Skocz do zawartości

[Koła] Fulcrum Racing 5 czy któreś Mavic - okolice 1000zł, QR

Yacko

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, Yacko napisał:

Podobno szprychy nietypowe, ale nie codziennie się je urywa.

Urwanie szprychy nie jest jedyną sytuacją kiedy potrzebujesz nowej.

BTW ja np. do mavic'a czekałem kiedyś 3 tygodnie na przesyłkę z francji, nie wspominając o kosztach

Kup sobie koła, do których części leżą na półce w każdym sklepie, najlepiej składaki a jak już muszą być systemowe to coś na podzespołach dt/novatec

Z systemowych to chyba Fulcrum wypada najlepiej. Z Maviciem miałem kiedyś przygody i raczej nie wrócę bo czas oczekiwania i ceny wtedy to był jakiś kosmos. Będzie problem, aby zmieścić się z czymś przyzwoitym do 1000zł. Skontaktuj się z daveo oraz szobakbike.pl. Może coś zaproponują. Piszesz, że qr więc mniemam że pod zwykłe hample obręczowe.

https://szobakbike.com/produkt/dt-swiss-r-460-novatec-141-162/

Ja mam Rapid Red 5 - fakt, może być problem z częściami, ale koła są fajne - 24 proste szprychy i różna liczba oraz różna grubość szprych po obu stronach koła sprawiają mi inżynierską przyjemność. W tej cenie (promocja była) jest to konkurencyjne dla najtańszych kół od znanych kołodziejów. Te Racing 5 z 18 szprychami też cool, ale czy dobre - nie wiem.

2 minuty temu, Pietrash napisał:

Ja mogę polecić Vision Trimax ale są poza budżetem. Spokojnie w tej kwocie kupisz Vision Team które też są OK  

Ładne te Vision - kwestia dostępności części do tego - czy nie będzie gorzej niż z Fulcrum.

Kaseta nie faluje, pod warunkiem , ze sama w sobie nie jest skopana, ale łożyska od strony wewnętrznej nie mają osłonek i potrafią szybko padać jak się zdarzy wilgotna aura. Dlatego warto się uzbroić w podstawowe narzędzia do wymiany/ wyciągania  i wkładania łożysk. Łożyska są standardowe więc nie trzeba wymieniać na takie same Fulcruma.

Co sadze o tych kołach?

Są lekkie, ale ogólnie bez rewelacji. Na cięższych Mavic  Cosmic Elite miałem lepsze osiągi :), jednak jeżeli chodzi o koła na tym poziomie to zdecydowanie wybieram chińczyki ( Pasak, Meroca, Koozer ) , gdzie nie ma niespodzianek w piastach i nie muszę się zastanawiać, czy już zaglądać , czy nie, a właściwości mają podobne, bądź ciut lepsze ( kwestia użytych łożysk, szprych, ogólna konstrukcja koła) no i kosztują zazwyczaj połowę mniej :) Inna sprawa, że w  chinolach które biorę piasty się rozbiera bez użycia jakiegokolwiek klucza, co ułatwia ewentualne serwisowanie i zajmuje zdecydowanie mniej czasu. :)

Fulcrum, bębenek 11-kowy więc potrzebna podkładka. Może być wycięta z czegokolwiek :)

Edytowane przez kaido2

Przecież większość tych budżetowych kół to są tak naprawdę chińczyki :D

Problem  nie , ale trzeba zainwestować chociażby w ściągacz do łożysk :)

Koła te są trwałe tak naprawdę jak wszystkie inne szosowe w tej klasie, jedyna bolączka sa te łożyska w przypadku gdy nie posiada się warsztatu i druga rzecz, te łożyska i tak bym zmieniał jeżeli nawet są w dobrym stanie ze względu na ich mułowatość.  Ja bym zmieniał, co nie oznacza, że nie można na nich jeździć.

waga nie imponuje , można znaleźć lżejsze i pancerniejsze, ale to już z krwi i kości chińczyki :D