Skocz do zawartości

[ebike] Czy warto próbować przerobić rower na osprzęcie z aliexpresu?

Rekomendowane odpowiedzi

Żona potrzebuje ramy 16 albo nawet ciut mniejszej (158cm wzrostu) i niestety straszna bieda jest w wyborem tak małego roweru na promocjach. Pomyślałem więc żeby przerobić jej obecny ale spróbować zaszaleć i wziąć gotowy zestaw z aliexpresu za około 1k.

Ktoś się w to bawił i próbował?

Godzinę temu, rowerowe_lowe napisał:

Bardzo ciekawy temat.Sam osobiście nie zaryzykowałbym zakupu z alli ale muszę przyznać że opcja samego przerobienia roweru wydaję się o wiele tańsza i sensowna.

A poza taniej gdzie widzisz sens? Ja wiem, że dla niektórych ccc, czyli cena czyni cuda, ale tu rozsądku i sensu to masz 0.

Ja jeżdżę na dwóch elektrykach fabrycznych (250W, 25km/h):    stary system w kole bez czujnika nacisku pedałów i drugi nowy centralny z czujnikiem. Wniosek: ten centralny wart każdych pieniędzy😄  Ponieważ zestawy do konwersji są tanie, nie mierzą nacisku, jazda jest mało komfortowa, ale rower zasuwa, tu jedna z wielu recenzji:

https://m.youtube.com/watch?v=AyaV6vFaTUo

Zawodowcy kurierzy sobie chwalą, wyjeżdżają 2 baterie dziennie (na zmianę), to świadczy o trwałości. Chińczycy w zestawach centralnych BBS często oferują 250W aby były zgodne w Europie.  Jak ktoś potrzebuje, a z kasą krucho to taki założyć. 

Edytowane przez Turysta05

2 godziny temu, przemeg napisał:

A poza taniej gdzie widzisz sens? Ja wiem, że dla niektórych ccc, czyli cena czyni cuda, ale tu rozsądku i sensu to masz 0.

Nie nie. To ma sens dla ludzi który po prostu potrafią to zrobić. Wiedzą jak samemu poskładać baterię o parametrach ich satysfakcjonujących, jak dobrać silnik, jak zaprogramować kontroler. Wtedy współczynnik performance/zł jest absolutnie nie osiągalny dla jakiegokolwiek innego rozwiązania.