Arkowal Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada Witam. Chciałbym się upewnić czy w aplikacji garmin connect poprawnie wpisałem swoje tętno maksymalnie i minimalne aby garmin sam wyznaczył na ich podstawie strefy. Tętno maksymalne wpisałem 175.Zmierzyłem na podstawie ujechania się na maxa na turbo.Jadąc ostatnio podjazd garmin zanotował 176 więc aktualizowałem. Nie wiem jak natomiast wpisać tętno minimalne?Czy to powinno być tętno spoczynkowe jakie zanotowałem pewnego dnia na ciśnieniomierzu 56 czy to powinno być 50% tętna maxymalnego czyli 88? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada Cytat Nie wiem jak natomiast wpisać tętno minimalne? Masz w garminie napisane wprost "minimalne"? Bo ja wszędzie mam spoczynkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada (edytowane) Ja również nigdzie nie widziałem opcji tętna minimalnego. Czy coś takiego w ogóle istnieje? Chyba tylko po śmierci. :)) Tak jak pisze @Mihau_ używa się też pojęcia tętna spoczynkowego, jednak dla stref treningowych nie ma ono żadnego znaczenia. W tym wypadku najważniejsze jest maksymalne. A jeśli chcesz trenować na tętnie, to już w ogóle idealnie byłoby wyznaczyć próg mleczanowy na podstawie chociażby 20-minutowego testu Garmina, i strefy treningowe wyznaczyć na podstawie uzyskanego LTHR. Edytowane 7 Listopada przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada Friel też ma swój test 20-minutowy, być może ten Garmina jest podobny, w każdym razie strefy są przesunięte względem automatycznego wyliczenia w oparciu o HRmax. Chyba nawet wrzucałem na forum jak to u mnie wygląda. Tylko czy to ma znaczenie przy całej umowności stref? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkowal Napisano 7 Listopada Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada Dzięki panowie.Postanowiłem coś zrobić,zakupiłem czujnik tętna i akurat jest dobry okres na poprawienie swoich możliwości na nowy sezon.Drugi rok mało jeżdże ,organizm zamulony niestety ,nogi drewniane.Mieszkam w rejonach górzystych wiec 100km z przewyższeniami 1000 to tak najbardziej płasko.Tras na 140km i przewyższeń 1500-2000 sporo,a można i więcej.Jestem już przed 50 i jeszcze dwa lata temu na płaskim około 400 przewyzszeń bez zrobienia przerw wykręcełam poniżej 3h.Po górach też sobie świetnie sobie radziłem. W tym roku dopiero przekroczyłem 5000km.Były to głównie wyskoki na 2h.Zauważyłem,że bardzo mi spadła siła i wytrzymałość.Dla przykładu ostatnia trasa na którą mnie kumpel zaprosił 120km i 1900 w góre z oddpoczynkami średnia nie całe 26km/h.Załamany wróciłem do chaty i biorę się do roboty i oby nie było za późni na ten wiek👊 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoo Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada ja jak wyżej, nigdzie nie wpisywałem minimalnego, a jeśli chodzi o maksymalne, to wydaje mi się, że jak osiągniesz wyższe niż masz wpisane, to garmin sam powinien zaktualizować wartość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkowal Napisano 7 Listopada Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada RADOO to się zgadza bo nawet o jeden aktualizował ostatnio… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi