Skocz do zawartości

[Durne tematy] jak zapatrujecie się na ich funkcjonowanie na forum? -ankieta

[Durne tematy] jak zapatrujecie się na ich funkcjonowanie na forum? -ankieta  

44 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kontrowersyjne, antagonizujące i poltyczne tematy na forum;

• Niech będą, ale jak userów za bardzo poniosą emocje i zaczną się osobiste wycieczki każdy dostaje warna a temat od razu zamykamy.
      27
    • Usuwamy od razu.
      17

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym jeszcze miał taką małą sugestię, żeby wprowadzić sankcje za obrażanie wprost innych użytkowników forum i za chamstwo. Jeżeli ktoś non stop wygłasza w kierunku innych użytkowników forum epitety typu "przygłup", "śmieć", "troll", "głupek" i jeszcze dodatkowo specjalnie w tym celu zakłada nowe tematy to znaczy że ma jakiś problem ze swoimi emocjami. Taki ktoś ewidentnie powinien trochę odpocząć od pisania aby ochłonąć.

Tematy mogą być mądrzejsze albo głupsze, takie czy inne i można o tym dyskutować, ale wulgarne chamstwo i personalne obrażanie innych - i to wprost powinno być wypalane gorącym żelazem już od razu w zarodku.

Zresztą nie wiem czy nie ma tego już obecnie w regulaminie? 

• +1 pomógł 1

Pierwsze słyszę o tym pastorze. 

Ten pastor to jakiś chory psychicznie, trzeba mu natychmiast bana nałożyć.

Ta Eliza też ciekawa postać.

Jestem niezależną autorką, felietonistką i vloggerką. Prowadzę własny kanał na You Tube. Jestem także konsultantką i trenerką kompetencji miękkich. Bardzo bym chciała, żebyśmy stworzyli społeczność i tworzyli razem ciekawe projekty.

Pozdrow'er 🫠😉

Nie chce ktoś kota? Mam jeszcze 9 szt.😘

20241110_222632.thumb.jpg.86a2cf2f421553c23d6c062a9e0804b3.jpg

• Haha 1

13 godzin temu, tobo napisał:

Nie wiem czy ty tak masz (zabieg celowy - "ty" z małej litery) -  to błogosławieństwo że z niektórymi ludźmi nigdy nie będziesz musiał się spotkać,  oglądać ich ani słuchać tego co mówią? 

Czytajac to co tu nieraz piszesz jestem wdzięczny losowi że prawdopodobieństwo że będzie to miało miejsce jest właściwie zerowe 

Jestem w stanie zrozumieć, że ktoś może się wkurzyć i wymknie mu się jakieś nieprzyjemne słowo pod czyimś adresem w emocjach (wszyscy jesteśmy tylko ludźmi), albo że nazwie dosadnie czyjeś zachowanie, ale taka systematyczna, wyrachowana, zawoalowana forma wyrażania swojej pogardy dla innych, jaka była specjalnością tobo, powinna być temperowana. Gniew jest dynamiczny i nieprzewidywalny, zło jest statyczne, wyrachowane i metodyczne. Wyrażenia typu "posprzątać kogoś", "twoje bzdety", "twój śmietnik", "twoje wypociny", zwłaszcza gdy się ucieka od podania konkretnych zarzutów pod adresem czyichś treści i ucieka od dyskusji, to nie jest budowanie atmosfery do jakiegokolwiek dialogu. Tobo metodycznie chciał zniszczyć niewygodne dla niego osoby, ale zadławił się własnym jadem. Podobnych tekstów jak ten powyżej mógłbym przytoczyć dziesiątki jeszcze z forum szosa.org. Z początku myślałem, że może jestem przewrażliwiony, że może to tylko moje wrażenie, ale jak widać, tak nie jest. Osobiście uważam, że w ramach wolności słowa musimy mieć pewną tolerancję dla bycia obrażanym i nie możemy być karani za każde słowa, które kogoś uraziły, ale notoryczne trwanie w postawie anty wobec kogoś, zohydzanie kogoś w oczach innych już się w tym prawie nie mieści. Ja się łatwo nie obrażam i jeśli napiszę coś głupiego to proszę mi to wypomnieć, wskazując konkrety, ale taka postawa jaką prezentował tobo naprawdę boli i mam nadzieję, że nikt już tu w podobny sposób nie będzie postępował.   

16 godzin temu, marvelo napisał:

Ależ skąd. Temat jest wciąż otwarty i każdy może zabrać tam głos. Sam też możesz wybrać jakiś konkretny aspekt sprawy i skomentować.

Ale jakimś dziwnym trafem nikt tam nie pisze. Ciekawe dlaczego?
No właśnie, ale jaki aspekt sprawy, skoro żadnego nie przedstawiłeś, żadnej swojej opinii nie wyraziłeś? Dałeś tylko kilkadziesiąt minut materiałów wideo, a potem dokładałeś kolejne.

16 godzin temu, marvelo napisał:

A jak według Ciebie ma wyglądać udział założyciela w takim temacie? Mam najpierw napisać wypracowanie na kilka stron? Pojawią się interlokutorzy to będzie dyskusja.

Nie musi być na kilka stron, ale cokolwiek co tą dyskusję zawiąże, a nie przebrnijcie prze dziesiątki minut, godziny filmów, to może będzie o czym rozmawiać.

Sklecenie kilku akapitów tekstu, to chyba nie jest trudne zadanie, a byłoby jakiekolwiek zagajenie dyskusji, wskazanie o czym jest, jaki jest problem, jakie masz własne zdanie na ten temat.

11 godzin temu, Sobek82 napisał:

Ja wykorzystałem limit 10 ostrzeżeń, wystarczy wejść w profil użytkownika.

To działa tylko na własnym profilu, u innych ostrzeżenia są ukryte.

Marudzisz, zekker. Było moje wprowadzające pytanie "Czy w Polsce kończy się wolność słowa?", był film naświetlający przykładową sprawę sądową za wypowiedziane słowa (ten pierwszy, jak widzę, już niedostępny). Uważam, że to wystarczające wprowadzenie do dyskusji. 

W dodatku, w szkole to ja już byłem i przyznaję, że nie lubiłem pisać wypracowań z polskiego, ani być odpytywanym z jakichś lektur, pamiętam ten ciągły stres i mękę, jaką stanowiło pisanie na tematy, na które wcale nie miałem ochoty pisać , więc tu korzystam z tego, że piszę tyle i wtedy, kiedy naprawdę chcę coś przekazać.  

Edytowane przez marvelo

22 godziny temu, zekker napisał:

Ale jakimś dziwnym trafem nikt tam nie pisze. Ciekawe dlaczego?

No właśnie bardzo mnie to dziwi i zaczynam się obawiać, że ludziom już nie zależy na wolności słowa. Albo może nie widzą, że ta wolność jest małymi kroczkami odbierana. Doskonale widać to było w trakcie tak zwanej pandemii C19, gdzie nawet lekarzom zabraniano kwestionować pewne aspekty podejścia do walki z tym problemem. Wspominałem tam o przypadku doktora Martyki, któremu odebrano prawo wykonywania zawodu na rok. 

Nawet Ty, skupiasz się tutaj na krytyce mojej osoby, że to zrobiłem źle i tamto nie tak zakładając temat o wolności słowa, niczym nauczyciel oceniający ucznia, zamiast wykorzystać okazję i wypowiedzieć własne zdanie tam. Nie ma tam ani jednego Twojego wpisu. Napisałem "marudzisz", bo widzisz szklankę w połowie pustą, zamiast w połowie pełną. Nie jestem dziennikarzem, pisarzem czy innym mistrzem słowa i sztuki oratorskiej, robię to tak, jak potrafię. Mimo wszystko, czego zdajesz się nie zauważać, niektóre moje wypowiedzi i tak są dość długie i rozbudowane, co zajmuje naprawdę sporo czasu (wypracowania w szkole też pisałem w ostatniej chwili, nocami do rana, bo powoli mi to szło). A jeśli chodzi o clikbait to przyznaję, też to wykorzystuję, bo żyjemy w czasach, gdy wszyscy walczą o choć kilka sekund czyjejś uwagi, bo jesteśmy zewsząd atakowani informacją i reklamą i bez tego trudno się przebić.   

• +1 pomógł 1
  • Haha 2

A mnie nie dziwi i tu nie chodzi o to, że ludziom oczy zarosło, tylko po prostu ludzie tu przychodzą w zupełnie innym celu i tematyce. Obawiam się, że większości takie tematy g interesują, a jeżeli ktoś jest zainteresowany, to uda się w odpowiednie miejsce, gdzie fachowców w takiej dziedzinie wiedzy i życia nie brakuje :)

• +1 pomógł 2

@marvelo Pewnie bym się z Tobą na wiele tematów dogadał ale one są generalnie za ciężkie na to Forum, mam wrażenie, że wrzucanie ich tu jest wręcz przeciw skuteczne ;) Ale skoro Ci się chce a ankieta pozwoli...

C19 dało nam się wszystkim we znaki, trudno było nie komentować zakazu wjazdu do lasu i tym podobnych idiotyzmów, które nas dotknęły przede wszystkim jako rowerzystów (chociaż temat jest znacznie głębszy - bo zmierzamy w kierunku nakreślonym przez Orwella czy Huxleya...).

Edytowane przez spidelli
  • +1 pomógł 2

23 godziny temu, zekker napisał:

No właśnie, ale jaki aspekt sprawy, skoro żadnego nie przedstawiłeś, żadnej swojej opinii nie wyraziłeś? Dałeś tylko kilkadziesiąt minut materiałów wideo, a potem dokładałeś kolejne.

Zarzuca mi się, że często wklejam tylko film za filmem, bez wyrażania swojej opinii, że jestem fanatykiem, że wszystko robię tendencyjnie, nie mam własnego zdania. No to pozwólcie, że zacytuję obszerny fragment mojej wypowiedzi z tematu "Zielony Książę", gdzie usiłowałem prowadzić grzeczną dyskusję z nieobecnym już tu tobo, dyskusję na argumenty, w odpowiedzi na ciągłe zarzuty, że bezzasadnie straszę islamem a nic o nim nie wiem, bo nie znam żadnego muzułmanina i nie żyję wśród nich, a tobo naprawia im rowery i kupuje u nich kebaby, więc on wie o islamie wszystko. Uprzedzam, że fragment jest dość długi.

W dniu 12.11.2023 o 22:49, tobo napisał:

Czy od poprzedniej wymiany poglądów zdecydowałeś się choćby porozmawiać z jakimkolwiek muzułmaninem? 

A jak definiujesz słowo "muzułmanin"? 

Czy jeśli znasz jednego, pięciu czy nawet tysiąc muzułmanów to znaczy że znasz doktrynę islamu z pierwszej ręki? Czy każdy z tych, których znasz, poznał, przyjął i praktykuje całą doktrynę islamu? Co to znaczy, że ktoś jest umiarkowanym czy radykalnym muzułmaninem, albo ekstremistą? Te pojęcia nawet nigdy w tekstach źródłowych nie padają. Kto jest prawdziwym islamistą, a kto tylko nominalnym, z urodzenia, albo z kompromisu, by się nie odróżniać od reszty, zachowując zewnętrzne pozory? A może ci umiarkowani to po prostu "letni" muzułmanie, którzy po prostu chcą sobie praktykować wybrane elementy doktryny, ciesząc się luksusem życia w zachodnich społeczeństwach i nie budzić kontrowersji?

Skąd w końcu wiesz, że ci Twoi znajomi pokazują przed Tobą całe swoje oblicze, a nie tylko to, co chcą żebyś zobaczył? 

Obcując z ludźmi, którzy określają się jako muzułmanie widzisz jakąś cząstkę prawdy, mniejszą lub większą, ale to nie cała prawda. 

Islam to nie tylko religia, ale też cały system społeczno-polityczny, a w sferze jego zainteresowania są nie tylko jego wyznawcy (wierzący), ale też cała reszta, czyli kafirzy (niemuzułmanie, niewierni). I to jest największe zagrożenie dla nas, dla naszej cywilizacji. W pewnym momencie, przy odpowiednim nasyceniu liczebnym swoimi wyznawcami, islam wkracza z tymi elementami politycznymi i chce organizować życie wszystkich, a nie tylko swoich wyznawców. Ten schemat działa już od setek lat. To się dzieje obecnie także w Europie, a jeśli tego nie widzisz, to jesteś po prostu ślepy.

Aby zrozumieć działanie takich grup jak Hamas trzeba wniknąć w istotę islamu i jego specyficzne podejście do śmierci i męczeństwa. Słyszałem wielokrotnie takie stwierdzenie, że oni kochają śmierć bardziej niż my kochamy życie. Jeśli komuś nie zależy na własnym życiu, ani na życiu jego bliskich, nawet dzieci, to jak z nim walczyć? Jak go powstrzymać? 

Tobo, a jeśli chcesz rozmawiać na temat islamu (sam przywołałeś), to najpierw ustalmy terminologię i to, czy doktryny szukać w Twoich znajomych muzułmanach, czy w tekstach źródłowych (Koran, Sunna, Hadisy).

Dr Bill Warner to bardzo miły i opanowany człowiek, a do tego umysł ścisły (doktorat z fizyki), krok po kroku Ci wszystko wytłumaczy, precyzyjnie, rzetelnie. Jeśli kłamie, to sprawdź to sobie w tekstach źródłowych.

Dla pełnego obrazu wstawię też film, który zamieściłem bezpośrednio pod tym postem. 

Według tobo moje wypowiedzi to był bełkot, śmietnik, bzdety, fanatyzm, psychoza. Wstawiane przeze mnie materiały też tak określał, chociaż sam przyznawał,  że ich nie oglądał. 

Czy moja powyższa wypowiedź to było "wzajemne obrzucanie się błotem", czy obraziłem tą wypowiedzią jakiegoś konkretnego muzułmanina jako człowieka, albo któregokolwiek członka forum? Albo czy wykład doktora Warnera kogoś obraża, czy tylko w sposób rzeczowy, kulturalny definiuje pewne słowa, pokazuje skąd wypływa doktryna islamu (teksty źródłowe) i  przedstawia aspekty islamu, które odróżniają go od innych religii? Pozostawiam to Waszej ocenie.

Edytowane przez marvelo

"NIERowerowe forum na max!

Coś nie na temat rowerów. Nawijanka i dyskusja nie mająca większego powiązania z dwoma kołami ;-). Również możecie zamieszczać tu swoje zaproszenia na imprezy rowerowe i reklamy."

Jeżeli ktoś czuje się uciśniony i nie może się przebić to niechaj sobie wstawia obcojęzyczne filmiki 😉.

Edytowane przez chudzinki
  • +1 pomógł 3

8 minut temu, KNKS napisał:

@marvelo, kolego sympatyczny, bardzo chętnie podyskutowałbym z Tobą na ten czy inny temat, tyle tylko że to forum rowerowe i fajnie było by, żeby stało ono merytoryczną wiedzą fachową stricte około-rowerową. Takie jest moje zdanie.

Ale przecież jedno nie wyklucza drugiego. Forum internetowe to nie jest gazeta czy czasopismo, których wydanie ma ograniczoną pojemność, układ rubryk, okładkę, i to, w jaki sposób konkretny numer jest przygotowany, ile procent objętości jest przeznaczone na jakiś temat, co trafia na okładkę decyduje o tym, jak takie medium jest odbierane i które treści mają priorytet. 

Na forum różne działy mogą funkcjonować całkowicie niezależnie i nigdy nie jest tak, że coś jest kosztem czegoś innego, bo inaczej się nie zmieści. To praktycznie worek bez dna. Można z forum korzystać całkowicie wybiórczo. Dopóki nie otworzysz i nie wejdziesz w konkretny temat, to praktycznie tak jakby nie istniał. 

Poza szukaniem odpowiedzi i dzieleniem się wiedzą w tematach rowerowych forum może stanowić po prostu platformę do dyskusji na inne tematy, nawet w ramach zwykłej gimnastyki słowno-intelektualnej, czy zwyczajnej ludzkiej interakcji.   

OK ale przestańcie już narzekać na Tobo.  Załóżcie sobie temat, np.: [skrzywdzony przez Tobo] moja historia i tam sobie spamujcie.  To nie pudelek.  Już go nie ma a o nieobecnych nie mówimy źle gdy nie mają jak się bronić ;)

• +1 pomógł 2
  • Haha 1

55 minut temu, marvelo napisał:

W pewnym momencie, przy odpowiednim nasyceniu liczebnym swoimi wyznawcami, islam wkracza z tymi elementami politycznymi i chce organizować życie wszystkich, a nie tylko swoich wyznawców. Ten schemat działa już od setek lat. To się dzieje obecnie także w Europie, a jeśli tego nie widzisz, to jesteś po prostu ślepy

wypisz wymaluj kościół katolicki w Polsce,

i pewnie większość religii działa podobnie

• +1 pomógł 2

14 minut temu, kazafaza napisał:

OK ale przestańcie już narzekać na Tobo.  Załóżcie sobie temat, np.: [skrzywdzony przez Tobo] moja historia i tam sobie spamujcie.  To nie pudelek.  Już go nie ma a o nieobecnych nie mówimy źle gdy nie mają jak się bronić ;)

Co najlepsze, kolega Marvelo 3 dzień mieli żale do Tobo, który ich tu nie zobaczy, bo od 3 dni ma bana...

Do tego raczy nas polityczno religijnymi treściami, które chyba nie mają nic wspólnego z tematem, bo w tymże miało być przegadane, czy tego typu treści w ogóle mają na forum być.

• +1 pomógł 4
  • Haha 1

2 godziny temu, marvelo napisał:

No właśnie bardzo mnie to dziwi i zaczynam się obawiać, że ludziom już nie zależy na wolności słowa.

Spokojnie za wielką wodą wygrał pewien pan, który z tym drugim panem od rakiet już zadbają przez najbliższe lata i daj losie na dłużej o tą wolność słowa i nie wciskanie ciemnoty. Będzie ciekawie to masz jak w banku. Natomiast bez urazy zapraszam pomieszkać do dużego miasta to się dowiesz czemu jest jak jest. Podpowiem dobrobyt bo prowincja, wieś to zupełnie inny świat obecnie. Pomijam, że nasza polityka w wydaniu lokalnych kretynów to kloaka i książkowy przykład jak jej nie robić. Mamy tego dość. Jedni stawiają na bicie piany i umizgi gwiazdeczek bo tyle wystarczy a inni kumają się z takimi panami od rakiet, którzy coś realnego robią i mają realny wpływ na świat. Osobiście naprawdę gorąco liczę, że ktoś mądry faktycznie dobrze policzył i za niedługo braknie nam czasem prądu to jest jakiś promyk nadziei, że w niektórych łebkach coś zakołacze i będą to resztki pukającego mózgu;)