kwiatek_m Napisano 12 Listopada Udostępnij Napisano 12 Listopada Cześć, Chciałbym wymienić obecny napęd Deore RD-M591bo działa on już kiepsko. Przednia korba jest 3 rzędowa z największą zębatką 48 a kaseta 9 rzędowa (11-36).Przerzutka działa z manetką Alivio SL-M3100 9-biegową. Czy mogę zmienić na Deore XT RD-T8000 10rz SGS Shadow. Czy będzie to działać. Obecna przerzutka jest zamontowana na haku. Czy to ma rację bytu. Jeśli nie ten model to czy jest taki który mi podpasuje bez zmiany kasety i manetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Listopada Udostępnij Napisano 12 Listopada Można jeszcze czasami trafić nową RD-M772. Ew. nie powinno być problemu z RD-M592 (jesli masz kasetę z największą koronką większą niż 28 zębów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatek_m Napisano 12 Listopada Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada RD-M772 to już raczej nie dostania. Jest 1 szt. za 800zł. Kaseta ma najmniejszą koronkę 11 i i największą 36 zębów. Czy deore XT RD-T8000 nie będzie pasować? W oryginale miałem tą przerzutkę RD-M591 i kasetę 8 rzędową. Zmieniłem ją później na 9 rzędową i to działało. Przerzutka jest 9 rzędowa i pracowała z 8 rzędową kasetą. Analogicznie pomyślałem, że zastosowanie 10 rzędowej przerzutki do kasety 9 rzędowej też zadziała. Max koronka to 36T czyli wszystko się zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 12 Listopada Udostępnij Napisano 12 Listopada Powinno pasować. Pytanie tylko jak sytuacja z resztą napędu? Żeby po wymianie przerzutki nie okazało się, że trzeba też całą resztę zmienić, aby to dobrze działało. Gdybyś zmieniał cały napęd, to rozważ opcję 1x9 albo nawet 1x10/11 z wymianą manetki. Nie wiem co tam jest za korba, ale jak zębatki są wymienne, to można sobie fajnie rower odmłodzić i odchudzić taką konwersją. Dzisiejsze kasety 9rz i 10rz dają więcej możliwości niż kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 12 Listopada Udostępnij Napisano 12 Listopada (edytowane) 16 minut temu, kwiatek_m napisał: Czy deore XT RD-T8000 nie będzie pasować? Z tego co wiem, nie będzie, bo to już przerzutka z ery Dyna-Sys, czyli ze zmienionym ciągiem, niekompatybilnym z manetkami mtb 7-9 rzędowymi. Kasetę 9-kę o takim zakresie, z manetką 9rz bez problemu obsłuży za to nawet ta Acera: Przerzutka tylna Shimano ACERA RD-M3020 SGS (długi) 8 rz. - ERDM30208SGSL - 16640842033 - Allegro.pl Edytowane 12 Listopada przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Listopada Udostępnij Napisano 12 Listopada Godzinę temu, kwiatek_m napisał: RD-M772 to już raczej nie dostania. Jest 1 szt. za 800zł. Kaseta ma najmniejszą koronkę 11 i i największą 36 zębów. Czy deore XT RD-T8000 nie będzie pasować? W oryginale miałem tą przerzutkę RD-M591 i kasetę 8 rzędową. Zmieniłem ją później na 9 rzędową i to działało. Przerzutka jest 9 rzędowa i pracowała z 8 rzędową kasetą. Analogicznie pomyślałem, że zastosowanie 10 rzędowej przerzutki do kasety 9 rzędowej też zadziała. Max koronka to 36T czyli wszystko się zgadza. miesiąc temu w kilku zachodnich sklepach w tym rcz wydzialem m772 po 35-60EUR Przerzutki 6-9 rz mają taki sam wsp. przełożenia ciągu na wyhył wózka a manetki ten sam ciąg per click. W 10rz jest inny wsp. i inny ciąg. Jeśli działa to tylko ze względu na elastyczność łańcucha i wózka - szybciej się wszystko zużyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi