Skocz do zawartości

[SR Suntour] Odbudowa Epicon X1

OskarKabat

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Niedawno stałem się posiadaczem używanego roweru, w którym jest zamontowany Sr Suntour Epicon X1.

Strona producenta po wpisaniu numeru seryjnego mówi, że to dokładnie SF12-EPICON-X1-DS-RL-RC-15QLC 26 TS 255/0

W pierwszym momencie skazałem go na straty - brakujące elementy w miejscu blokady, do stopnia, w którym mozna było spojrzeć "do środka".

Jednak postanowiłem go rozebrać. Okazało się że mimo wszystko jest w całkiem niezłym stanie. Lagi nie są wytarte, nie ma luzów.

Będę chciał go zreanimować. Zrobię to na początku we własnym zakresie, ponieważ nie wiem czy w ogóle ożyje.

W związku z tym potrzebuję pomocy w kilku kwestiach.

Zacznijmy od lagi z tłumieniem i blokadą.

Na zdjęciu z załącznika widać co zastałem w prawej ladze. Wszystkie te elementy były wrzucone luzem :)

To w jakiej kolejności mają zostać poskładane udało mi się ustalić. Pytanie jakie się pojawia to jaki olej (internet podaje od 2,5 do 7,5) i w jakiej ilości nalać do środka.

Dodatkowo, tak jak wspomniałem wcześniej, całkowicie brakuje mi mechanizmu blokady. Mimo że oryginalnie była tam przewidziana manetka, chiałbym z niej zrezygnować i zastosować samą dźwignię.

U chińczyka można dostać coś takiego:

SR Suntour Epicon Axon Auron widelec hydrauliczny blokada W/kompresja niska prędkość regulacja kompresji - AliExpress 18

ale ewidentnie czegoś brakuje, jeśli w ogóle będzie się dało ją u mnie zastosować.

Dzięki z góry za wszelkie podpowiedzi :)

kartridge.jpg

Tłumiki się różnią w zależności od sterowania manetką czy wajchą. Na ali kupisz sobie tłumik do epiconabczy to pod manetkę  czy blokadę z goleni za jakieś 140-220zł (np. FUN062-10, 063-10, 072-10, 073-10). Do tego będziesz potrzebował jeszcze kilku małych plastikowych elementów i samej wajchy dostępnych np. W activia.sgl.pl. Obczaj sobie rysunek złożeniowy i sprawdź jaki tłumik tam powinieneś mieć. Na yt jest też kilka filmów nt serwisowania tych tłumików - dowiesz się jaki olej i jak go wlewać żeby była odpwiednia objętość.

W pierwszej kolejności będę próbował poskładać ten który mam.

Wczoraj, już po rozpoczęciu tematów doszedłem do podobnych wniosków. Patrząc na sposób działania blokady nie będzie możliwości założenia pokrętła bez manetki. Więc jeden problem mam z głowy :) zamówię z ali cały mechanizm pod manetkę. 

Co do filmów, obejrzałem ich już kilkanaście. Rozbieżnośc olejów które leją do środka jest dosyć spora, od 2,5 do 7,5, a w komentarzach można było przeczytać nawet o 10W...