spicylemon Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada Jeżdżę w koszulce termoaktywnej z merino, działa, trzyma ciepło, odprowadza pot i ogólnie no jest dobra, tylko przy temperaturach poniżej około powiedzmy 8 st.C potrzebna (przynajmniej dla mnie) jest już kolejna warstwa. Mam całkiem dobry softshell, tylko pojawia się taki problem, że w nim jest już zdecydowanie za gorąco (znośnie jest już jak jest od 1 stopni) przez co zaczynam się naprawdę mocno pocić co nie jest ani przyjemne ani bezpieczne i mija się z celem, a zarazem jest za zimno na jazdę w samej bieliźnie. W normalnych warunkach kurtka wiatrowa odpada, bo pomimo, że będzie lżejsza to się w niej uduszę. Przychodzę z pytaniem. Z czego wy korzystacie i co polecacie jako drugą warstwę na bieliznę termoaktywną? To mój pierwszy chłodny sezon rowerowy, więc pojęcie mogę mieć niewielkie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada Kurtka ale bez membrany. Np. Rab Borealis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSw Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada Tak na szybko: https://www.decathlon.pl/p/kurtka-rowerowa-szosowa-van-rysel-racer-zimowa-dlugi-rekaw/_/R-p-311996?srsltid=AfmBOoq9znkan8p5wiQBJYthun5WUJcR3SdD6YjDB-mGMUKP8lwD50at mam i polecam. Ogólnie ja to zmarzluch jestem, zatem na taką kurtkę zakładam jeszcze kamizelkę wiatrówkę. Jak jest jeszcze zimniej to dorzucam pod kurtkę jakąś bluzę rowerową. Jeżdżę w takiej kurtce zarówno na szosie jak i mtb. Z czego na mtb zazwyczaj ubieram się lżej niż gdybym miał jechać szosą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada (edytowane) Ten Rab Borealis to turystyczna kurtka na szlak, nie ma problemu z za krótkim tyłem w pozycji rowerowej? @TomekSw przymierzałem kiedyś tą kurtkę w decathlon, jak normalnie noszę górę S/M a decatlonowe zazwyczaj M tak w tą kurtkę ledwo w XL wszedłem ale nie było mowy żeby jakaś bluza jeszcze pod to weszła, co najwyżej koszulka termo także warto to przymierzyć bo rozmiarówka chyba dla cieniowanych Edit: ta van rysel niby zimowa a w opisie zakres temperatur 7°C a 15°C Edytowane 7 Listopada przez Rafał87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada Cytat Ten Rab Borealis to turystyczna kurtka na szlak, nie ma problemu z za krótkim tyłem w pozycji rowerowej? Nie powinno być, chyba że weźmiesz za mały rozmiar. Mam L-kę (przy +/- 195cm wzrostu) i jak zwykle rękawy są kuse, ale tył lekko na tyłek zachodzi. Jak zawsze najlepiej przymierzyć przed kupieniem. 12 godzin temu, spicylemon napisał: Przychodzę z pytaniem. Z czego wy korzystacie i co polecacie jako drugą warstwę na bieliznę termoaktywną? To zależy jak chłodno się robi. Jak jest w okolicach 10-12° to po prostu zakładam koszulkę rowerową z długim rękawem. Jak jest 5° i mniej to już leci softshell. Brakuje mi trochę czegoś pośredniego, może faktycznie muszę się przyzwyczaić do tego Raba, żeby częściej na rowerze wykorzystywać. Oprócz tego reguluję różnymi koszulkami termo, czasem dodatkowa warstwa letniej koszulki rowerowej, rękawków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada (edytowane) 3 godziny temu, Rafał87 napisał: Rab Borealis to turystyczna kurtka na szlak, nie ma problemu z za krótkim tyłem w pozycji rowerowej Jest wersja rowerowa - Cinder: https://rab.equipment/eu/mens-cinder-borealis-jacket Ale ja używam turystycznej i też nie mam problemu z krótkim tyłem. Chociaż na szosę raczej brałbym rowerową. Natomiast nie dotykałbym kurtek z membraną chyba że jako kurtka dodatkowa na wyjątkowo niekorzystne warunki. Edytowane 7 Listopada przez chrismel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi