, ale pomyślałem schowek fajny bajer, nawet kosztem wagi byłbym w stanie za niego dorzucić 2-3k, ale ku mojemu zdziwieniu patrzę i gdybym chciał mieć schowek to do roweru muszę dopłacić minimum 8k lub więcej😮. Także spędziłem kupę czasu na szukaniu, ale nic nie znalazłem. Ostatnią deską ratunku było pytanie na forum, celowo tak sformułowane, aby przyjrzeć się czy nie ma gdzieś może jakiegoś rodzynka schowanego albo może źle szukam. Dla sprzedawców co wertują forum, klienci chcą schowków 😄! Edytowane 15 Listopada przez Krunhy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada (edytowane) Bo to jest rzeczywiście "fajny bajer", coraz więcej ram to ma i coraz więcej bedzie mieć. Jeśli chodzi o składanie na ramie ze schowkiem to, na przykład: https://www.propain-bikes.com/en/bike-configurator/configure/474923/ lub budżetowo na chinolu: https://tideacebike.com/collections/gravel-bike-frame/products/fm-gv201-noah-carbon-gravel-bike-frame Dodatkowo są: gwintowany suport, hak UDH i standardowa okrągła sztyca 27,2. Edytowane 15 Listopada przez Chociemir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada Fajny bajer... no dobra a można zapytać co tam wozicie, że to jest takie super, że być może za chwilę nie podchodź jak go brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada Gumki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada Michałek jak masz od 4 postów problem z połączeniem z wiadomo czym to może jakiś mały reset? Widzisz walczymy tu od kilku dni z durnymi tematami i postami więc wysil z laski swojej intelekt albo zwyczajnie się ...uspokój. Może autor mi napisze jaka jest skala tej przykładowo saszetki w tym Drzajancie. Gdyby tam dać powiedzmy lampki, multitoola to nie będzie się to telepało w ramie i wydawało kijowe dzwięki jak niektóre kable w ramie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada W kwestii schowka to moim zdaniem to się nie do końca sprawdza. Mam Terre i jedyne co mam w schowku to nabój CO2 przymocowany pod gumeczką od spodu klapki. Plan był taki żeby tam wozić małego multitoola, dętkę tpu na zapas, ze dwie łyżki do opon i właśnie pompkę CO2 z nabojem. Szybko zrezygnowałem z tego pomysłu i kupiłem małą torebkę pod siodełko. Multitool ledwo co tam wchodzi (a mam Cranka f15, który wydaje się być raczej z tych mniejszych) a wyjąć go jeszcze trudniej, jak pozostałe graty nie były odpowiednio poukładane w tych pokrowcach to też albo nie dało się tego włożyć albo zamknąć klapki. Dodatkowo mimo, że jeden z tych pokrowców jest z neoprenu to i tak ten narzędzie tłukły się w środku i bałem się, że z czasem to będzie miało wpływ na żywotność ramy. Tak więc pomimo początkowego zachwytu opcją schowka ostatecznie stwierdziłem, że to jest kompletnie bezsensowny pomysł. Ponoć Spec czy Propain mają te klapki większe więc może łatwiej jest coś tam włożyć ale w tej chwili bardziej wolałbym mieć śruby mocujące na ewentualną 'płetwę' na top tube'ie niż schowek w ramie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbi Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada 1Enduro wozi w takim schowku 2 paczki kabanosów 🤣 W tych schowkach są takie torebki-saszetki dopasowane do ramy, czasem z kieszonkami, mozesz tam powkladać narzędzia, nie wiem, rekawki, cokolwiek. Bajer taki, z sensem czy bez - nie wiem, ale jak widać temat gorący. To jest cos takiego, ze jak wszystkie potrzeby już są zaspokojone, to trzeba wymyślić nową potrzebę, o ktorej nikt jeszcze nie wie i uczynić ją "trendy" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krunhy Napisano 15 Listopada Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada (edytowane) Dodatkowe miejsce to dodatkowe miejsce, zawsze się znajdzie coś do ulokowania, nawet jak tam będzie ciasno. Najlepiej rzeczy miękkie, mi ostatnio brakowało miejsca na ubrania bo taki sezon, że rano jest za zimno, a po południu za ciepło i miejsce na rękawiczki lub rękawki jak znalazł. A latem jedzonko, ja zawsze wożę awaryjną garść daktyli, do schowka jak znalazł. Nie podoba mi się też wożenie dętki tpu z innymi szpargałami, w schowku byłaby odosobniona. Edytowane 15 Listopada przez Krunhy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada W fullu enduro to kij niech się telepie i tłucze bo oto mi głownie chodzi. Lubię poza MTB ciszę. Jak widać @Lextalionis napisał po swojemu i oto mi chodzi bo są jakieś spore rozbieżności co do oczekiwań i realiów tego patentu. Osobiście właśnie widzę to tylko jako coś na ząb, jakieś szmatki i tyle. Sprawa druga bo właśnie w Revolcie widzę to jako prawie "chamsko wyciętą szparę" a w środku kable. Jak już się takie coś robi to można by zrobić jakąś wkładkę z plastiku typu zabudowanego by właśnie odseparować to od i tych kabli oraz materiału ramy. Bo tak mam wyobrażenie upchanego kondoma gdzie jak wsadzi się cokolwiek cięższego to będzie tam latało na wszystkie strony świata z piękną orkiestrą po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krunhy Napisano 15 Listopada Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada Jak mam dodać jeszcze coś z wad, to słyszałem o rozłączających się kablach z di2, jak ktoś napcha za dużo. No, ale ja robię te poszukiwania "świadomie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada Jest tyle patentów na przewóz mniejszych czy większych elementów wyposażenia... Podsiodłówki, torby pod ramę, płetwy, kieszonki w koszulkach/kurtkach, wreszcie nerki jak komuś mało miejsca.... Ostatnio zastanawiałem się nawet nad sensem wożenia dętki i łyżek, skoro kapcia złapałem raz w ciągu 5 lat, a do tego załatałem go prowizorycznie smarkami w sprayu. Miałem i dętkę i smarki ale to było na sakwach i nie chciało mi się za nic ściągać gratów, żeby dętkę wymieniać Kiedyś zafascynowała mnie linia multitooli Topeak Ninja (chyba) - takie co to się je chowa w rurkę kierownicy albo pompka w sztycę.. Ale doszedłem do wniosku, że to sztuka dla sztuki... Szukanie roweru wg kryterium schowka mnie także wydaje się dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada @spidelli jak raz nie weźmiesz to akurat kapcia złapiesz Mam kilka narzędzi od Topeak'a i bardzo sobie chwalę i zastanawiałem się z ich linii kupić BB Hide'n'tool ze względu na zintegrowany skuwacz ale byłby to zakup z kaprysu tylko i wyłącznie @Tyfon79 Przez jakiś czas woziłem w ramie żelki ale jak śruba wewnątrz ramy zrobiła dziurę w pokrowcu i powstało ryzyko, że będę żelków szukał w supporcie to odpuściłem używanie schowka w ramie totalnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi