Yacko Napisano Piątek o 13:55 Udostępnij Napisano Piątek o 13:55 (edytowane) Rama TCR 2024 podobno waży tylko 800g w wersjach Advanced, w wyższych poniżej 700g. Focus 1060g, ale jak dla mnie jest ładniejszy. Giant lżejsza rama, mniejsze wymogi gwarancyjne, znany i lubiany model, podobno jeszcze sztywniejszy i wydajniejszy. https://e-velomania.pl/rower-giant-tcr-advanced-2pc-carbon https://evolutionbikes.de/it/products/focus-izalco-max-8-7 Edytowane Piątek o 14:33 przez Yacko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano Piątek o 18:11 Udostępnij Napisano Piątek o 18:11 Na pewno warto do takiej szosy warto się przymierzyć wcześniej lub chociaż mieć względną pewność, że ich geometria jest odpowiednia. Te 200/300g różnicy dla przeciętnego użytkownika jest absolutnie pomijalna. No chyba, że 90% czasu jeździsz w wysokich górach i robisz po kilka tys przewyższeń dziennie (ale to wtedy chyba mały budżet na takie zastosowania). Osprzętowo poskładane podobnie ale Giant ma odrobinę 'twardsze' przełożenia na korbie. Dla mnie wizualny wygląd roweru to podstawowy parametr wyboru roweru więc tego Gianta dla siebie nawet bym nie rozważał... Za to Focusa już bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacko Napisano Piątek o 18:43 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 18:43 (edytowane) Często za te 200g mniej powyżej pewnych ulepszeń trzeba później płacić dużo pieniędzy. Ta rama Focusa wyjątkowo ciężka i to w sumie największy minus. Wizualnie mi też się bardziej podoba niż Giant. Miałem jednak jasny rower i tam nawet minimalny odprysk lakieru raził w oczy czarnym karbonem, przy ciemnym rowerze widać tylko z bliska. Edytowane Piątek o 18:44 przez Yacko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano Sobota o 06:24 Udostępnij Napisano Sobota o 06:24 (edytowane) Na temat Focusa się nie wypowiem, nie miałem styczności, a też nie jestem wybitnym szosowcem i nie siedzę w tym. U mnie dużym czynnikiem przy wyborze roweru jest też podejście producenta do ewentualnych tematów gwarancyjnych. Jako wieloletni użytkownik Gianta muszę powiedzieć, że na przestrzeni ostatnich lat mocno się to poprawiło z przychylnością w stronę klienta, za co też pewnie nadpłacamy w czasie pierwotnego zakupu. Edytowane Sobota o 06:25 przez seba8121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano Sobota o 07:00 Udostępnij Napisano Sobota o 07:00 12 godzin temu, Yacko napisał: Często za te 200g mniej powyżej pewnych ulepszeń trzeba później płacić dużo pieniędzy. A jakie to ma znaczenie? Jesteś 65 kg zawodowcem z poziomem tłuszczu 7% i FTP 6 W/kg? Nie masz z czego zrzucić 200g na swoim ciele? Obydwa te rowery są obiektywnie dobre na warunki amatorskie i na 99% w trakcie jazdy to ty będziesz ograniczeniem a nie sprzęt. Weź ten który ci się bardziej podoba, tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacko Napisano Sobota o 09:26 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 09:26 Odchudzając 0,5kg już trochę poczułem, tutaj 250g sama rama lżejsza w TCR, pewnie przy mojej jeździe wiele nie odczuję, bardziej kwestia psychologiczna. Chociaż 0,5kg to już odczułem w MTB chociażby przy wnoszeniu po schodach czy ładowaniu na bagażnik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano Sobota o 09:32 Udostępnij Napisano Sobota o 09:32 Skoro tak bardzo skupiasz się na wadze i szukasz tutaj tylko kogoś kto Cie utwierdzi w przekonaniu że z tych dwóch masz wybrać rower, który Ci się mniej podoba ale jest 200g lżejszy to weź Gianta i olej Focusa. Będziesz miał fajny rower tylko taki mniej ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacko Napisano Sobota o 09:34 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 09:34 Szukam po prostu argumentów za Focusem bardziej praktycznych oprócz wyglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano Sobota o 20:48 Udostępnij Napisano Sobota o 20:48 BTW tego focusa chciałbyś z Włoch zamawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacko Napisano Sobota o 20:52 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 20:52 W PL najtaniej mi zaoferowali 9800zł, więc trochę różnicy jest, jednak raczej TCR wybiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano wczoraj o 16:20 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:20 Miałem już dwa tcry....to świetne rowery, szczególnie za te pieniądze. Wchodzą opony nawet 32c, nie wiem jak we focusie. Tcr nieco twardsze przełożenia. Pamiętaj aby w pełni wykorzystać potencjał tego roweru fajnie byłoby wymienić kola. Pewnie podobnie będzie we Focusie. Giant ramy robi u siebie, jeśli chodzi o karbon są bardzo zaawansowani. Ostatnie malowania Gianta są brzydkie , a ten Focus jest ładny. Głos użytkownika tcr'a idzie na....Focusa. Rower ma się podobać, a w tym Focusie podoba mi się rama i bardziej przemawiają przełożenia. Koła i tak pewnie do zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacko Napisano wczoraj o 17:38 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 17:38 Fakt, Focus bardzo ładny, ale ramy Gianta TCR zawsze były top i gwarancja lepsza. Do tego kolor Focusa ładny, ale niepraktyczny - każdy ewentualny odprysk ukazuje ciemny karbon na białym tle i to bardzo widać, na ciemnym TCR problem jest dużo mniejszy. Giant ma też pełną grupę, Focus korbę pozagrupową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacko Napisano wczoraj o 19:13 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 19:13 Jeśli chodzi o Focusa to trochę zniechęca mnie też fakt zdarzających się problemów z zapieczonymi łożyskami suportu prowadzącymi do obrócenia w mufie i tym samym jej uszkodzenia oraz przypadek Focusa Cayo i prowadzenia pancerza w górnej ramie bez żadnych wytłumień i kontynuacja tego błędu w następcy Izalco Race AL. Giant jest moim zdaniem bardziej doświadczonym producentem a w produkcji karbonu to czołówka. Wygląda na to, że chyba nikt nie poda argumentów za Focusem oprócz wyglądu, więc raczej skuszę się na TCR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano wczoraj o 20:18 Udostępnij Napisano wczoraj o 20:18 (edytowane) Czołówka ? Hmmm... Nie chce cię martwić, ale w tym przedziale cenowym, karbon to po prostu karbon i Dżajant nie wybija się jakoś specjalnie in plus. Tak więc nie ma co spodziewać się fajerwerków. Dla mnie ten TCR wygląda jak rower dla wiejskiego listonosza i nawet sekundy nie wahałbym się nad tym czy kupić to brzydactwo czy bardzo ładnego Focus"a. Jeśli uwiera cię cięższa rama, to patrząc na przekroje, można domniemać, że jest to typowa dla "aero" minimalna nadwaga. A jeśli martwi cię pancerz bez wygłuszenia, to spieszę donieść, że wygłuszenie to koszt +/- 3zł + robocizna, tak więc tragedii nie ma. Nie mam pojęcia dlaczego, według opisu, Focus ma kasetę 12-34. Mam nadzieję że to błąd w druku. Edytowane wczoraj o 20:35 przez KNKS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacko Napisano wczoraj o 20:34 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 20:34 (edytowane) Giant jest w czołówce, z tego co słyszałem to nawet sam włókna produkuje jak i wytwarza ramy dla innych marek. Niestety w Focusie Cayo i Izalco są tak male otwory, że nie ma szans otuliny założyć. Co do wagi możesz mieć rację, nie koniecznie może wynikać z gorszej technologii Focusa a z profili aero, bo faktycznie tego typu ramy są raczej cięższe. Edytowane wczoraj o 20:37 przez Yacko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano wczoraj o 20:43 Udostępnij Napisano wczoraj o 20:43 Cytat Giant jest w czołówce, z tego co słyszałem to nawet sam włókna produkuje jak i wytwarza ramy dla innych marek. Ale co to zmienia? Kupujesz entry level rower a nie ramę z world touru...w stalowym gravelu krossa za 4k też spodziewasz się włoskich rurek najwyższej jakości? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano wczoraj o 20:45 Udostępnij Napisano wczoraj o 20:45 (edytowane) Oczywistym jest, że Giant jawi się jako bardziej doświadczony producent ram karbonowych niż Focus, co nie zmienia faktu, że decydując się na rower typu entry level, na mechanicznej 105 i przyciężkich kołach, nie należy demonizować uznanych producentów. Geometrie obydwu modeli są zbliżone, właściwości jezdne i komponenty podobnie. Giant to żadna ekstraklasa, to nawet w najwyższych modelach "stal gwoździowa". Brałbym ten ładniejszy, wymienił opony na P Zero czy GP5000 i cieszył się fajnym rowerem. Widzę, że kolega @Mihau_ mnie uprzedził. Edytowane wczoraj o 20:52 przez KNKS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacko Napisano wczoraj o 20:59 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 20:59 12 minut temu, Mihau_ napisał: Ale co to zmienia? Kupujesz entry level rower a nie ramę z world touru...w stalowym gravelu krossa za 4k też spodziewasz się włoskich rurek najwyższej jakości? To zmienia, że waga ramy Gianta z tej samej półki cenowej co Focusa waży 250g mniej - to naprawdę sporo procentowo. Może być delikatniejsza, tego nie wiem, ale odpowiednie normy musi spełniać. Widzę, że większość tutaj stawia na wygląd, żadne argumenty techniczne za Focusem nie padły, recenzje tez faworyzują sztywność TCR, więc skoro patrzę bardziej praktycznie niż wizualnie wybór wydaje się prosty. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano wczoraj o 21:16 Udostępnij Napisano wczoraj o 21:16 (edytowane) A jakie argumenty techniczne miały paść odnośnie budżetowych karbonowych rowerów na mechanicznej 105? To nie DURA ACE Di2 vs nowy Red AXS 😅. Masz hydraulikę, sztywne osie i to tyle. Jedyna istotna różnica, poza wyglądem, to "męska korba" w Giant vs "kompakt" w Focusie. Wolisz Giant'a, bierz Giant'a. Ale nie licz że będziesz na nim generował większe waty, czy też osiągał większe średnie prędkości. Jeżdzić, trenować i wybierać kolejny rower na Ultegrze Di2 i "stożkach" 😉. Edytowane wczoraj o 21:29 przez KNKS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 9 godzin temu, Yacko napisał: To zmienia, że waga ramy Gianta z tej samej półki cenowej co Focusa waży 250g mniej - to naprawdę sporo procentowo. A masz pewność, że obydwaj producenci podali masę damy z lakierem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Giant na pewno bez lakieru . A tak poza tym , porównywać się powinno gruszki z gruszkami, czyli Propel a nie TCR. A ten już ma około 970 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu @Yacko...kup to do czego jesteś bardziej przekonany. Co do koloru...no cóż, 3 sezon jeżdżę na jasnoszarym (perłowym tcr), z daleka wygląda niemal jak biały. Żadnych odprysków. Poza jedną niebieską raczej zawsze miałem jaśniejsze ramy i nie udało mi się nigdzie zrobić widocznego odprysku. Na niebieskim tcr w przednim widelcu od wewnętrznej strony zrobiło mi się....jasne przetarcie. Więc tych odprysków bym się nie bał. Zawsze można zrobić zaprawkę. Na pocieszenie fakt, że te brzydkie malowania giantów na żywo prezentują się lepiej niż na zdjęciach. Co do ramy to masz tu podstawową wersję ramy, ale dobrze dopracowaną, sztywną i wytrzymałą. Giant, Merida to czołówka jeśli chodzi o ramy niezależnie od grupy, robią je w większości dla innych. Co tam siedzi we Focusie, gdzie to zamówili tego pewnie nikt nie wie. Może ktoś mnie poprawi, ale z tego co wiem sami nie robią. Czy odczujesz różnicę w jakości tych ram- wątpię, czy odczujesz różnice w pracy ramy nawet jako amator- tutaj po przejechaniu 100-200km na każdej pewnie tak. TCR to rower szybki na płaskim, jest sztywny tam gdzie ma być sztywny i coś tam amortyzuje tam gdzie ma to robić. Świetnie podjeżdża i zjeżdża. Ubranie tego roweru w lepsze koła alu bądź karbon trochę mu dodaje. Dla mnie rower uniwersalny, który świetnie odnajdzie się w każdym terenie. Na Focusie nie jeździłem więc się nie wypowiem. Ale z racji, że Giantów trochę przerobiłem to fakt, że Focus podoba mi się bardziej wybrałbym obecnie Focusa. Czyli merytorycznie Giant, wizualnie Focus. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacko Napisano 10 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 10 godzin temu 6 godzin temu, Mihau_ napisał: A masz pewność, że obydwaj producenci podali masę damy z lakierem? Wydawało mi się, że na swojej stronie Giant informował, ze podaje wagę polakierowanej ramy. To zresztą max 100g, nie więcej. 2 godziny temu, nossy napisał: @Yacko...kup to do czego jesteś bardziej przekonany. Co do koloru...no cóż, 3 sezon jeżdżę na jasnoszarym (perłowym tcr), z daleka wygląda niemal jak biały. Żadnych odprysków. Poza jedną niebieską raczej zawsze miałem jaśniejsze ramy i nie udało mi się nigdzie zrobić widocznego odprysku. Na niebieskim tcr w przednim widelcu od wewnętrznej strony zrobiło mi się....jasne przetarcie. Więc tych odprysków bym się nie bał. Zawsze można zrobić zaprawkę. Na pocieszenie fakt, że te brzydkie malowania giantów na żywo prezentują się lepiej niż na zdjęciach. Co do ramy to masz tu podstawową wersję ramy, ale dobrze dopracowaną, sztywną i wytrzymałą. Giant, Merida to czołówka jeśli chodzi o ramy niezależnie od grupy, robią je w większości dla innych. Co tam siedzi we Focusie, gdzie to zamówili tego pewnie nikt nie wie. Może ktoś mnie poprawi, ale z tego co wiem sami nie robią. Czy odczujesz różnicę w jakości tych ram- wątpię, czy odczujesz różnice w pracy ramy nawet jako amator- tutaj po przejechaniu 100-200km na każdej pewnie tak. TCR to rower szybki na płaskim, jest sztywny tam gdzie ma być sztywny i coś tam amortyzuje tam gdzie ma to robić. Świetnie podjeżdża i zjeżdża. Ubranie tego roweru w lepsze koła alu bądź karbon trochę mu dodaje. Dla mnie rower uniwersalny, który świetnie odnajdzie się w każdym terenie. Na Focusie nie jeździłem więc się nie wypowiem. Ale z racji, że Giantów trochę przerobiłem to fakt, że Focus podoba mi się bardziej wybrałbym obecnie Focusa. Czyli merytorycznie Giant, wizualnie Focus. Ja mam niestety pecha, raz miałem jasny rower i już nie chcę, wszystko było widać. o ile jeszcze na białym jakoś te zaprawki zrobiłem, to na szarym już ciężko dopasować. Widziałem właśnie na żywo TCR i wygląda super, Focusa też widziałem. Ciężko to wytłumaczyć, ale Giant zyskuje na żywo, Focus po prostu wygląda super i na zdjęciu i w rzeczywistości. Czytałem opinie osób, które jeździły na starszych Izalco i twierdzą, że TCR jednak sztywniejszy i lepiej się zbiera, więc może coś w tym jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Tutaj trzeba oddać sprawiedliwość, że należałoby porównywać te same /obecne generacje rowerów. Jeździłem na 3 generacjach tcr'a (jeden w dłuższym użyczeniu, dwie własne). I nawet między generacjami tego samego modelu są duże różnice. Np. mój model z 2021 jest sztywniejszy i dużo lepiej się zbiera w stosunku do modelu z 2017, który też miałem. Dużą różnice robią też koła. W modelu z 2017 miałem koła giant pr2 (dość przyzwoite), ale po włożeniu kół novatec jetlfy (dużo lżejszych) rower zaczął lepiej się zbierać, lepiej podjeżdżać, ale co dla mnie wtedy było dziwne....lepiej wchodził w zakręty na szybkich i krętych zjazdach , lepiej hamował. Tak więc z tymi opiniami to różnie bywa. Natomiast jak się podoba na żywo ten TCR to go bierz....nie ma co gadać, będziesz zadowolony. I jak budżetu starczy to pomyśl o lżejszych i sztywniejszych kołach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi