Skocz do zawartości

[Durne tematy] jak zapatrujecie się na ich funkcjonowanie na forum?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się pytam,  czysta ciekawość:

- użytkownik X regularnie produkuje śmieciowe tematy, patrząc na jego treści można bez problemu zauważyć, że poza śmietnikiem, który generuje, jego obecność NIC nie wnosi - bo jego doświadczenie typowo rowerowe to jazda do Lidla po legendarne bułki. Tak zwany troll, który ma między 20 a 30 lat,  tyle można z pewnym prawdopodobieństwem wywnioskować

- jak zapatrujecie się na takie treści i ich autorów? 

Forum kiedyś "chlubiło" się jakością treści  - czy waszym zdaniem przywrócenie tego do życia jest czymś przydatnym czy czasy się zmieniły i dowolnemu przygłupowi powinno się pozwolić działać bez założenia kagańca? A może jednak zwyczajnie wykopać? 

Takie treści z waszego punktu widzenia mają jakikolwiek sens, bytność tutaj ich autorów również? 

• +1 pomógł 1

Tego typu wątki to mam wrażenie obecnie 50% ruchu na forum. A o ten ruch tu się chyba rozchodzi. Nie będzie ruchu, nie będzie forum.
Dla mnie osobiście nie powinno być tu miejsca na syf w postaci wątków zaczepno-śmieciowych, jednak już od długiego czasu pojawiają się one regularnie i są tolerowane. Większość z nich jest monotonna i powtarzalna, nie wnosi nic nowego, a tym bardziej absolutnie nic znaczącego. Raczej nic z tym nie zrobimy, pozostaje ignorować je i ich autorów.

Edytowane przez TheJW

45 minut temu, tobo napisał:

Tak się pytam,  czysta ciekawość:

- użytkownik X regularnie produkuje śmieciowe tematy, patrząc na jego treści można bez problemu zauważyć, że poza śmietnikiem, który generuje, jego obecność NIC nie wnosi - bo jego doświadczenie typowo rowerowe to jazda do Lidla po legendarne bułki. Tak zwany troll, który ma między 20 a 30 lat,  tyle można z pewnym prawdopodobieństwem wywnioskować

Jak to mawiał Forrest Gump: "głupi ten kto głupio robi" 😉

Użytkownik X to, jak mniemam @leon7877 😂. Mimo że uprawia typowy trollling, to kilku światłych użytkowników, w tym nasz MOD @sznib, daje się wciągać w te bezproduktywne dyskusje, zamiast usadzić trolla na tyłku i wykopać z forum 😅

@TheJW Myslisz się... 50% tematów na forum orbituje wokół zapytania: "jaki gravel" 🤣.

Edytowane przez KNKS
  • Haha 4

Zostało zaorane... Twój post trzeba umieścić na głównej stronie forum. Każdy nowy, aspirujący gravelowiec nie będzie musiał już o nic więcej pytać 😁

Jaki gravel - KROSS ESKER

Jaka szosa - SENSA ROMAGNA

Teraz już wszystko wiadomo. Wszystko w temacie 😎

Edytowane przez KNKS
  • Haha 2

• Mod Team
13 minut temu, KNKS napisał:

kilku światłych użytkowników, w tym nasz MOD @sznib, daje się wciągać w te bezproduktywne dyskusje, zamiast usadzić trolla na tyłku i wykopać z forum 😅

No dobra, dałem się, nikt nie jest perfekcyjny i każdemu zdarzają się chwile słabości. Bo w sumie jestem przeciwko takim prowokacyjnym tematom i każdy następny wyląduje w koszu jak tylko go zobaczę.

• +1 pomógł 1

13 minut temu, KNKS napisał:

Zostało zaorane... Twój post trzeba umieścić na głównej stronie forum. Każdy nowy, aspirujący gravelowiec nie będzie musiał już o nic więcej pytać 😁

Jaki gravel - KROSS ESKER

Jaka szosa - SENSA ROMAGNA

Teraz już wszystko wiadomo. Wszystko w temacie 😎

Jak to mawiają na elektrodzie: było, proszę użyć funkcji "szukaj"; rower z czarnej listy, zamykam.

• Haha 2

21 minut temu, sznib napisał:

No dobra, dałem się, nikt nie jest perfekcyjny i każdemu zdarzają się chwile słabości. Bo w sumie jestem przeciwko takim prowokacyjnym tematom i każdy następny wyląduje w koszu jak tylko go zobaczę.

Tu nie chodzi o to czy to prowokacja. 

Tu chodzi o to że użytkownik X produkuje wyłącznie guano,  bo nie pyta o nic czego chciałby się dowiedzieć i nie udziela porad bo nie ma wiedzy którą może się podzielić. Jego "kontent" to 100% śmietnik,  nic wartościowego ani ze strony zapytań ani ze strony odpowiedzi/doświadczeń. 

Nie szuka tu wiedzy okołorowerowej i nie dzieli się nią bo jej NIE posiada. 

Użytkownik  X nie wnosi żadnej treści która choćby ocierała się o wartość dodaną.

Pytanie: czy jeśli to forum NADAL ma dostarczać użytecznych i wartościowych treści,  z takim założeniem powstało i pod takim kątem (kiedyś) selekcjonowano zawartość i wypieprzano śmietnik z jego autorem , to jaki sens ma trzymanie kogoś kto ma te zasady głęboko w odbycie? 

Może się mylę   - wtedy ok. Ale podlinkuj jego wytwory które spełniają którekolwiek z kryteriów wspomnianych powyżej?

Bo jeśli śmieci są ok bo trzeba utrzymać ilość wyświetleń a co za tym idzie generować jakiś dochód  - to ok. 

Tylko wtedy, będąc zgodnym,  inne zasady które obowiązują też już nie powinny. 

• Mod Team

Jak już pisałem, podobne tematy będą usuwane. Niemniej jako modzi musimy się trzymać regulaminu, bo to on definiuje komu i za co można dać ostrzeżenie czy za co wywalić z forum. Niestety nie ma tam nic o zakładaniu prowokacyjnych tematów. A jeśli chodzi o ewentualna zmianę regulaminu to należy się kontaktować z administratorem.

Od tego są działy typu "off topic", żeby się w nich produkować nie tylko bez związku z tematyką forum, ale i bez większego sensu :D I nawet jeśli ktoś jest taką typową forumową przeszkadzajką, to póki nie łamie regulaminu forum (oraz oczywiście zwykłej ludzkiej przyzwoitości, kultury i tego typu rzeczy), niech sobie pisze. Co innego, jeżeli pewne granice zostaną przekroczone i wtedy zdecydowanie do akcji powinien wejść moderator. Niemniej nie przesadzajmy - to wciąż jest luźne forum i niewiele więcej. 

A argument, że "gupie" dyskusje psują te "mondre" też jest nie do końca trafny. Chlewik w jednym temacie nie musi zaraz ubrudzić drugiego, nawet jeśli są one w tym samym dziale, nie mówiąc już o sąsiednich. A jak jakiś troll przegnie, to patrz poprzedni akapit - od tego są władze, żeby zrobić porządek i powinny się ze swojej roli wywiązywać.

PS Mnie bardziej niż wypociny w tytułowych "durnych tematach" irytuje dziesiąte, setne i tysięczne pitolenie typu "jaki gravel do 5000 / jaki elektryk do 15000 / czemu blachosmrodziarze nie lubią pedalarzy". Co nie znaczy, że zamierzam komukolwiek zabraniać jakiejkolwiek dyskusji - niech sobie każdy rozmawia, o czym chce, byle z zachowaniem pewnych standardów.

Edytowane przez MrJ
  • +1 pomógł 3

@tobo @sznib może i temat był lekkim trollingiem, ale już dyskusja poszła po części w kierunku dość istotnych tematów z punktu widzenia rowerzysty, jego bezpieczeństwa itp. A w tym całym przerzucaniu się łajnem zapomina się o clue dyskusji - łatwiej napisać "piszesz głupoty" niż zastanowić się "co poeta miał na myśli" i próbować go zrozumieć. Tak ja postrzegam dyskusję o której tutaj mowa. I akurat wywołany temat wydaje mi się istotny jako osobie pokonującej na rowerze tysiące km rocznie, w tym przynajmniej połowę po zatłoczonych DDRach w sezonie letnim. Więc nie potępiałbym aż tak wszystkiego co tam zostało napisane.

• Mod Team

Temat istotny czy nie, ale ile by postów nie napisał to nic z tego nie wyniknie, a ludzie i tak obstają przy swoim. To nie miejsce na takie dyskusje, tym powinni się zająć działacze czy politycy, którzy są w stanie cokolwiek zmienić w danej kwestii. Co zmieni że tu będzie taka dyskusja? Nic.

Co zmieni materiał linkowany w pierwszym poście wymiennego tematu? Przede wszystkim autorzy zarobią na kliknięciach, do tego dochodzi antagonizowanie społeczeństwa. Czyli nic dobrego.

Mam wrażenie że @tobo ma na myśli inne tematy i wypowiedzi. W jednym z wątków serwisowych, np. jedyne wypowiedzi tytułowego użytkownika,  polegały na podważaniu wiedzy innych i niczemu nie służyły. Zresztą po tym wątku powiększyło się grono ignorując twórczość bohatera tego tematu. 

Ja za cenzurą nie jestem, funkcja ignoruj działa dobrze. Gorzej jak ktoś mniej doświadczony weźmie sobie do serca rady typu jeżdżenie bez kasku i innych bardzo specyficznych zwyczajów. 

• +1 pomógł 1

13 minut temu, sznib napisał:

Co zmieni że tu będzie taka dyskusja? Nic.

Może zmieni to że ludzie przestaną z premedytacją jeździć na czerwonym, na trzeciego albo bez świateł po ciemku? Albo jadąć w peletonie po szosie nie będą jechać ława jak królowie szos, tylko gęsiego, zgodnie z przepisami? Bo ten i tamten pójdzie po rozum do głowy i w końcu zauważy swoje własne błędy a nie tylko błędy innych.

Edytowane przez michalr75
  • +1 pomógł 1

Mam na myśli to że użytkownik z tego typu uposledzeniem w ogóle nie musi tu być. 

Gdy zaczynałem się tu udzielać  X lat temu to trolle i reszta śmieciarzy byli usuwani zgodnie z filozofią że to co produkują i oni sami nie są tu do niczego potrzebni. 

Użytkownik X NIC sensownego nie pisze bo nie ma doświadczenia  - więc porad nie udzieli. Nie zaklada tematów które stwarzałyby mu możliwość pozyskania jakiejś wiedzy   - bo takowej nie szuka. Więc skoro nic nie wnosi i nic nie wynosi , a do tego ma styl narracji sugerujący "mam was i wasz punkt widzenia w du, przecież mnie stąd nie usuną " to pytanie w jakim celu go tu trzymacie szanowna administracjo? 

Modując X lat temu takich ćwierćogarniętych usuwałem bez czekania na kolejne możliwości wlepienia im ostrzeżeń i banowania na chwilę. Dlaczego? Bo na STO procent było wiadomo, było to widoczne, że tego typu misio nie zmieni sposobu w jaki tu się produkuje. To da się wyczuc po 10 odpowiedziach w jakimś tam temacie czy tematach. Posprzątanie takiego syfiarza w żaden sposób nie czyniło zła za to utrzymywało porządek. 

Nie wiem jakie macie doświadczenia ale moje w pracy z ludźmi jest takie że niektórzy z nich  nie reagują na żadne sugestie i nie rozumieją o co są proszeni  i właściwie okazuje się że pierwsze ostrzeżenie było zbędne  - bo skutek ostatecznie to i tak wykop. 

"Musisz trzymać się zasad"   - a niby DLACZEGO w tym wypadku?

Ja rozumiem że można ostrzegać czy zawieszać kogoś kto łamie pewne zasady ale tylko jeśli oprócz tego lub głównie wnosi jakąś znaczącą wartość dodaną,  więc z jego obecności jest jakaś korzyść dla wspólnoty. 

Ale omawiany tu przypadek to zero użytecznych treści i zero pytań  - więc? 

16 minut temu, michalr75 napisał:

Może zmieni to że ludzie przestaną z premedytacją jeździć na czerwonym, na trzeciego albo bez świateł po ciemku? Albo jadąć w peletonie po szosie nie będą jechać ława jak królowie szos, tylko gęsiego, zgodnie z przepisami? Bo ten i tamten pójdzie po rozum do głowy i w końcu zauważy swoje własne błędy a nie tylko błędy innych.

Nie. Nie przestaną dlatego że poczytali treść dyskusji na forum. 

Dyskusje światopoglądowe na forach mają to do siebie że realnie nic nie wnoszą do czyjegoś zachowania. Bo nijak nie przekładają się na czyjeś realia i to co robił i co zrobi jest właściwie nieweryfikowalne. 

Podam ci przykład: dyskusja kaskach. Uczestniczyłem w takich odkąd jeżdżę to już 28 lat. Na żywo i wirtualnie.  Nie kojarzę żadnej osoby która w takiej dyskusji uczestniczy(ła) I wyszła z niej ze zmianą w postaci pomysłu na kupno garnka. 

Tego typu dysputy to słowotok bez jakiegokolwiek przełożenia na realia bo w nie uczestniczą w nich osoby które przychodzą zapytać o to jaki garnek kuoić ani tym bardziej aaczy jazda w kasku ma sens.  

To samo jest np ze słuchawkami w czasie jazdy. Zakładam że rozmawiam z ludźmi dorosłymi i świadomymi konsekwencji tego co robią. Jeśli ktoś jeździ z zakorkowanymi uszami to będzie jeździł.  I nawet jeśli wie jakie niesie to ryzyko to i tak nie przestanie używać słuchawek. MOŻE przestanie JEŚLI będzie miał wypadek ale przestanie nie dlatego że wiedział o potencjalnym ryzyku tylko dlatego że już się z nim zderzył. 

Jeśli masz dzieci to wiesz jak one kalkulują ryzyko i na ile biorą pod uwagę twoje sugestie. W wybitnie ograniczonym zakresie. To że czegoś nie zrobią to najczęściej nie świadomość bezpośrednich konsekwencji tego co zrobią tylko świadomość kary jaką poniosą   - np z twojej strony za niebranie pod uwagę tego co mówisz. 

• +1 pomógł 1

• Mod Team
Godzinę temu, tobo napisał:

"Musisz trzymać się zasad"   - a niby DLACZEGO w tym wypadku?

Po prostu dlatego ze nie jestem ani adminem, ani właścicielem forum. Muszę brać pod uwagę to, że jak tak, ot sobie wywalał użytkowników z forum to admin może mi mi za złe bo dla niego użytkownicy to w pewien zasób.

Cytat

jestem ciekaw w jaką, następną strunę/szprychę leon uderzy z nowym tematem

W taką z napisem "śmietnik".

Ok, czyli nie sprzątacie śmieci wraz ze śmietnikiem ponieważ generuje to kliki i kasę. Ok.

Skutki uboczne:

- użytkownicy sprawni inaczej w żadnym wypadku nie zmieniają swojego podejścia i robią to co robili  - przynajmniej ja nie zauważyłem żeby zamykanie tematów spowodowało że nie pojawiły się kolejne równie debilne. Jeśli otrzymali ostrzeżenia lub czasowe bany to nic one nie wniosły  - bo finalnie jest to samo guano o tej samej treści od tej samej osoby. Jeśli ktoś robi to samo bez względu na doraźne konsekwencje to znaczy że nie wyciąga żadnych wniosków,  nadal nie szanuje zasad wspólnoty do której dołączył i, jakby na to nie patrzeć   - czuje się bezkarny. 

- użytkownicy uposledzeni nie tylko produkują śmieci własnego autorstwa ale również śmiecą w innych tematach innych użytkowników. Przynajmniej ja zauważyłem to kilka razy  - temat, próbuję się czegoś dowiedzieć a część/większość odpowiedzi jest z rejonu tyłka. Jeśli ktoś szuka informacji to musi przekopać się przez warstwę łajna żeby,  ewentualnie,  dokopać się do użytecznej treści. 

-, takie podejście czyli pozostawianie śmieciarzy może powodować ze z usług forum przestaną korzystać ci którzy znajdą tu irytujący syf. To może zniechęcać. Jeśli użytkownicy to pewien zasób to jeden przygłup może zniechęcić 10 takich którzy ten zasób mogą stale tworzyć. Czyli kasa się nie zgadza   - przynajmniej ja wychodzę z założenia ze tych 10 ma dużo większy potencjał niż jeden przygłup.  To z punktu widzenia potencjałów i zasobów. 

• Mod Team

Sprawdziłem i Leon ma 2 ostrzeżenia; jedno za wulgaryzmy i jedno za wklejanie odpowiedzi wygenerowanych przez AI. Także nie mam punku zaczepienia. No a w kwestii tego czy warny pomagają; ja mam taka filozofię że jeśli ktoś jest niereformowalny i pomimo ostrzeżeń dalej robi swoje to po 3 warnie (za to samo) leci z automatu ban i po sprawie. I niejeden już tak poleciał.

A ja dostałem ostrzeżenie pod pretekstem nie merytorycznej wypowiedzi i nabijania postów przez @sznib. Mój drogi jakbym chciał ponabijać posty to bym wstawiał 3fotki roweru opartego o drzewko codziennie w temacie "codziennie jedno zdjęcie". Więc pomyśl 2x zanim rzucisz tezę. To też jest problem tego forum, administracja. 

Oczywiście dostałem to bo skrytykowałem jego wypowiedzi, zasugerowałem, że sam zachowuje się jak święta krowa w temacie o śwętych krowach. Poparte argumentem więc... Cenzura? Ja jestem pan i władca a ty plebsie tylko zajęcz a cię zgładze? Jak to wygląda?

EDIT: w dodatku mój post został usunięty :) Teraz to sobie zescreenuje ten post na wszelki wypadek. 

Edytowane przez XYZPV
  • +1 pomógł 1

• Mod Team

Taaak? Twój post:

"Idź już chłopie schowaj głowę w piach bo wstyd żeby "MOD TEAM" wypisywał takie bzdety. "

Gdzie tu jakakolwiek merytoryka? Inni użytkownicy którzy udzielali się w tym temacie przedstawiali swoje argumenty i można było z nimi dyskusję prowadzić. Twoja "wypowiedź" nie ma żadnej wartości merytorycznej, żadnych argumentów i jest wręcz obraźliwa. Ciesz się że dostałeś jeden punkt, bo w sumie to by się więcej należało za tak bezczelną wypowiedź.

Jak masz problem "z administracją" to podpowiem ze udział w życiu forum owego obowiązkowy nie jest, możesz sobie pójść i nikt tęsknił nie będzie.

1 godzinę temu, sznib napisał:

Sprawdziłem i Leon ma 2 ostrzeżenia; jedno za wulgaryzmy i jedno za wklejanie odpowiedzi wygenerowanych przez AI. Także nie mam punku zaczepienia. No a w kwestii tego czy warny pomagają; ja mam taka filozofię że jeśli ktoś jest niereformowalny i pomimo ostrzeżeń dalej robi swoje to po 3 warnie (za to samo) leci z automatu ban i po sprawie. I niejeden już tak poleciał.

Jeszcze raz: użytkownik X produkuje praktycznie wyłącznie śmieci bo nie jest w stanie nikomu nic doradzać - ma mizerne doświadczenie. Plus nie pyta o praktycznie nic bo niczego nie potrzebuje. Przynajmniej ja niczego z tych dwóch zakresów w jego wydaniu nie zauważyłem. 

Ani on z zasobów tego forum nie korzysta bo tego nie potrzebuje,  ani forum z jego zasobów nie korzysta  - bo on w kwestiach rowerowych ma doświadczenie takie jak ja w produkcji wibratorów. 

Mi się dostał ban kilkudniowy za nazwanie przygłupa tak jak nazywa się przygłupów a bohater X ze swoim trollingirm i śmieceniem pozostał niepozamiatany.   :)

Jestem na 101 procent pewien że regularnie będzie syfił bo niezmiennie to robił i robi. 

Jego wykopanie zdecydowanie podniosłoby jakość bieżących treści forum. 

Ale jak rzekłeś,  to zasoby. Co prawda kompletnie denne i bezwartościowe (chyba że ktoś z jego bełkotu skorzystał?) , ale, jak mówił Linda w "Krolu" - sztuka jest sztuka. Ilość się liczy,  nie jakość. 

Zrezygnowałem z funkcji moda, gdybym nim pozostał to tego wątku by nie było. Nie byłoby też kilkuset dennych wpisów  - i mam 99% pewności że tej straty nie przecierpiałby właściciel tego kurnika. 

Jeśli tolerowanie przygłupów jest pochodną chęci uzyskania większej ilości wejść a w konsekwencji zwiększenie zysków z np reklam to na mnie zysk raczej z tego tytułu odpada  - duckduckgo jako wyszukiwarka zupełnie kastruje stronę forum ze 100% reklamy. Więc przynajmniej w tym względzie ja niczego nie generuję.  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...