Skocz do zawartości

[amortyzator] Nanilo x7 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadł mi w ręce ten amortyzator:

https://pl.aliexpress.com/item/1005007217721884.html

140mm do mojego HT to za dużo i wysoko, ale nie ukrywam, że spróbowałbym 120mm i zastanawia mnie to dołączone zdjęcie, amortyzator po lewej.

To oznacza, że można go regulować 140mm/540 i 120mm/520mm?

Jeśli tak, to w jaki sposób?

Zmniejszyć ciśnienie i utwardzić pokrętłem ABS+?

17310984665736104801278650876324.jpg

@spiwor co oznacza "wpadł mi w ręce"?  Już go masz?  Jeśli tak, to spuść powietrze i sprawdź jak głęboko się złoży.  Na youtube jest test podobnego do Nanlio, marki Bolany. Ledwo, ledwo osiąga mniejszy zakres skoku😬.  O co tu chodzi - nie wiem, ale bardzo chciałbym się dowiedzieć, bo niedługo sam wezmę taką zabawkę na testy😉@spiwor zdaj relację.

Tak, mam. Świetnie wygląda, fajnie lekki, z regulacją odbicia i wolnej kompresji ABS+ bardzo do mnie przemawia ale te nieszczęsne 140 mm i wysokość 4 cm wyższa to już nie przemawia.

Po spuszczeniu z książkowych 70psi do 30psi schodzi o te 2 cm, ale czy to ma jakiś sens?

• +1 pomógł 1

Jak rozumiem przesuwa się na pełnym skoku 140mm. To dobra wiadomość, bo nie każdy to potrafi. Ja po zamianie z Suntourem XCM 60mm będę w podobnej sytuacji, bez obciążenia stanie wyżej ~25mm. Ale kalkuluję inaczej: dla pneumatyków zaleca się wstępne ugięcie nawet 25% pod normalnym statycznym obciążeniem, jest to podawane nawet jako test prawidłowego ciśnienia w komorze, to daje nawet 35mm i wyrówna do Suntoura, a dalej będzie nurkował nawet 100mm, będę się czuł jakbym miał spaść przez łeb konia (miałem taką przygodę😭), a więc obawiam się że będzie zbyt nisko🤔. Zobaczymy.

@spiwor jak oceniasz pracę amorka, płynność, progresję, chociaż tak na "sucho"? Wiadomo, lepiej w rowerze😉.

Na sucho zachowuje się tak, że jakby był krótszy to bez wahania bym założył :)

Szczególnie przypadło go gustu tłumienie wolnej kompresji. Podejrzewam, że można go naprawdę fajnie ustawić do warunków na trasie.

A jaki jest link do tego filmiku na youtube?

@spiwor zobacz to, pokazuje skrócenie całego widelca przez skrócenie skoku (zapadnięcie):

https://m.youtube.com/watch?v=S55VCzcbHVw

Rożnica taka, że chińczyki mają stalową sprężynę negatywną i to trochę zmieni charakterystykę, ale jak tylko 3cm, to obleci😉.  Pokazana idea i sposób działania. Zrobisz sobie 100-110mm i ok.

Edytowane przez Turysta05