lisoon Napisano 10 Listopada Udostępnij Napisano 10 Listopada Cześć wszystkim! Zabrałem się za regeneracje napędu, rozebrałem wolnobieg, stary Shimano made in Singapur 14-28, w środku okazało się, że 3 podkładki/dystanse między bębenkiem a nakręcanym łożyskiem, dwie cienkie są przetarte (fota załączona). Moje pytanie: 1. Czy dostanę gdzieś takie pokładki? szukałem, nie mogę znaleźć. 2. Czy w grę wchodzi jakiś przeszczep np. od nowego wolnobiegu tz500 14-28t? Zmieniam też łańcuch i jeśli okaże się, że będą problemy z "przyjęciem" to wtedy zmienię na nowy wolnobieg i korbę, i tu pytanie: 3. Mój stary ma głębiej osadzone to wykręcane łożysko aniżeli te nowe na zdjęciach (lewe zdjęcie), nie wiem czy to istotna kwestia? (fota załącznik) Zatem, jeśli okaże się, że nie warto tego składać ponownie na starych podzespołach czy mam tylko takie rozwiązanie? Shimano tz500 14-28t Korba Shimano FC-M361 48X38X28T 175mm - Czy Polecacie tę korbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 11 Listopada Udostępnij Napisano 11 Listopada Ja bym nie przekładał z nowego wolnobiegu, prędzej rozejrzał się za używanymi i z nich odzyskał. Na początek jednak warto sprawdzić czy przypadkiem nie będzie dobrze bez tych rozwalonych podkładek. Być może łożysko jest już na tyle wyrobione, że nie będzie za ciasno. Nowe być może gdzieś są, trzeba by zmierzyć średnicę wewnętrzną, zewnętrzną, grubość. 3. Nie ma to znaczenia, kwestia czy klucz dobrze wchodzi. Nie tylko Shimano i nie tylko TZ500. Jest też TZ50, jakieś Sunrace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano Poniedziałek o 10:53 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:53 (edytowane) Obecnie nowy wolnobieg 7-rz Shimano można kupić nawet za mniej niż 30 zł, np. taki ze zintegrowaną osłoną: Wolnobieg Shimano Tourney MF-TZ500 7 rz. 14-28 z osłoną - AMFTZ5007428 - 12320162395 - Allegro.pl Bez osłony niewiele drożej: Wolnobieg Shimano 7 MF-TZ500 7- rzędowy MF-TZ50 MF-TZ21 MF-TZ-500-7 7 - AMFTZ5007428 - 16799437436 - Allegro.pl Jak sobie przypomnę, że 35 lat temu trzeba było polować na wolnobiegi Shimano w sklepach, a za 6-rz płaciłem już wtedy 50 zł (ile wtedy wynosiło minimalne wynagrodzenie?), to teraz mamy naprawdę piękne czasy, nawet jeśli te obecne mają trochę mniejszą trwałość. Oczywiście ja też lubię ratować coś, zanim wyrzucę i na początek zrobiłbym tak jak sugeruje zekker. Edytowane Poniedziałek o 11:01 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisoon Napisano Poniedziałek o 16:49 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:49 Dzięki zekker oraz marvelo! Złożyłem, wymieniłem łańcuch i na sucho wygląda, że jest ok, jeśli się coś okaże to podczas jazdy. Została mi jedna kuleczka z wolnobiegu 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano Wtorek o 07:42 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:42 Jak nie sprawdziłeś, to zobacz jeszcze przed jazdą, czy jak zakręcisz tylnym kołem, czy łańcuch nie jest zaciągany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisoon Napisano Wtorek o 10:41 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 10:41 Cytat Jak nie sprawdziłeś, to zobacz jeszcze przed jazdą, czy jak zakręcisz tylnym kołem, czy łańcuch nie jest zaciągany. Nic takiego się nie dzieje. Ale po jeździe testowej okazało się, że na dwóch tylnych przełożeniach (foto załącznik) łańcuch przeskakuje, jest zaciągany przez te zębatki, przy delikatnej jeździe jak i przy mocniejszym pedałowaniu, sprawdzane na wszystkich 3 blatach przednich - to samo. Łańcuch - KMC x 8 skrócony myślę zgodnie ze sztuką https://allegro.pl/oferta/lancuch-kmc-x8-srebrno-szary-6-7-8-rzedowy-x8-93-16310723334 Zębatki wydaje mi się nie są wyrobione, bardziej obawiałem się, o przedni środkowy blat niż o te dwie dolne zębatki. Coś Wam się nasuwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano Środa o 08:11 Udostępnij Napisano Środa o 08:11 Mi się tylko nasuwa pytanie czy na najmniejszej nie opiera się o nakrętkę blokującą zębatki. Za wąski raczej nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisoon Napisano Czwartek o 10:10 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 10:10 Tylko, że skacze też na przedostatniej od dołu więc trudno powiedzieć czy to ta nakrętka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano Piątek o 05:36 Udostępnij Napisano Piątek o 05:36 Może dokładniej opisz co się dzieje, czy faktycznie ząbki przytrzymują za bardzo łańcuch i chcą go dalej ciągnąć, czy łańcuch się ślizga, przeskakuje po tej samej zębatce, czy może próbuje wskoczyć na sąsiednią. W pierwszym przypadku to kwestia jakichś zadziorów, wygięcia zębów lub zbyt wąskiego łańcucha. Przy zbyt szerokim, to raczej klinowałby się też na innych. W drugim zużycia zębów lub wyciągnięcia łańcucha. W trzecim złej regulacji lub zbyt szerokiego łańcucha. Pytanie jeszcze jak często się to zdarza, czy kilka razy na obrót łańcucha, raz, rzadziej? Być może jakieś ogniwo jest sztywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisoon Napisano Piątek o 23:00 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 23:00 Cytat Może dokładniej opisz co się dzieje, czy faktycznie ząbki przytrzymują za bardzo łańcuch i chcą go dalej ciągnąć, czy łańcuch się ślizga, przeskakuje po tej samej zębatce, czy może próbuje wskoczyć na sąsiednią. Przeskakiwał/ślizgał się na jednej i na drugiej, nie było tendencji to przeskakiwania na sąsiednie zębatki. Sprawdzałem złączkę łańcucha, chodzi swobodnie. Obstawiam, że mogły być to zadziory lub za wąski łańcuch bo jego nie zmierzyłem dla porównania ze starym. Zamówiłem nowy wolnobieg, zamontowałem i jest ok i tak zostawiam. Dziękuje zekker oraz marvelo za sugestie, jak i poświęcony czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Czyli pewnie wyrobione zęby i łańcuch po prostu z nich zeskakiwał. Jeżeli był zdecydowanie nowszy od koronek, to dosyć typowe zachowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi