Skocz do zawartości

[Durne tematy] jak zapatrujecie się na ich funkcjonowanie na forum? -ankieta

[Durne tematy] jak zapatrujecie się na ich funkcjonowanie na forum? -ankieta  

44 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kontrowersyjne, antagonizujące i poltyczne tematy na forum;

• Niech będą, ale jak userów za bardzo poniosą emocje i zaczną się osobiste wycieczki każdy dostaje warna a temat od razu zamykamy.
      27
    • Usuwamy od razu.
      17

Rekomendowane odpowiedzi

Był zarzut do mnie, że nie dzielę się w tych tematach pozarowerowych swoimi przemyśleniami, tylko  wklejam filmy, więc pokazałem palcem post z moimi przemyśleniami i konkretny film, który wstawiłem z pytaniem, czy kogoś tym obraziłem. Nie ma z nami już tobo, a to jemu głównie przeszkadzały moje treści w takich tematach i to on na mnie raportował, a wręcz sugerował, że on od razu by mnie usunął z forum. Zatem jeśli tobo już nie ma, to czy na forumrowerowe.org bez tobo w dalszym ciągu jest ktoś, komu to przeszkadza? 

Edytowane przez marvelo

W dniu 9.11.2024 o 22:30, kazafaza napisał:

Po co ten twór, skoro ekipa nie jest w stanie w kulturalny sposób podzielić się swoimi spostrzeżeniami, akceptując odmienny punkt widzenia.  Jeśli to ma być forum stricte rowerowe to won z całą resztą.  Widocznie nie dorośliśmy do tego aby dyskutować na tematy polityczne, religijne czy światopoglądowe.  Przykre jest to, że zbyt często nie umiemy jako naród / społeczność powymieniać się swoimi punktami widzenia bez osobistych wycieczek, chamstwa, obrażania itp itd.  Świadczy to niestety o pewnej zamkniętości umysłu, egocentryźmie czy ignorancji. 

No właśnie może po to warto utrzymać taki dział, byśmy udowodnili, że jednak potrafimy rozmawiać na każdy temat, nawet trudny czy kontrowersyjny.

Nawet gdy ktoś przy swej prawdzie zostać chce
Czemu pięknie nie umiemy różnić się
Słowa ranią raz po raz
Myśli ciążą niby głaz
Tak niewiele i tak wiele dzieli nas...

Tekst pochodzi z https://www.tekstowo.pl/piosenka,budka_suflera,blekitna_arka.html 

Wątpię w sukces tego przedsięwzięcia patrząc na oddane powyżej głosy.  Zaledwie dwóch zawodników przyznało, że mogło by pociągnąć temat.  Ekipa chce tu mieć czysto rowerowe podwórko jak widać.  Jak udowodnimy, że jesteśmy w stanie kulturalnie rozmawiać na temat noszenia (lub nie) kasku czy obecności błotników na rowerze lub ich braku to wtedy możemy próbować pogadać o pogodzie ;)

Skoro w tematach rowerowych dochodzi do spin, to tym bardziej zapalników tego typu nie powinno w takim miejscu być. Tylko na polskich forach tematycznych dopuszcza się takie działy, tematy i naprawdę po co? Są od tego odpowiednie miejsca, zainteresowany danym tematem takowe znajdzie, google  działa dość sprawnie ;)

• +1 pomógł 2

Ojtam, na brytyjskim forum singletrackworld poruszane są przeróżne tematy i tam załoga jest w stanie trzymać fason na wyższym poziomie.  Zdarzają się kowboje ale wszyscy wiedzą czego się po kim spodziewać i okazjonalne występy forumowego głupka są okazją do dobrej zabawy.  Angielska flegma versus słowiańska gorąca jucha i jest jak jest. 

• +1 pomógł 1

Na przykład.  Jadą bez pardonu na temat, momentem obrywając odłamkami ale wiedzą kiedy przestać, olać albo przyznać rację.  Nie wiadomo ile jest zamiecione tak naprawdę ale widać po innych wątkach, że to zupełnie inna liga.  I ja nie wiem - czy tam ludzie rowerów do X funtów nie kupują bo jakoś nie widać zalewu takich pytań? 

Godzinę temu, leon7877 napisał:

Warny dla ludzi, którzy nie panują nad emocjami to oczywistość. Ale czemu przez to temat ma być z automatu zamknięty? Tylko dlatego że ktoś narobi w nim syfu? Czy nie wystarczy posprzątać?

Nie wystarczy, to porządny parkiet jest a nie do ciągłego mopowania.  Jak się syfiarz zapomina i powtarza w temacie to miejsca jest na śmietniku dużo. 

1 godzinę temu, KrissDeValnor napisał:

A co to, ja sprzątaczka jestem ? No dobra, gdzie jest ta miotła, może nie odlecę... :icon_wink:

To moderator nie usuwa nieodpowiednich treści? 🤔 Tak wiem, mało pasjonujące zajęcie 

Godzinę temu, kazafaza napisał:

Nie wystarczy, to porządny parkiet jest a nie do ciągłego mopowania.  Jak się syfiarz zapomina i powtarza w temacie to miejsca jest na śmietniku dużo. 

Hmm czy jak ci pies narobi na parkiet to wyrzucasz go na śmietnik w całości (parkiet, nie psa).

Powiedziałbym szkoda. Tobo był tu od lat, widziałem nawet tematy z lat 2007-08😔. Fakt,że wtedy te rozmowy były kulturalniejsze ale to się większości osób dotyczy, kiedyś wielu potrafiło pomóc, podpowiedzieć, nikt się nie podpadlał a najwyżej wyśmiał (także z kulturą)głupotę. To dotyczy całego internetu. To niczyja wina tacy są teraz ludzie,bo taki stworzył ich aktualny świat. To się kiedyś znów zmieni na życzliwość, chęć pomocy.

23 godziny temu, marvelo napisał:

Nie ma tam ani jednego Twojego wpisu.

Bo nie ma tam ani grama dyskusji, są tylko wrzutki filmów.
Dal mnie to nie jest dyskusja na forum, tylko forma agitacji, a do takich staram się nie wchodzić.
No i temat nie jest o wolności słowa, tylko jak już to o konkretnej sprawie, o jednej osobie. Tylko nawet nie zagaiłeś kto to jest, o co się rozchodzi.

Generalnie mam uczulenie na prowadzenie tematów za pomocą filmów z YT. Po prostu szkoda mi czasu na oglądanie tych dziesiątek minut, godzin materiałów tendencyjnych, często zmanipulowanych, jednostronnych, a takie niestety w większości są przy tego typie dyskusjach.
Sporo widziałem już takich podejść w internecie i wiem czym to pachnie.

Kolejna sprawa, to już sprawa jak to forum wygląda, jaką ma historię, jak je postrzegam.
Tematy polityczne generalnie się tutaj nie pojawiały lub były szybko gaszone. Cenię to sobie, bo mam inne miejsce gdzie o polityce i świecie się dyskutuje. Tutaj wolę uszanować tą historię, dać sobie też luz od polityki i skupić bardziej na rowerach, sprawach z nimi związanymi.

19 godzin temu, marvelo napisał:

więc pokazałem palcem post z moimi przemyśleniami

Wow, jeden post na ile wrzuconych? ;)

Proponuję skończyć, bo nie przekonasz, a przejrzeć czyjeś tematy i wyrobić sobie opinię, statystykę nie problem.

13 godzin temu, leon7877 napisał:

Ale czemu przez to temat ma być z automatu zamknięty?

Nie wiem ile czasu siedzisz w internecie i na forach, kto bardziej doświadczony, ten czuje, że temat jest toksyczny, jak działają trolle itp.

Za pierwszym razem można uznać, że ludzie przegięli. Jednak jak kilka kolejnych tematów tej samej osoby prowadzi do kłótni, to chyba coś jest nie tak z zakładającym.
Są ludzie, którzy celowo zakładają takie tematy, żeby wywoływać kłótnie, bo to ich bawi, bo mają z tego adrenalinę itp. A jak taki dostanie ostrzeżenie, czasowego bana, to oczywiście wielkie pretensje, wolność słowa, że on tylko zapytał.

A takie zapalne tematy się zamyka, bo po prostu łatwiej tak zgasić niż się bawić przez tydzień, czy banować połowę aktywnych użytkowników.

• +1 pomógł 2

• Mod Team
2 godziny temu, chudzinki napisał:

A można wiedzieć dlaczego dostał bana?

Za permanentne obrażanie innych użytkowników, wyśmiewanie, brak kultury wypowiedzi, krytykowanie pracy administracji i kilka podobnych spraw.

Dodatkowo mimo próśb i rozmów nie wykazywał chęci poprawy, a wręcz twierdził, że nie zmieni swojego postępowania i ma pełne prawo do robienia tego w dalszym ciągu.

Oczywiście wiedza jaką posiada jest duża i dodatkowo zasługi dla forum, które niewątpliwie są. Pod tym kątem dla grona moderatorskiego decyzja o wykluczeniu z forum była trudna do podjęcia. 

• +1 pomógł 1
  • Zmieszany 1

Śledziłem (jeszcze śledzę) ten temat z ciekawości zajadając się popcornem, a co;) Moment kulminacyjny - tobo wziął się zniknął z forum. Trochę sobie w tym pomógł. Szkoda, wiedzę miał, ale koni swoich nie potrafił powstrzymać. Life! 

Powoli szykuję kolejną porcję i czekam na rozwój sytuacji. Kiedyś już gdzieś pisałem o tym na forum - Praca nie zgodna z tematem, upraszczając = 0 pkt bez dyskusji. Oj, cierpliwy imho jest adminoautor wątku.

Jak już chcemy/chcecie pozwalać sobie na "durne tematy", to w "durnych tematach", a nie gdzie popadnie. Taką mam wizję. Wstrzymuję się od głosu w ankiecie, której uzasadnienie/dyskusja zaczęła odjeżdźać. I wara wam od mojego wyboru. To jest moja "wolność słowa". 

• +1 pomógł 4

11 godzin temu, Przecietny napisał:

Powiedziałbym szkoda. Tobo był tu od lat, widziałem nawet tematy z lat 2007-08😔. Fakt,że wtedy te rozmowy były kulturalniejsze ale to się większości osób dotyczy, kiedyś wielu potrafiło pomóc, podpowiedzieć, nikt się nie podpadlał a najwyżej wyśmiał (także z kulturą)głupotę. To dotyczy całego internetu. To niczyja wina tacy są teraz ludzie,bo taki stworzył ich aktualny świat. To się kiedyś znów zmieni na życzliwość, chęć pomocy.

Jakie niby były? Luknij no sobie na choćby jazdę dwóch panów mechaników w tym wywalonego w temacie hebli Shimano z dawnych czasów. To było naprawdę nieznośne dla wielu obecnych i nieobecnych na tym forum. Ja w ogóle uważam, że serwisanci powinni 10x się zastanowić nie co piszą tylko w jakiej formie i skali. To finalnie zgubiło zbanowanego. 

@marvelo, przyznam szczerze, że już raz kiedyś tam zgłosiłem twój post do moderacji, ponieważ nawet dla mnie baaardzo tolerancyjnego gościa, odleciałeś z religijnym dowcipem.

Kusi mnie znowu klawiatura i mycha, żeby klikać zgłoszonka twoich postów, nie za twoje poglądy - masz prawo wierzyć w co tam chcesz, o ile mi do łóżka nie włazisz, ale za totalny odlot względem tematu tego wątku. Załóż sobie nowego "zielonego", kliknij temat o wolności słowa i tam prowadź dyskusję. Tutaj po prostu śmiecisz. Złapało się kilku na haczyk, poczułeś "krew" i... poszło.

Wzór:

Pytanie: [Durne tematy] jak zapatrujecie się na ich funkcjonowanie na forum? -ankieta

Odpowiedź: Uważam, że durne tematy mogą/nie mogą pojawiać się na FR, ponieważ... np. Dlaczego nie, zawsze to chwila ucieczki od tego rowerowego kieratu. / Zdecydowanie nie powinny się pojawiać - mija się to zdecydowanie z tematyką/założeniem FR.

Następnie można sobie kliknąć ankietkę.

Dyskusja, czy temat, taki siaki czy owaki jest ok/ważny/mniej ważny/ujowy/czadowy jest zdecydowanie nie na temat w tym konkretnym wątku. Koniec i kropka. Prosta rzecz, a później dziwy ludzi biorą, że się naród nie może dogadać, jak podstawowej sprawy jaką jest rozmowa na zadany temat nie ogarnia. 

• +1 pomógł 4