KrzysiekxD Napisano 9 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 9 godzin temu Dobra, Panowie, wybaczcie mi to uniesienie ale czytanie odpowiedzi pana KNKS to bylo zbyt wiele… 🫣 Dla sprostowania - Ok, jestem zielony w temacie i nie ma tu dyskusji, ale ja naprawdę przed zadaniem tego pytania tutaj przeczytałem mnóstwo informacji na stronach internetowych oraz obejrzałem tysiąc filmów poradnikowych na YT, zadałem to pytanie w tym miejscu licząc na normalną poradę, ewentualnie właśnie zagłębienie tematu jak w końcówce posta @kaido2. Gdyby ktoś tak odpowiedział na samym początku zamiast ironizować, post poszedłby na pewno w innym kierunku, ale niestety tak się nie stało 🤷♂️zaznaczałem już że zrobiłem research w tym kierunku a Wasze opinie miały być dla mnie jakimś dodatkowym nakierunkowaniem, tylko ktoś wolał kontynuować swoje marne wywody kosztem pomocy. Rowery które wrzuciłem były rowerami dostępnymi na miejscu które przymierzałem i były dla mnie wygodne, stąd nie brałem pod uwagę Soot 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 3 minuty temu, kaido2 napisał: wole rozwiązania przełajowe i szosowe No ale utarło się, że gravel = GRX, z czym i ja się do końca nie zgadzam ale powiedzmy, że mam już jakieś swoje doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaido2 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 4 minuty temu, KNKS napisał: Ale @KrzysiekxD już kupił rower i poradził sobie doskonale bez twoich porad 😅, bo na Jutubie wszystko mu wytłumaczyli. Posłuchał, obejrzał i nie musiał się wysilać i męczyć wzroku czytając. Jaki to super sprzęt zapomniał napisać, bo się na mnie obraził i skupił się na tworzeniu mojego profilu psychologicznego. Co zrobić życie... A świat kolarski wstrzymał oddech i czeka, bo oto pojawił się kolejny "kupywacz graweła za 6000zł" . Czyli prosta zasada, która niezmiennie działa w każdym przypadku. Nie odpowiadać ,a to skłoni zainteresowanego do własnej pracy i wtedy ruszy wyszukiwarka, jutuby fejsbuki. Zignoruje się zjawisko, to umrze śmiercią naturalną. Jakie to banalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekxD Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu 7 minut temu, KNKS napisał: Ale @KrzysiekxD już kupił rower i poradził sobie doskonale bez twoich porad 😅, bo na Jutubie wszystko mu wytłumaczyli. Posłuchał, obejrzał i nie musiał się wysilać i męczyć wzroku czytając. Jaki to super sprzęt zapomniał napisać, bo się na mnie obraził i skupił się na tworzeniu mojego profilu psychologicznego. Co zrobić życie... A świat kolarski wstrzymał oddech i czeka, bo oto pojawił się kolejny "kupywacz graweła za 6000zł" . Wytłumaczyli to czego Pan Profesjonalista nie raczył 😂 Chyba to Ty jesteś tutaj osoba która nie czyta tego co pisałem, bo nie oglądałem tylko „jutuba”, marny z Ciebie prowokator ale nakręcasz burzę całkiem sprawnie 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przecietny Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Cytat Mam wrażenie że większość patrzy tylko na napisy a nie cyferki (bo te im nic nie mówią) Nie mówią, bo większość pytających o rower do x złotych to ludzie którzy chcą rower by pojeździć a nie na nim jeździć. Nie zastanawiają się jakie przełożenia, bo nie wiedzą,że można to policzyć albo, że się w ogóle to robi. Nie ma dla nich znaczenia przełozenie, bo i tak gniotą kapustę i nie zmieniają biegów. Nie znają różnic w napędach, nie wiedzą który to napęd mtb, szosowy itd. Chcą mieć w danej cenie najlepszy produkt,bo taki się kupuje nawet jak się tego nie wykorzysta. Myślą,że lepszy rower jest szybszy a nie myślą,że najważniejsza jest noga. Powiem Ci więcej amatorzy nie mają pojęcia o mleku, o oleju w hamulcach hydraulicznych i wielu innych aspektach. Nie muszą tego rozumieć,bo oni chca tylko pojeżdzić i prawda jest taka,że każdy gravel byłby dobry. Nie piszę o amatorach w sposób negatywny tylko stwierdzam fakt, nie muszą się znać na rowerach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekxD Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu 2 minuty temu, kaido2 napisał: Czyli prosta zasada, która niezmiennie działa w każdym przypadku. Nie odpowiadać ,a to skłoni zainteresowanego do własnej pracy i wtedy ruszy wyszukiwarka, jutuby fejsbuki. Zignoruje się zjawisko, to umrze śmiercią naturalną. Jakie to banalne Jednak przez Wasze kolarskie okulary chyba nie dociera to co się pisze 🤦♂️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaido2 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowane) 27 minut temu, spidelli napisał: No ale utarło się, że gravel = GRX, z czym i ja się do końca nie zgadzam ale powiedzmy, że mam już jakieś swoje doświadczenia. Wiesz, bo z założenia to ma być tylko i wyłącznie grupa gravelowa, gdzie cały czas się patrzy co się w tym światku dzieje i modyfikuje pod kątem ogółu, i większości. Większość nie rozkminia profilu trasy , doboru optymalnego napędu do własnych preferencji, tylko klika i jedzie. ten napęd ma pozwolić typowemu użytkownikowi pokonać większość tras. Osoba doświadczona znająca swoje możliwości , mająca pewne kryteria, po przejrzeniu profilu danej trasy, gravelem? Biorę skrojonego i skonfigurowanego pod to przełaja, albo nawet i szosę Dlatego pewne wyścigi gravelowe jadę właśnie na dostosowanej do tego szosówce, bez żadnych sprzęgieł i cudów na kiju , a odcinki przełajowe, cóż technicznie przełajowo i nawet po piachu 24 minuty temu, KrzysiekxD napisał: Jednak przez Wasze kolarskie okulary chyba nie dociera to co się pisze 🤦♂️ Czyli już wiesz, ze sami profesjonaliści Ale, el priomero,- jest coś takiego jak żart sytuacyjny prowadzącego Wszystko dociera, bo nie tylko Ty jesteś zielony w temacie, ale każdy który pyta, a pyta tak naprawdę w tej kwestii o to samo, pojawiają się tylko różne modele różnych producentów, czy firm, ale pod kątem zastosowania w sumie takie same, dlatego zawsze to kończy się przysłowiowym "eskerem" Z drugiej zaś strony, gdy widzisz enty setny raz to samo, to nie ma co się dziwić , ze ktoś gdzieś może pęknąć, bo delikatnie mówiąc zjawisko pojawiających się miliardy razy tych samych w sumie tematów jest irytujące. Zdaje sobie sprawę, ze natłok info z jutubów zwłaszcza z materiałów " sponsorowanych" zrobi mentlik i siekę, jednak należy też sobie zadać pytania: Czy będę tym rowerem pchał się w sport w takich, czy takich warunkach? I czy 6 tysiecy oznacza drogi rower tak naprawde? No jasne, że nie, stąd? Kurde wszystko będzie w sumie takie samo dla mnie w tej sytuacji, więc biorę wygodny i ten który mi wizualnie odpowiada. Edytowane 8 godzin temu przez kaido2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nctrns Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Cytat Osoba doświadczona znająca swoje możliwości , mająca pewne kryteria, po przejrzeniu profilu danej trasy, gravelem? Biorę skrojonego i skonfigurowanego pod to przełaja, albo nawet i szosę @kaido2 problem leży w tym, że jesteś w TOP 0.1% kolarzy w tym kraju, jak nie w większym regionie. Pozostałe 99.9% rowerzystów nie ma ułamka twojego doświadczenia i umiejętności ani nawet głupiego czasu spędzonego na rowerze. Założę się że ja w miesiąc robię mniej niż ty w dobry weekend. Dla takiej większości są robione "uniwersalne" rozwiązania "ułatwiające" życie. Dla ciebie przerost formy nad treścią, ale uwierz mi, że sprawdza się to dla amatorów i poprawia ich wygodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi