Skocz do zawartości

[Merino] Co założyć jako drugą warstwę na bieliznę merino?

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżdżę w koszulce termoaktywnej z merino, działa, trzyma ciepło, odprowadza pot i ogólnie no jest dobra, tylko przy temperaturach poniżej około powiedzmy 8 st.C potrzebna (przynajmniej dla mnie) jest już kolejna warstwa. Mam całkiem dobry softshell, tylko pojawia się taki problem, że w nim jest już zdecydowanie za gorąco (znośnie jest już jak jest od 1 stopni) przez co zaczynam się naprawdę mocno pocić co nie jest ani przyjemne ani bezpieczne i mija się z celem, a zarazem jest za zimno na jazdę w samej bieliźnie. W normalnych warunkach kurtka wiatrowa odpada, bo pomimo, że będzie lżejsza to się w niej uduszę.

Przychodzę z pytaniem. Z czego wy korzystacie i co polecacie jako drugą warstwę na bieliznę termoaktywną? To mój pierwszy chłodny sezon rowerowy, więc pojęcie mogę mieć niewielkie:)

Tak na szybko:

https://www.decathlon.pl/p/kurtka-rowerowa-szosowa-van-rysel-racer-zimowa-dlugi-rekaw/_/R-p-311996?srsltid=AfmBOoq9znkan8p5wiQBJYthun5WUJcR3SdD6YjDB-mGMUKP8lwD50at

mam i polecam. Ogólnie ja to zmarzluch jestem, zatem na taką kurtkę zakładam jeszcze kamizelkę wiatrówkę. Jak jest jeszcze zimniej to dorzucam pod kurtkę jakąś bluzę rowerową. Jeżdżę w takiej kurtce zarówno na szosie jak i mtb. Z czego na mtb zazwyczaj ubieram się lżej niż gdybym miał jechać szosą.

Ten Rab Borealis to turystyczna kurtka na szlak, nie ma problemu z za krótkim tyłem w pozycji rowerowej?

@TomekSw przymierzałem kiedyś tą kurtkę w decathlon, jak normalnie noszę górę S/M a decatlonowe zazwyczaj M tak w tą kurtkę ledwo w XL wszedłem ale nie było mowy żeby jakaś bluza jeszcze pod to weszła, co najwyżej koszulka termo także warto to przymierzyć bo rozmiarówka chyba dla cieniowanych :D

Edit:

ta van rysel niby zimowa a w opisie zakres temperatur 7°C a 15°C

Edytowane przez Rafał87

Cytat

Ten Rab Borealis to turystyczna kurtka na szlak, nie ma problemu z za krótkim tyłem w pozycji rowerowej?

Nie powinno być, chyba że weźmiesz za mały rozmiar.
Mam L-kę (przy +/- 195cm wzrostu) i jak zwykle rękawy są kuse, ale tył lekko na tyłek zachodzi.

Jak zawsze najlepiej przymierzyć przed kupieniem.

12 godzin temu, spicylemon napisał:

Przychodzę z pytaniem. Z czego wy korzystacie i co polecacie jako drugą warstwę na bieliznę termoaktywną?

To zależy jak chłodno się robi.
Jak jest w okolicach 10-12° to po prostu zakładam koszulkę rowerową z długim rękawem.
Jak jest 5° i mniej to już leci softshell.

Brakuje mi trochę czegoś pośredniego, może faktycznie muszę się przyzwyczaić do tego Raba, żeby częściej na rowerze wykorzystywać.
Oprócz tego reguluję różnymi koszulkami termo, czasem dodatkowa warstwa letniej koszulki rowerowej, rękawków.

3 godziny temu, Rafał87 napisał:

Rab Borealis to turystyczna kurtka na szlak, nie ma problemu z za krótkim tyłem w pozycji rowerowej

Jest wersja rowerowa - Cinder: https://rab.equipment/eu/mens-cinder-borealis-jacket Ale ja używam turystycznej i też nie mam problemu z krótkim tyłem. Chociaż na szosę raczej brałbym rowerową.

Natomiast nie dotykałbym kurtek z membraną chyba że jako kurtka dodatkowa na wyjątkowo niekorzystne warunki.

Edytowane przez chrismel