spiwor Napisano Piątek o 20:48 Udostępnij Napisano Piątek o 20:48 Wpadł mi w ręce ten amortyzator: https://pl.aliexpress.com/item/1005007217721884.html 140mm do mojego HT to za dużo i wysoko, ale nie ukrywam, że spróbowałbym 120mm i zastanawia mnie to dołączone zdjęcie, amortyzator po lewej. To oznacza, że można go regulować 140mm/540 i 120mm/520mm? Jeśli tak, to w jaki sposób? Zmniejszyć ciśnienie i utwardzić pokrętłem ABS+? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano Piątek o 22:21 Udostępnij Napisano Piątek o 22:21 @spiwor co oznacza "wpadł mi w ręce"? Już go masz? Jeśli tak, to spuść powietrze i sprawdź jak głęboko się złoży. Na youtube jest test podobnego do Nanlio, marki Bolany. Ledwo, ledwo osiąga mniejszy zakres skoku😬. O co tu chodzi - nie wiem, ale bardzo chciałbym się dowiedzieć, bo niedługo sam wezmę taką zabawkę na testy😉. @spiwor zdaj relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiwor Napisano Sobota o 08:13 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 08:13 Tak, mam. Świetnie wygląda, fajnie lekki, z regulacją odbicia i wolnej kompresji ABS+ bardzo do mnie przemawia ale te nieszczęsne 140 mm i wysokość 4 cm wyższa to już nie przemawia. Po spuszczeniu z książkowych 70psi do 30psi schodzi o te 2 cm, ale czy to ma jakiś sens? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano Sobota o 10:55 Udostępnij Napisano Sobota o 10:55 Jak rozumiem przesuwa się na pełnym skoku 140mm. To dobra wiadomość, bo nie każdy to potrafi. Ja po zamianie z Suntourem XCM 60mm będę w podobnej sytuacji, bez obciążenia stanie wyżej ~25mm. Ale kalkuluję inaczej: dla pneumatyków zaleca się wstępne ugięcie nawet 25% pod normalnym statycznym obciążeniem, jest to podawane nawet jako test prawidłowego ciśnienia w komorze, to daje nawet 35mm i wyrówna do Suntoura, a dalej będzie nurkował nawet 100mm, będę się czuł jakbym miał spaść przez łeb konia (miałem taką przygodę😭), a więc obawiam się że będzie zbyt nisko🤔. Zobaczymy. @spiwor jak oceniasz pracę amorka, płynność, progresję, chociaż tak na "sucho"? Wiadomo, lepiej w rowerze😉. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiwor Napisano Sobota o 13:58 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 13:58 Na sucho zachowuje się tak, że jakby był krótszy to bez wahania bym założył Szczególnie przypadło go gustu tłumienie wolnej kompresji. Podejrzewam, że można go naprawdę fajnie ustawić do warunków na trasie. A jaki jest link do tego filmiku na youtube? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano Sobota o 15:06 Udostępnij Napisano Sobota o 15:06 Przejrzałem wiele tych filmików, na ogół obcojęzyczne, trudno mi trafić, ale wystarczy we wyszukiwarkę wpisać: Nanlio X7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano Sobota o 21:42 Udostępnij Napisano Sobota o 21:42 (edytowane) @spiwor zobacz to, pokazuje skrócenie całego widelca przez skrócenie skoku (zapadnięcie): https://m.youtube.com/watch?v=S55VCzcbHVw Rożnica taka, że chińczyki mają stalową sprężynę negatywną i to trochę zmieni charakterystykę, ale jak tylko 3cm, to obleci😉. Pokazana idea i sposób działania. Zrobisz sobie 100-110mm i ok. Edytowane Sobota o 21:56 przez Turysta05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi