HanysAdul Napisano 10 Listopada Udostępnij Napisano 10 Listopada Witam wszystkich. Chciałbym odświeżyć moja Alpinke i dac jej cos nowego z napędu. Mianowicie mam do wyboru 1) SHIMANO Przerzutka tylna Altus RD-M310 7/8-rzędowa 2) Shimano Acera Rear Derailleur RD-M360 7/8S 3) SHIMANO Przerzutka rowerowa Tourney RD-TY300 6/7 Oraz manetke 1) Shimano Altus ST-EF41 EZ fire plus STI 3x7 2) SHIMANO ST-EF500 3 x 7 Poprosilbym o jakies opinie /sugestie... Dodam ze nie szukam jakiegos wyczesanego sprzetu bo tak to bym sobie nowy rower kupil. To taki upgrade ma byc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 10 Listopada Udostępnij Napisano 10 Listopada Kierować się tym, żeby grało z manetką i kasetą. Cała reszta nieistotna w najniższym pułapie cenowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 10 Listopada Udostępnij Napisano 10 Listopada (edytowane) A dlaczego w ogóle chcesz wymieniać ? Coś nie działa ? Jeśli chodzi o dobre , sprawne działanie napędu to większy zysk może być z wymiany kasety ( albo wolnobiegu ) , łańcucha , linek i pancerzy . Ale skoro chcesz przerzutkę - masz w linkach zestaw przerzutka + manetka altus albo accera . I tak trzeba kupić tzn przerzutkę i manetkę z tej samej grupy . Acera jest wyższą grupą czyli teoretycznie lepszą . Zakres przełożeń i pojemność mają taką samą . Z przerzutką acera miałem styczność , działa ok . Altusa nie znam . Tourney-a sobie odpuść . Edytowane 10 Listopada przez WaGiant 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HanysAdul Napisano 10 Listopada Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada Dlaczego? ... Po prostu chciałem zmienic bo starebto juz jest... Niby dziala ale chcialem co nowego. A powiedz mi jak to jest z ta kompatybilnoscia... Czy to musi byc Acera do Acera czy Acera do Altusa? Bo manetka jest na 7 wolnobieg na 7 i przerzutka 7/8 wiec powinno wszytko pasować. A wolnobieg nowy korba suport i lancuch rowniez... Linki i pancdrze nowe juz zamowione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 10 Listopada Udostępnij Napisano 10 Listopada Możesz pomieszać przerzutkę altusa z manetką acery albo odwrotnie . Będzie działać ale stara szkoła mówi że najlepiej działają komplety z tej samej grupy . To jest teoria bo altus i acera pewnie różni się niewiele . Nie wiem czy potrzebna jest wymiana innych elementów . Jeśli rower jeździ 2-3-4 lata bez zmiany napędu to wolnobieg i łańcuch pewnie jest zajechany . Korby powinny wytrzymać dużo dłużej i przyjąć nowy łańcuch . To samo tyczy suportu , nie znam jego stanu ale wymiana napędu nie wymaga jego zmiany . No chyba żebyś korby innego systemu montował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HanysAdul Napisano 10 Listopada Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada WaGiant moja Alpinka ma ponad 13 lat. Po 13tu latach dostala wolnobieg suport korbe lancuch dętki opony. Przez 13 lat nie wymienialem 🤗 teraz prawie naped NEW. Btw. Wiem ze sie za glowe mozna zlapac ale nie latalem na niej jakos intensywnie i zbyt czesto dlatego tyle przetrwalo. Mialem tam tez dosc przerwy przez przeprowadzkę wiec troche stała. Teraz wiecej czasu wiec trzeba ja doprowadzić a chcialbym sie bardziej zaglebic w tematyke serwisowania wiec nadrabiam wiedze co, jak, z czym + samodzielna wymiana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi