Skocz do zawartości

[Trenażer] Elite Novo Force z Misuro B+ - brak danych

Rekomendowane odpowiedzi

Zamontowałem dzisiaj czujnik Misuro B+ do trenażera Elite Novo Force. Ustawiłem czujnik na 1 migniecie diody połączyłem czujniki mocy oraz prędkości/kadencji z zegarkiem Garmin Venu3. Włączyłem trening, czujniki się połączyły ale nie dostarczają żadnych danych kacencja 0, moc 0, prędkość 0, dystans 0. Czy to problem z jakimiś ustawieniami, problem z wadliwym czujnikiem czy może jeszcze coś innego. Miał ktoś podobny problem albo ogólnie wie jak pomóc z tym problem?

Ludzie coś o baterii piszą w komentarzach w sieci. Wymień i sprawdź. Mocy to nie mierzy, ewentualnie estymuje, więc nie oczekiwałbym, że zostanie wykryte jako pomiar mocy. Spróbuj się jeszcze podłączyć pod jakąś aplikację na kompie typu Zwift lub Rouvy i sprawdź tam. Bo jak się domyślam właśnie po to ci ten czujnik, innego jego zastosowania nie widzę. ;)

A ustawienia mam poprawne? Rozmiar koła jest automatyczny i to jest 2070 w instrukcji w tabelce jest wpisany obwód trenażera. Ktoś wie jaka ta wartość powinna być ustawiona?

Ciekawi mnie tez jak dane są prezentowane na zegarku bo chce robić treningi związane z dystansem a nie tylko polegające na pulsie.

Obwód koła musisz sobie zmierzyć sam. Skąd mamy wiedzieć, jakiego rozmiaru koła i z jaką oponą używasz? :) Sposoby na pomiary obwodu koła są dostępne i na forum, i w sieci - google z pewnością pomoże, nie ma co się ponownie rozpisywać.
Poza tym rozmiar koła nic do tego nie ma, przy złym będzie ci po prostu pokazywał dane z tyłka, ale coś pokazywał będzie. No i w ogóle robiłeś to na czuja, czy zajrzałeś do instrukcji?

Patrzyłem do instrukcji, obwód koła liczyłem, obwód rolki trenażera też oba podawałem. Testowałem różne wartości i różne ustawienia na czujniku jeżeli chodzi o diody. Niestety wszystkie maja taki sam rezultat dlatego myślałem, że coś ja źle ustawiam. Może problem nie jest w ustawieniach tylko w samym urządzeniu albo bateria jest słaba sprawdzę jeszcze z inna bateria oraz jak to działa z dodatkową aplikacją. 

tak tak wszystko tak jak powinno być, jak opisali w instrukcji :D poza ta biała podkładką i śrubką bo gwint jest za małą do tej co dostałem w komplecie ale to raczej jest do podtrzymania bateria (tak mi się wydaje)

ściągnij sobie darmową apkę treningową Elita my e-training i zobacz czy tam podaje Tobie prędkość, kadencję i moc. Nie używam już trenażera, ale miałem novo force z misuro. Łączył mi się ze wszystkimi urządzenia na androidzie poza tabletem lenovo- za cholerę nie widział. Moc estymuje- do 220-250 wat robił to bardzo dobrze, wyżej były już rozjazdy. Ważne żeby robił to zawsze równo. Sprawdź baterię, niestety nie pamiętam jaką wartość wpisywałem czy obwód rolki, czy realny koła...Jaka biała podkładka i śruba?

• +1 pomógł 1

manual w sieci rożni się od manula dołączonego w opakowaniu :D W sieci jest dodatkowo  po polsku dołączona jest bez polskiego i ma te podkładkę i śrubę. Mniejsza z tą śruba i podkładką. Czujnik musze chyba odesłać, bo nie działa ani z zegarkiem, ani z aplikacja nie przesyła żadnych danych nawet po wymianie baterii :( Zastanawiam się czy mając osobno czujnik kadencji nie lepszym rozwiązaniem będzie kupić do niego czujnik Garmina speed sensor 2 przeliczy prędkość wiec dystans też będzie można na jego podstawie wyliczyć.

Na Aliexpress z ~50 zł kupisz komplet czujników Magene albo Cycplusa. ;) I będziesz ich potem mógł używać na zewnątrz.

Mnie w ogóle zawsze zastanawiał sens montowania tego Misuro. Przecież to i tak podaje jakieś wartości z tyłka, więc do Zwifta się średnio nadaje. Potem jadę sobie 400W, a tu mnie taki level1 z prędkością dźwięku wyprzedza...😂

Ja tam nie kojarzę żadnej śruby...samo misuro montowane do ramy na taśmę 3M, a bateria chyba na click. Pamiętam, że jakieś problemy z parowaniem na początku miałem- ale chyba nie były tak istotne bo nie zapamiętałem dokładnie. Co do samego Misuro to akurat ja sens widziałem. Kadencja, prędkość, moc estymowana do tych 250w była bardzo dobrze (porównywane ze stagem kumpla oraz moim inpeakiem). Powyżej były rozjazdy o 10-20 wat, ale co ciekawe zawsze podawał w miarę równo więc treningowo miało to sens. Świrował chwilo przy mocnych depnięciach , ale to zrozumiałe. Inpeak podawał z ramienia, a jak walniesz 1000wat na oponę to zawsze się coś tam się zadzieje. Ogólnie tak na boku odkąd odkryłem przełaje to trenażer sprzedałem.